Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Savaşta 37. gün: Ukrayna birlikleri Rusya topraklarına saldırdı, müzakereler bugün devam edecek

Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş devam ediyor. İstanbul’da düzenlenen barış müzakerelerinin ardından bugün taraflar video-konferans yöntemi ile bir araya gelecek. Öte yandan Ukrayna ordusu, Rusya’nın Belgorod kentindeki bir petrol tesisine saldırdı. İşte savaşın 37. gününde bilmeniz gerekenler.

Rusya’nın Belgorod şehrinin valisi Vyacheslav Gladkov, Ukrayna ordusuna ait iki adet helikopterin kentteki bir yakıt deposunu vurduğunu söyledi. Bölgede çıkan yangından Ukrayna ordusunu sorumlu tutan Vali Gladkov, Telegram hesabından paylaştığı mesajında, aralanan iki kişinin durumlarının iyi olduğunu belirtti. İtfaiyenin yangını söndürmek için çalıştığı ve bölgede yaşayanların ise tahliye edildiği gelen son bilgiler arasında.

Rus devlet haber ajansı RIA Novosti, Rusya’nın Belgorod’daki petrol deposunda sekiz tankın yandığını ve yangının daha ciddi seviyelere ulaşabileceğini yazdı.

Rus birlikleri Çernobil’den ayrılıyor

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), Ukrayna’nın kendilerine, Rus birliklerinin Çernobil’i terk ettiğini söylediğini bildirdi. Ukrayna’nın devlet nükleer enerji şirketi Energoatom, şu anda tesiste dışarıdan kimsenin olmadığını duyurdu. Rus güçleri, Ukrayna’ya saldırılarının ilk günlerinde Çernobil’i ele geçirmişti.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Metsola, Ukrayna’ya gidiyor

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Roberta Metsola, Ukrayna’ya gidiyor. Metsola’nın gezisinin ayrıntıları ve Ukrayna’da kimlerle görüşeceği güvenlik endişeleri nedeniyle açıklanmadı. Söz konusu ziyaret, Avrupa Birliği (AB) kurumundan başkent Kiev’e düzenlenen ilk ziyaret olacak.

https://twitter.com/EP_President/status/1509629896229888006?s=20&t=K8MgINnHczF1dJJaSTbj5Q

NATO’dan açıklama: “Rus birlikleri yeniden konuşlanıyor”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna’da bulunan Rus birliklerinin ülkenin doğusundaki saldırılara devam etmek amacıyla yeniden konuşlandığını açıkladı. İngiltere de Rusya’nın Gürcistan’dan bin 200 ila iki bin civarında takviye asker getirdiğini belirtti.

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace ise SkyNews kanalında yaptığı açıklamalarda, Putin’in geçmişteki gibi güçlü olmadığını ve şu an kendi inşa ettiği bir kafesin içinde sıkışıp kaldığını söyledi:

“Putin’in ordusu tükenmiş halde ve önemli kayıplar verdi. Büyük Rus ordusu unvanı yerle bir oldu. Putin bundan sonra sadece Ukrayna’da yaptıklarının sonuçlarıyla değil, ordusuna yaptıklarının sonuçlarıyla da yaşamak zorunda.”

Doğalgaz alımında ruble dönemi başlıyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün (31 Mart) imzaladığı kararname ile bugünden itibaren doğalgaz ödemelerinin Rusya Rublesi cinsinden yapılacağını duyurdu. Böylece Batılı ülkeler Rusya’dan doğalgaz alımlarında devam etmek istiyorlarsa, Gazprombank’ta bir hesap açmaları gerekecek.

Putin bu kararı şu ifadeleriyle duyurmuştu:

“Bugün Rus gazının dost olmayan ülkelerle ticaretinde kuralları belirleyen kararnameyi imzaladım. Rus gazını satın alabilmek için Rus bankalarında ruble hesabı açmaları gerekiyor. Bu hesaplar, 1 Nisan’dan itibaren sevkedilen gazın ödemesi için kullanılacak. Ödemeler yapılmazsa bunu tüm sonuçlarıyla birlikte alıcılar açısından bir temerrüt olarak kabul edeceğiz. Kimse bize bedava bir şey satmıyor ve biz de hayır işi yapmayacağız. Rubleyle ödeme yapılmazsa Rus gazı sözleşmeleri durdurulacak.”

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.