Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kobani davasında 11’inci duruşma – Ahmet Türk: “12 Eylül’den bugüne bizim için değişen bir şey yok”

Eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 28’i tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobani davasının on birinci duruşması bugün (28 Mart) Ankara Sincan Adliyesi 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Duruşmada, eski Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk de söz aldı.

Ahmet Türk

“Bugün haksız hukuksuz Kobani Davası ile karşı karşıyayız”

Eski HDP eş genel başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin yargılandığı Kobani davasının on birinci duruşması bugün yapıldı. Duruşmada söz alan eski HDP Milletvekili ve Mardin Belediye Başkanı Ahmet Türk, Kobani davasına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak şunları söyledi: 

“12 Eylülleri, Diyarbakır zindanlarını yaşadık. O dönemin genelkurmay başkanı ‘Bunları Meclis’ten atacaksınız, sokaklarda it gibi öldüreceksiniz’ dedi. Dokunulmazlıklarımız kaldırıldı. Bugüne geldiğimizde de değişen bir şey yok. Baskılarla bizi demokratik siyasetten koparmaya çalıştılar. Kürt sorununun demokratik siyasetle çözüleceğine inandığımız için bugüne kadar mücadele ettik. Belediye başkanlığına geçtikten bir gün sonra kayyumlar yerimize atandı. Bugün de haksız hukuksuz Kobani davası ile karşı karşıyayız.” 

“IŞİD vahşetine karşı sessiz kalmamız düşünülemezdi”

Türk, 6-8 Ekim 2014 tarihinde büyük kısmı Diyarbakır’da yaşanan olaylara ilişkin “IŞİD çetelerinin vahşeti karşısında suskun kalamazdık, bu düşünülemezdi. O dönemde düşüncelerimizi ortaya koyduk. Çaba gösterdik, tüm dünyaya seslendik. IŞİD çetelerinin gözden kaçmamasını, demokrasiye ve insan haklarına destek verilmesini istedik. IŞİD çeteleri şehirleri yıktı, yaktı, insanları kaçırdı. Biz o döneme müdahil olduk ve vahşeti göstermek için çaba gösterdik” diye konuştu.  

“İktidar gibi düşünmek zorunda değiliz, biz demokratik siyasete inanıyoruz”

6-8 Ekim 2014 tarihinde HDP’nin halkı “kışkırtmadığını” vurgulayan Ahmet Türk, sözlerine şöyle devam etti: 

“Siyasetçiyiz, iktidar gibi düşünmek zorunda değiliz, fikirlerimizi halka iletmek gibi bir sorumluluğumuz var. Siyasetçiyseniz halkın taleplerini doğru okumanız lazım, yaptığımız bu. Zaman zaman siyasetçiler ve basın, HDP’nin halkı kışkırttığını söylüyor. Kimi kışkırttık, ortada bir şey var mı? Partimizin bu davada azmettirici olarak görülmesi hukuk dışı bir anlayıştır. Kobani’ye16 grup gittik, o dönem belediye başkanıydım. Orada bir konuşma yaptım. O konuşma, IŞİD vahşetine suskun kalınmaması içindi. Kobani halkına destek sunduk.”

Ne olmuştu? 

IŞİD’in Eylül 2014’te Kobani’ye saldırmasının ardından Türkiye’nin farklı kentlerinde “Kobani’ye destek” eylemleri başladı. 6-8 Ekim 2014 tarihleri arasında büyük kısmı Diyarbakır’da yaşanan olaylarda 37 kişi hayatını kaybetti, 761 kişi yaralandı, 197 okul yakıldı, 269 kamu binası tahrip edildi, 1731 ev ve iş yeri yağmalandı, 1230 araç kullanılamaz hale geldi.

Kobani olaylarıyla ilgili ilk soruşturma 2014 yılında başlatıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, olaylarla ilgili soruşturması kapsamında 2 Ekim’de 17 HDP’li siyasetçi tutuklandı. Tutuklananlar arasında, o dönem gözaltına alındıktan sonra görevinden istifa eden eski Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen de vardı. Savcılık, 30 Aralık 2020 tarihinde bir iddianame hazırladı. İddianame, 7 Ocak 2021’de Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. 26 Nisan 2021 tarihinde ilk duruşması görülen Kobani davasının onuncu duruşmasında ara karar çıkmıştı. 



Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.