Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Elif Key yazdı: Olay mahalli

Sabah 05:45. Sokağın başından gelen sesin kime ait olduğunu, ne yaptığını biliyorum. Çinli kadın sokaktaki çöplerden işine yarayacak şişeleri topluyor. Birazdan el arabasını çeke çeke gözden kaybolacak. Onun arkasından kocaman, beyaz köpekli kız geçecek. Sonra karşı binadakilerin uslu oğlu çıkacak, iki yıldır maskesini bir kez bile indirmedi, okula yürüyerek gidecek. Saat 7’ye doğru üç köpekli adam geçecek. En fazla yirmi dakika sonra elinde kahvesi ve köpekleriyle geri yürüyecek. Ondan sonra kar kış, yağmur fırtına dinlemeden koşan kızı göreceğim. Sonra mutfaktan kaynayan suyun sesi duyulacak. Tiz bir ıslık sesi. Süte de kahveye de zam geldi. Sonra mahalleden bir deli geçecek. Herhangi bir deli. Ya kendi kendine bağıracak ya da bir başkasına. Durduk yere bana bağırdı diye anlatacak. Halbuki durduk yere delirmedi o deli! Durduk yere evsiz de kalmadı. Sonra ben evden çıkacağım. C treni, F treni, hangisine atlayabilirsem. Çünkü olay mahalline geri dönüyorum. Yine trenden Brooklyn Bridge & City Hall durağında inip, mahkeme salonuna doğru yürüyeyeceğim. Yine sokaklarda sarı kağıtların üzerinde “Çarşamba günü, Good Fight çekimleri var, park edilmez” yazacak. Yine yanımdan Law & Order’ın çekim asistanlarını taşıyan siyah minibüsler geçecek. Bagel ve kahve satan adamların yanından sıyrılıp, o binaya doğru yürüyeceğim.

Yer: 500 Pearl Street, Manhattan, New York.

New York Güney Bölgesi Amerika Birleşik Devletleri Bölge Mahkemesi

Zaman: Mart 2022.

Saat: 9. Haftaiçi her gün.

Polis memuru Bay M. ile selamlaşıyorum. Kaç kere söyleyeceğiz sana, buraya koşarak gelme! Şüpheliler koşar, sen koşma! diyor. Biliyorum, her seferinde unutuyorum ama bu defa geç kaldım endişesiyle koştuğumu anlatıyorum. Geç kalmadın, daha başlamadı diyor. Ceketimi, beremi, güneş gözlüğümü çıkarıyorum. Çantamı, telefonumu, kulaklıklarımı uzattığı plastik kutuya koyuyorum. Yanında çakmak ya da bıçak var mı? Yok.

Asansörde 24.üncü katın numarasına basıyorum.

Bu kimbilir farklı farklı mahkeme binalarında, farklı katlarda, başka hakimlerle, başka mahkeme odalarında takip ettiğim kaçıncı dava. Halkbank davası, El Chapo’nun ömür boyu hapsi boyladığı dava, NXVIUM seks tarikati ve lideri Keith Rainiere’nin yine tüm ömrünü hapiste geçirme kararıyla sonlanan davası, Chinatown’daki ufak tefek suçlardan geceyi içeride geçirecek insanların çıkarıldığı gece mahkemeleri. Bir de tabii Halkbank davası kararını beklediği zaman zarfı içerisinde cezaevinde Hakan Atilla’yı ziyaret ettiğim günlerimden bana miras, kapının önündeki 4 metrekarelik alanda karda kışta arkadaş olduğum, hayatın yalnız bıraktığı, boyunlarına Precious veya Marlie isimlerini verdikleri kedilerinin isimlerinin dövmesini yaptıran, kız çocuklarına Destiny, erkek çocuklarına Junior diye bağırırken tüm ses tellerini gördüğüm, günde üç işte birden çalışarak evlerini geçindirmeye çalışan kadınların kocalarının, çocuklarının davaları. Dolayısıyla burası yazı masam kadar bildiğim, masamın üstünde duran onlarca not defterinin sebebi mevcudiyeti.

Bu kez US. Vs. Larry Ray adıyla mahkeme kayıtlarına geçen bir davanın takibi için buradayım. Sanık sandalyesinde oturan Larry Ray, kızı Talia’nın arkadaşlarını tatlı kahramanlık hikayeleriyle eğlendirip, çocuklara yemekler pişirip, onlara ağabeylik, babalık yaptığını iddia edip, çocukları kontrolü altına alan ve sonra hepsine yıllarca fiziksel ve psikolojik işkence çektiren, gencecik çocukları seks işçisi olarak çalıştıran ve üzerlerinden milyonlarca dolar kazanan, kurduğu berbat düzeni, kılı kıpırdamadan seyreden bir adam. Mahkeme arada sırada onun fenalık geçirme numarasıyla kesilse de apar topar hastahaneye kaldırılsa da aslında hiçbir şeyinin olmadığını herkes biliyor. Central Park’ta, New York’ta otel odalarında günde beş defa en az 600 en fazla 2000 dolar karşılığında seks yaptırdığı kadının anlattıklarını dinlerken gömleğini düzelten birisinin üzüntüden orada hastalanmayacağını herkes biliyor.

Hazırsanız, kalbininiz, mideniz, aklınız kaldıracaksa önümüzdeki haftadan itibaren size Larry Ray davasını, savcılık avukatlarının arasında 121 New York elitinin isimlerinin bulunduğu listeyi yanlışlıkla paylaşmasını ve sonradan tüm medya mensuplarından bilgisayarlarından silmesini talep etmesini, bu insanların arasında New York savcısının, bir Amazon yöneticisinin, önde gelen bir ressamın, önde gelen bir gazetecinin, bu isimlerden bazılarının Jeffrey Epstein davasında da geçtiğini, tanık sandalyesine oturan yaşlı başlı, evli, çocuklu, kariyer sahibi adamların, otel odalarında evli oldukları insanlardan ve neredeyse benimle yaşıt çocuklarından habersiz düştükleri durumu, sapıklıklarının bedelini para ve itibar kaybıyla ödemelerini, tanık koruma programına girebilmek için yaptıkları anlaşmaları, yaşları 15-85 yaş aralığında değişen insanların içine düştüğü Larry Ray’in kazdığı çukurun çapını anlatacağım.

Muhtemelen seneye bu vakitlerde Larry Ray’in kurduğu düzeni nefes bile almadan paralı kanallardan birinde seyredeceğiz. Bu mahkeme bitip de o adam ömür boyu hapis cezası alana kadar, benim tam mahkeme binasına girerken, alıp çöpe atmasınlar diye çakmağımı çalıların arasına sakladığımı bir siz bileceksiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.