Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Zelenskiy’den Biden’a: “Abramovich’e yaptırımları bekletin”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli Wall Street Journal’ın haberine göre Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya ile devam eden barış görüşmelerinde arabuluculuk rolü üstlenebileceği gerekçesiyle ABD Başkanı Joe Biden’dan Rus oligark Roman Abramovich’i hedef alan yaptırımların bekletilmesini istedi.  

Wall Street Journal’ın (WSJ) haberine göre, ABD Hazine Bakanlığı bu ayın başlarında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakınlığı ile bilinen Rus oligark Roman Abramovich’e bir dizi yaptırım uygulamaya hazırlanıyordu. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise ABD’nin İngiltere ve Avrupa Birliği (AB) ile eşzamanlı ilan edilmesi planlanan yaptırımları açıklamasına kısa bir süre kala Biden’ı aradı ve söz konusu yaptırımların biraz daha bekletilmesini istedi.

Görüşmeye hakim kaynaklara göre Ukraynalı yetkililer, Abramovich’in Rusya ile devam eden barış müzakerelerinde önemli bir rol oynayabileceğini düşünüyor.

Putin ve Abramovich

Haberde, Biden’ın Rusya’ya ve Rus oligarklara uygulanacak yaptırımlar konusunda Zelenskiy’ye danıştığı belirtiliyor.

ABD Hazine Bakanlığı ve Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi konuya ilişkin açıklamalarda bulunmayı reddederken, Beyaz Saray Güvenlik Konseyi Sözcüsü Emily Horne, “Biden ile Zelenskiy arasındaki özel konuşmaları kamuoyu ile paylaşmayacağız” dedi.

Abramovich’in bir sözcüsü ise konuya dair şunları söyledi:

“Müzakerelere Abramovich’in katılması hakkında yorum yapmak fayda getirmeyecektir. Daha önce de belirtildiği gibi, Ukrayna’daki Yahudi örgütlerinden de gelen talepler üzerine Abramovich barışın en kısa sürede yeniden tesisini amaçlayan çabaları desteklemeye gayret ediyor.”

İngiltere ve Avrupa Birliği (AB), Putin ile yakın ilişkisi nedeniyle Abramovich’in mal varlıklarını dondurma kararı almıştı.

Uzmanlar, ABD’nin Abramovich’e yaptırımları bekletme kararını, Batı’nın Putin ile bağlantılı oligarkları cezalandırma stratejisinde beklenmeyen bir hamle olarak yorumladı. Petrol zengini bir milyarder olarak bilinen Abramovich, Batılı ülkelere göre 20 yıldan uzun bir süredir Kremlin ile sıkı sıkıya ilişki kuran biri.

2003’te Chelsea’yi satın aldıktan sonra Financial Times’a konuşan Abramovich, Putin ile “özel bir ilişkisi” bulunmadığını söylemişti. ABD Büyükelçiliği tarafından 2010’da yayımlanan “Abramovich ile Putin arasında sıkı bir finansal ilişki bulunduğu” hakkındaki belgeleri ise “absürt” diyerek eleştirmişti.

Abramovich arabulucu olabilir mi?

Rus oligarka yakın kaynaklar, Abramovich’in konumunu, iki ülke arasındaki barış görüşmelerini kolaştırmak için kullanabileceğini düşünüyor. Abramovich’in Putin ile görüşüp görüşemediği veya arabuluculuk için hangi eylemlerde bulunduğuna dair henüz bir bilgi bulunmuyor. Ukrayna’nın İsrail Büyükelçiliği’nden bir yetkili, Rus oligarkın barış görüşmelerine dahil olup olmadığını bilmediğini söyledi.

Abramoviç ile konuşan kişiler ise kendisinin süreç için büyük mesai harcadığını belirtiyor. FlightRadar isimli uçuş takip verilerine göre, kendisine ait özel jet geçtiğimiz haftalarda Rusya, Türkiye ve İsrail’e gitti. Konu hakkında bilgi sahibi bir kaynağa göre ise Abramovich, Rusya ile Ukrayna arasında şubat ayında devam eden müzakereler sırasında Belarus’ta görüldü.

Abramovich’in yatları Türkiye’de

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ederken Abramovich’in Karadağ’dan yola çıkan “My Solaris” isimli yatı 21 Mart günü saat 17:00 sularında Bodrum’a demir attı. Rus oligarkın diğer ünlü yatı Eclipse ise bir gün sonra Marmaris’e vardı.  

Kaynak: Wall Street Journal

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.