Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yangın bölgelerindeki ağaçları önce kesip sonra incelediler: Muğla’da ağaçların böceklendiği raporu kesimler başladıktan iki ay sonra düzenlendi

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Mazı Köyü sakinlerinin, ormanlarda yangından zarar görmemiş ağaçların kesildiği yönündeki şikayetleri üzerine Muğla Orman Bölge Müdürlüğü önce, “Ağaçlar böceklendiği için kesim yapıldı” yanıtını verdi. Mazı sakinleri, “Bu tespitle ilgili rapor var mı?” diye sorunca yetkililer, kesimlerin başlamasından iki ay sonra düzenlenmiş bir analiz raporunu Muğlalılar ile paylaştı. Yetkililer, raporun kesimlerden iki ay sonra hazırlanmasını ise “Evrak yoğunluğumuz vardı, yetiştiremedik” diye savundu. Yani önce ağaçlar kesildi, şikayetlerden sonra analiz raporu düzenlendi.

Muğla’nın Milas ve Bodrum ilçelerindeki köyler, 2021’de orman yangınlarından en çok etkilenen bölgeler arasında. Bu bölgelerde geçimini zeytincilik, tarım ve arıcılıktan sağlayan halk, son aylarda orman yangını sonrası temizlik gerekçesiyle yapılan ağaç kesimlerinde, yangından zarar görmemiş ağaçları, ormancılar ve kesimcilerden korumaya çalışıyor.

Bölgedeki orman yangınlarında yanan ağaçların yanı sıra, yangından zarar görmemiş ağaçların da kesildiği konusunda Mazı ve Fesleğen köylerinden şikayetler yükseldikten sonra Muğla Orman Bölge Müdürlüğü köylülere, “Dışarıdan yangından etkilenmemiş gibi gözüken ağaçlar böceklenmiş, müdahale etmezsek böcekler diğer ağaçlara da sıçrar ve zarar büyür” yanıtını vermişti.

Mazı sakinleri böceklenme tespitiyle ilgili kesimleri koordine eden Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nden belge isteyince ilginç bir durum ortaya çıktı. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Ocak 2022’de başlayan ağaç kesimlerine dayanak olarak, 1 Mart tarihli bir raporu gösterdi. Muğlalıların tepkisi üzerine yetkililer, “Evrak yoğunluğundan raporu hazırlayamadık” yanıtını verdi.

Yani kesimlerden önce ağaçlarda inceleme yapılmadığı, şikayetlerden sonra böcek tespitini içeren raporun iki ay sonra hazırlandığı anlaşıldı.

Muğlalılar, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne şikayette bulundu ve Orman Genel Müdürlüğü ile Muğla Orman Bölge Müdürlüğü hakkında soruşturma açılması için Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’na başvurdu.

Milas ve Bodrum’un köylerindeki kesimler ocakta başlamıştı

Milas ve Bodrum’un köylerinde, yangından zarar görmemiş ağaçların da yangından sonra temizlik çalışmaları sırasında kesildiğine ilişkin ilk itirazlar 2022’nin ilk haftalarında gelmişti. Fesleğen, Gökbel ve Mazı köyleri civarında, kesilip istiflenmiş ağaç yığınları arasında yanmamış ağaçların da bulunduğu görülmüş, Fesleğen Köyü Muhtarı Erkan Kaba ise ormanlarda yanmış ağaçları temizlemek için çalışma başlatan kesimcilerin yaş ağaçları da kestiklerini, tutanak tutup şikayette bulunduklarını Medyascope’a aktarmıştı.

