Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tayvan’da Çin işgaline hazırlık: Ukrayna’nın savaş taktikleri inceleniyor

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ederken, Çin’in de Tayvan’ı işgal edebilme ihtimali yeniden konuşulmaya başlandı. Tayvan Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın Rus saldırılarına karşı nasıl direndiği de dahil olmak üzere Ukrayna’nın savaş taktiklerini incelemek için bir çalışma grubu kurduklarını açıkladı.

Pekin’in kendi topraklarının bir parçası olarak gördüğü Tayvan, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarından bu yana ülkesindeki alarm seviyesini yükseltmiş durumda. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından Çin’in Tayvan’ı işgal etme ihtimali yeniden konuşulmaya başlansa da yakın zamanda Tayvan Boğazı’nda gerçekleşebilecek bir çatışmaya dair herhangi bir işaret yok.

Savunma Bakanı Chiu Kuo-cheng

Rusya-Ukrayna savaşının ardından Çin’in Tayvan’a olası saldırısı başkenti Taipei’deki resmi çevrelerde geniş çapta tartışılmaya devam ediyor. Parlamento oturum arasında gazetecilere konuşan Tayvan Savunma Bakanı Chiu Kuo-cheng, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarını yabancı ülkeler ile konuştuklarını ve Ukrayna’nın bu saldırılardaki taktiklerini incelemek için bir çalışma grubu kurduklarını açıkladı.

Tayvan’ın takip ettiği konular arasında Rus birliklerinin askeri performansı ve Ukrayna ordusunun direnişi yer alıyor. Çalışma grubunda Ulusal Savunma Üniversitesi’nden akademisyenler de bulunuyor.

Kuo-cheng, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının sadece Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Tayvan arasındaki toplantılarda ele alınmadığını, Tayvan ile düzenli temasları bulunan diğer ülkeler ile de bu konunun tartışıldığını açıkladı.

Ne olmuştu?

Resmi adı Çin Cumhuriyeti olan Tayvan, Çin İç Savaşı’ndan önce iktidarda bulunan ve iç savaşı kaybeden Çan Kay Şek’in adaya yerleştiği 1949 yılından beri kendi kendini yönetse de, resmi olarak ülke statüsünde bulunmuyor. Ada ülkesini dünyada sadece 14 ülke tanırken, Türkiye’nin de dahil olduğu diğer ülkeler, Tayvan’la olan ilişkilerini resmi olmayan kanallar aracılığıyla yürütüyor.

Çin Halk Cumhuriyeti ve Tayvan birbirini tanımıyor. Pekin, Tayvan’ı topraklarının bir parçası olarak görüyor ve mevcut Devlet Başkanı Tsai Ing-wen’in ilk kez seçildiği 2016 yılından bu yana bölgedeki tansiyon artmış durumda. 

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.