Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Altılı masada seçim güvenliğine özel önem: “Oylara sahip çıkacağımız güvenini vermemiz lazım”

Altı muhalefet partisinin genel başkanı ikinci kez yemekli toplantıda bir araya geldi. Dün akşam (27 Mart) DEVA Partisi Genel Merkezi’nde yaklaşık dört buçuk saat süren toplantı sonrası yazılı açıklama yapıldı. Parti liderleri tarafından seçim güvenliği konusunda çalışma grubu kurulmasına karar verilirken görüşme hakkında Medyascope’a konuşan parti yetkilileri de bu konuya özel önem verildiğini vurgulayarak, “Oylara sahip çıkacağımız güvenini vermemiz lazım” dedi.

CHP, İYİ Parti, DEVA Partisi, Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti genel başkanları arasındaki görüşmeler devam ediyor. Altı parti lideri dün akşam DEVA Partisi’nin ev sahipliğinde yemekli toplantıda bir araya geldi. Liderler saat 19.30’da binaya gelmeye başladı ve toplantı saat 20.00’de başladı. Yaklaşık dört buçuk saat süren toplantının ardından altı liderin imzasının bulunduğu yazılı açıklama yayımlandı. Açıklamada “İktidarın ayrıştırma ve kutuplaştırma politikalarının tersine, birlik ve uzlaşı ile çalışmalara devam edeceğiz” ifadelerine yer verilirken hem güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş sürecinin yol haritası hem de seçim güvenliği konularında çalışma grupları oluşturulacağı duyuruldu. 

Medyascope’un edindiği bilgilere göre altılı görüşmede en çok bu iki konu üzerinde duruldu. Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya, yol haritasının hem seçime giderken yaşanacak süreci hem de seçimlerin ardından atılacak adımları kapsayacağını aktardı. “Bütün süreci ve simülasyonları değerlendirecek bir komisyon olacak” diyen Kaya, parti yönetimlerinin, çalışma grubunun belirleyeceği öncelikler kapsamında adım atacağını belirtti.  

“Seçim güvenliği açısından kararlı bir mesaj gerekiyor”

Liderler arasındaki görüşmeler başladığından beri en çok üzerinde durulan konulardan birinin “sandık güvenliği” olduğunu belirten Kaya, kamuoyuna, oylara sahip çıkılacağının güvenini vermenin önemini şöyle anlattı: “Kamuoyunda, oylara sahip çıkılacağına yönelik bir güven olması lazım. Kararlı bir mesaj gerekiyor ve çalışma grubu oluşturulması bu açıdan oldukça önemli. İlk aşamada komisyon çalışmalarının kapsamı partilerin güçlü olduğu yerlerde nasıl önlemler alacağı olmayacaktır. Sandıklara sahip çıkılması konusunda ve oyların sisteme işlenip düzenli şekilde kamuoyuyla paylaşılması gerektiği hususunda doyurucu ve gerçekçi çalışmalar yapılması gerekiyor. Bu alanda bir çalışma grubu kurulması bu açılardan elzemdi.” 

“Mevcut sistemden hangi süre içinde kurtulacağımız görüşülecek”

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin ise yol haritası için oluşturulacak komisyonun hem seçimlere kadar nasıl bir yol izleneceği hem de seçimlerin kazanılması halinde neler yapılacağını değerlendireceğini söyledi. Şahin, komisyonun görüşeceği konuları şöyle detaylandırdı: “Seçimlerden sonra yeni cumhurbaşkanının hem parlamenter sisteme geçiş aşamasında hem de sonraki süreçte yetkilerini nasıl kullanacağına yönelik çalışmalar bu komisyonda yapılacak. Aynı zamanda parlamento dağılımına göre hangi süre içinde cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminden kurtulacağımıza yönelik görüşmeler de bu komisyonun konuları arasında.”

DEVA Partisi adına komisyonda yer alacak isim Mustafa Yeneroğlu

Yol haritası için oluşturulacak komisyonda, DEVA Partisi adına partinin Adalet ve Hukuk Politikası Başkanı Mustafa Yeneroğlu yer alacak. Yeneroğlu, güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmalarını yürüten çalışma grubunun da içindeydi.

İdris Şahin, seçim güvenliği için oluşturulacak çalışma grubu için ise şu açıklamalarda bulundu: “Hangi parti hangi bölgede güçlü gibi bir yaklaşım içinde henüz değiliz. Ancak en küçük ilçe biriminden en büyük metropollere ve veri akışına ilişkin değerlendirmelerin oldukça önemli ayrıntıların bu komisyonda değerlendirilmesini bekliyoruz.”

Çalışma grupları genel merkezlerde buluşacak

Çalışma gruplarında yer alacak isimler henüz belli değil. Genel başkanların parti yetkilileri ile konuştuktan sonra komisyonda yer alacak isimleri belirlemesi bekleniyor. Komisyonlarda yer alacak isimler bu hafta içinde netleşecek. Komisyonlar, çalışmaları için siyasi partilerin genel merkezlerinde bir araya gelecek. 

Bir sonraki altılı buluşma ramazan sonunda

Medyascope’un edindiği bilgilere göre altı liderin bir sonraki buluşması ramazan ayının son haftasında Demokrat Parti’nin genel merkezinde yapılacak. Siyasi partiler, parti isimlerinin alfabetik sırasına göre görüşmelere ev sahipliği yapıyor. Görüşmelerin her ay sonu bir siyasi partinin genel merkezinde yapılması planlanıyor. 

Altı liderin beşi Hatay EXPO’da buluşacak

Altı genel başkanın beşi çarşamba günü (30 Mart) başlayacak Hatay Expo 2021 organizasyonunda bir araya gelecek. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, başka bir programı olduğu için Hatay Expo 2021’e katılamayacak. Beş liderin ise üç gün sürecek organizasyonun açılışında bir araya gelmesi bekleniyor.

Altı partinin genel başkanı ilk kez 12 Şubat Cumartesi günü CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ev sahipliğinde Ankara Ahlatlıbel’de bir akşam yemeğinde buluşmuşlardı. Yaklaşık beş saat süren görüşmenin ardından ortak açıklama yayımlanmıştı. Altı lider 28 Şubat’ta ise Bilkent Otel’de düzenlenen imza töreninde mutabık kaldıkları güçlendirilmiş parlamenter sistem metnini imzalayarak kamuoyu ile paylaşmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.