Gökbel Köyü yakınlarındaki istifler (Fotoğraf: Doğu Eroğlu)

Köylülerin itirazlarına karşı kesimciler, orman yangınlarından kurtulmuş ağaçları kesmeyi Şubat 2022’de de sürdürdü. Mazı Köyü’nde şubat ayında yapılan kesimleri Medyascope’a anlatan bir vatandaş, “Buradan bir başlamışlar kesmeye, tamamını kesmişler. Devamını da keseceklermiş, hepsini. Yanan bölgeye ulaşana kadar keseceklermiş baştan başa. Hiçbir ağaç bırakmadan yeşilliklerin hepsini kesiyorlar. Buna ‘dur’ diyen yok. Şu yeşilliklerimizi yangın zamanında köylüler olarak toplandık, kurtardık ama kurtardığımız ağaçlarımızı, çamlarımızı maalesef mahvettiler. Durdurulmuştu ama işçiler yine çalışıyor. Çamları yıkmışlar bile. Hastalık olanları kessinler ama hastalık olmayanları da kesiyorlar” diye konuşmuştu.

Mazı Köyündeki şikayetlerin artması üzerine, 11 Şubat’ta Muğla Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri köy sakinleriyle bir toplantı düzenledi. Akdeniz çam kabuk böceği (Orthotomicus erosus) hakkında bilgi veren yetkililer, köylülerin sağlam ağaçları işaretlemelerini istedi. Böylelikle sağlam ağaçların kesimciler tarafından kesilmesinin önlenmesi hedeflendi.

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, ağaçların böceklendiği ve kesilmesi gerektiğini söyleyince, Mazı Köyü sakinleri böcek zararıyla ilgili herhangi bir resmi bulgu olup olmadığını sordu. Yetkililer bunun üzerine hazırladıkları bir raporu Mazı sakinleriyle paylaştı.

Kesimler ocakta başladı, rapor martta hazırlandı

İnceleme raporunda, “Alandaki kızılçam popülasyonlarının yangın stresine maruz kaldığı ve bu stresten olumsuz etkilenerek böcek zararının ortaya çıktığı tespit edilmiş olup, fotoğraflarla açıklanmıştır. Tamamen usulüne uygun olarak yanık saha rehabilitasyon çalışmalarımız yapılmaktadır. Akdeniz çam kabuk böceğinin arız olduğu bireylerin (ağaçların) alandan kesilerek uzaklaştırılması elzemdir” ifadeleri yer aldı.

Ancak paylaşılan inceleme raporu ve zararlı organizmayı duyurma raporlarının 1 Mart 2022 tarihinde düzenlendiği görülünce, Mazı sakinleri yeniden şikayette bulundu. Mazı Köyü’ndeki ağaçların, böcek sardığı iddiasıyla, herhangi bir analiz raporu hazırlanmadan ocak ve şubat aylarında alelacele kesildiğini, şikayet üzerine hazırlanan analiz raporlarında 1 Mart 2022 tarihinin yer almasının da buna kanıt teşkil ettiğini belirten Mazı sakinleri, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne başvurarak orman idaresi yetkilileri hakkında soruşturma açılmasını istedi.

Mazı sakinlerinin Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne yazdığı dilekçeye göre, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri raporun kesimler başladıktan iki ay sonra hazırlanmasına, “Evrak yoğunluğundan ötürü 1 Mart’ta raporu hazırlayabildik” sözleriyle açıklık getirmeye çalıştı.

Mazı sakinleri, Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’na da başvuruda bulundu ve usulsüz ağaç kesimleri yüzünden Orman Genel Müdürü ile Muğla Orman Bölge Müdürü hakkında soruşturma açılmasını, soruşturma sona erene kadar bu yetkililerin tedbiren görevden uzaklaştırılmasını, ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

Nasıl olmalıydı?

Rutin uygulama gerçekleştirilmiş olsa, önce böceklenen ağaçların tespit edilmesi, devamında bilimsel analizlerin yapılması, kesilecek ağaçların işaretlenmesi ve nihayetinde kesim olması gerekiyordu.

Ancak Medyascope’un Mazı Köyü’nde kesimlere şahitlik eden vatandaşlarla yaptığı görüşmeler, uygulamanın bu şekilde gerçekleşmediğine işaret ediyor. Mazı sakinleri, bölgede herhangi bir işaretleme yapılmadan ağaçların kesildiğini anlatıyor.

Mazı Köyü’nde yaşayanların çektiği kesilmiş ağaç fotoğraflarında da herhangi bir işaretlemeye rastlanmıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.