Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ekrem İmamoğlu’ndan Avrupa Birliği’ne: “Türkiye’de ayak sesleri duyulan değişim sürecine hazırlanmanızı umuyoruz”

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut başkanlığındaki heyet ile dün akşam (29 Mart)  bir araya geldi. İmamoğlu, “AB Delegasyonu’nun ve AB ülkelerinin, Türkiye’de ayak sesleri duyulan değişim sürecine şimdiden hazırlanmasını ve işbirliğimizin çapının büyütülmesini umuyoruz” dedi.

İstanbul-Şişli’de bir otelde düzenlenen buluşmada, Rusya-Ukrayna savaşından AB ülkelerinin bu konudaki tutumuna, Türkiye’nin AB’ye giriş sürecinden İBB’nin AB’ye bağlı finans kuruluşlarından beklediği finansmanla ilgili sürecin yavaş ilerlemesine kadar birçok konu konuşuldu.

AB Delegasyonu ile iklim değişikliği, afetlere hazırlık, ulaştırma ve kentsel mobilite, okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması ve sığınmacılar konularında aldıkları kararlarda ciddi ilerleme kaydedilmediğini dile getiren İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “AB Delegasyonu’nun ve AB ülkelerinin, Türkiye’de ayak sesleri duyulan değişim sürecine şimdiden hazırlanmasını ve i birliğimizin çapının büyütülmesini umuyoruz” diye konuştu. 

“Otoriter rejimlerle özgürlükçü rejimler arasındaki ayrışma iyice belirginleşmiştir”

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının “haksız” olduğunu vurgulayan İmamoğlu, “Bu savaşla birlikte, otoriter rejimlerle özgürlükçü rejimler arasındaki ayrışma iyice belirginleşmiştir. Bu süreçte bizim arzumuz, Türkiye’nin de tarihin doğru tarafında yer almasıdır” dedi.

Türkiye’nin AB serüveninin de demokratikleşme ile doğrudan bağlantısı olduğunu kaydeden İmamoğlu, şöyle devam etti: “Bilindiği gibi AB ile müzakere dönemi, Türkiye tarihinde demokratik kurumların ve demokratik değerlerin en hızlı yükseldiği dönem olmuştur. Süreç dondurulmuş olsa da AB üyeliğine ilişkin Türkiye’deki toplumsal destek hâlâ yüksektir. Türkiye’nin Avrupa rotası, toplumun çoğunluğu için hâlâ anlamlı bir seçimdir.”

AB’ye eleştiri 

Türkiye toplumunun son derece güçlü bir demokrasi iradesi olduğunun altını çizen İmamoğlu, “Türkiye’deki demokratlar olarak, Avrupalı dostlarımızdan ne bekleriz?” sorusuna ise şu yanıtı verdi: 

“Genel hatlarıyla AB ülkelerinin tavrını, Ankara ile ilişkiler konusunda fazlasıyla pragmatist bulduğumu, konu demokratik değerler olduğunda Avrupalı dostlarımızdan yeterli hassasiyeti göremediğimizi itiraf etmeliyim. Ne yazıktır ki AB tarafının demokratik güçlerle somut işbirlikleri tesis edilmesi noktasında yeterli inisiyatifi almadığını gözlemliyorum. Türkiye’nin Avrupa yolculuğuna bu kadar büyük destek varken, Türk halkındaki demokrasi özlemi bu kadar açık ve netken, Türkiye–AB ilişkileri güvenlik ve mülteciler meselesi bağlamında bir al-ver ilişkisiyle sınırlı olamaz. Karşılıklı ilişki, ağırlıkla değerler sistemine oturmalıdır. Demokratik değerler çerçevesinden AB’nin Türkiye’ye ilişkin tutumu, Türkiye’deki birçok demokrat için hayal kırıklığıdır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.