Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Marmara’ya Ağıt” şarkısını seslendiren Coşkun Demir: “Marmara Denizi göz göre göre ölüyor”

Marmara İzleme Projesi (MAREM) lideri ve Hidrobiyolog Levent Artüz’ün kaleme aldığı Marmara Denizi’nin mevcut kirletilme durumunu dile getiren “Marmara’ya Ağıt” şarkısını sanatçı Coşkun Demir seslendirirken, bestesini Cenk Taşkan yaptı. Marmara’nın mevcut durumuna ve Marmara’ya Ağıt şarkısına ilişkin hidrobiyolog Levent Artüz ve sanatçı Coşkun Demir Medyascope’a konuştu. 

Müsilajın Marmara Denizi’nin yüzeyinde görüldüğü 2021 yılından bu yana Marmara Denizi için gerekli çalışmaların yapılmadığını aktaran hidrobiyolog Levent Artüz, “Yaptıklarımız ve yapmadıklarımız ortada. Marmara Denizi’ne en ufak bir çivi çakılmadığı için deniz geçen senekinden daha kötü halde. Gelecek sene de bu senekinden daha kötü olacak çünkü iyileştirme için hiçbir faaliyet yapılmıyor” diye konuştu. 

MAREM proje lideri ve hidrobiyolog Levent Artüz, Marmara’ya Ağıt’a ilişkin şunları söyledi: 

“Proje benden çok Coşkun Demir’in projesi. Çok uzun zamandır arkadaşız ve sohbetlerde Marmara Denizi’nden de bahsediyorduk. Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorununa ilişkin sosyal sorumluluk projesi yapmak istedi. Bunun üzerine sözleri yazdım” dedi.  

Levent Artüz

“Marmara Denizi benim için gerçek mutluluk kaynağı” 

Çocukluğunun ve en güzel anılarının Marmara Denizi’nde geçtiğini söyleyen sanatçı Coşkun Demir, Marmara Denizi’nin yok olmasında başta ülke yönetimi olmak üzere birçok kişinin “suçlu” olduğunu söyledi. En mutlu günlerinin Marmara Denizi’nde geçtiğini vurgulayan Coşkun Demir, şu şekilde konuştu: 

“Marmara Denizi benim için mutluluk kaynağıdır. Çocukluğumun ilk dokuz senesi Şarköy’de geçti. Çocukluğum Şarköy (Tekirdağ) sahilinde geçti ve enfes bir sahildi. Marmara Denizi benim için gerçek mutluluk kaynağı, çocukluğum en güzel günleri. O zamanlar Marmara Denizi tertemizdi, o temiz mavilik hâlâ gözümün önünde.” 

Coşkun Demir

Hidrobiyolog Levent Artüz ile uzun süredir arkadaş olduklarını ve sohbetlerde Levent Artüz’ün Marmara Denizi’ne dair bilgiler verdiğini söyleyen Demir, Marmara’ya ilişkin dikkat çekmek ve bilinç oluşturmak amacıyla projeye başladıklarını söyledi. Önceki yıllarda Marmara Denizi’nde 124 balık çeşidi olduğunu ancak müsilaj nedeniyle şu an sadece istavrit balığının kaldığını vurgulayan Demir, “Sevgili arkadaşım Levent Artüz, son sohbetlerde artık Marmara Denizi’nin öldüğünü söyledi ve bunun üzerine sosyal sorumluluk projesi yapalım dedim. Çocukluğumun geçtiği ve gerçek bir mutluluk kaynağı olan deniz için bir şarkı yapmak istedim” diye konuştu. 

“Marmara göz göre göre ölüyor” 

Marmara Denizi’nin mevcut durumuna üzüldüğünü belirten Coşkun Demir, “Atık suları denize döken sorumsuz insanlar suçlu. 1950’li yıllardan bu yana Türkiye’yi yöneten, bu günlerin geleceğini öngöremeyip önlem almayan herkes suçlu. Belki kanunlar çıkarıldı ancak kanunlar uygulanmadı. Marmara katledildi. Müsilaj, denizin can çekiştiğinin bir kanıtı. Göz göre göre Marmara ölüyor” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.