Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Moda Sahnesi’nde karanlıkta ilk oyun: “7 bin liradan 20 bin liraya çıkan elektrik faturası rasyonel bir artış değil”

İstanbul-Kadıköy’deki Moda Sahnesi ocak ve şubat aylarında gelen yaklaşık 20’şer bin liralık elektrik faturalarını ödememe kararı almıştı. Enerjisa Enerji A.Ş.’den gelen görevliler bugün (5 Nisan) Moda Sahnesi’nin elektriğini ikinci kez kesti. Sahnede elektrik kesintisinden sonra ilk defa bu akşam karanlıkta oyun oynandı. Yönetmen Kemal Aydoğan elektriklerin kesilmesini ve bu akşam karanlıkta sahnelenen ilk oyunu Medyascope’a anlattı. 

Zamlara tepki olarak ocak ve şubat aylarında gelen yaklaşık 20’şer bin liralık faturalarını ödememe kararı alan Moda Sahnesi’nin elektriği bugün (6 Nisan) öğlen saatlerinde ikinci kez kesildi. 10 Mart’ta elektrik şirketinden gelen yetkililer sahnenin elektriğini kesmiş, yaklaşık beş saat sonra sahnenin elektrikleri “faturanın ödendiği” iddia edilerek yeniden açılmıştı

Elektrik kesintisinden sonra Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Moda Sahnesi’nin ziyaret etmiş, fener ve gaz lambası hediye etmişti. 

https://twitter.com/medyascope/status/1502590926098677760?s=21&t=67at-yC2ryl3t2WXjUWY3g

Elektrikler kesildikten sonra Medyascope‘a konuşan Kemal Aydoğan, faaliyetlerine ara vermeyeceklerini söyleyip bu akşamki oyuna izleyicileri ışıldakları ile birlikte davet etmişti.

Bu akşam sahnede ilk kez karanlıkta oyun oynandı. Oyundan önce Medyascope’a konuşan Kemal Aydoğan, sahnenin ışığının tamamen kesildiğini, tiyatrodan ayrı olan kafe bölümünden elektrik kabloları çekerek bir kaza olmaması için birkaç tane ışık ayarladıklarını, seyircilerin de oyunu izlemeye ışıldak ve fenerlerle geldiğini anlattı. 

Oyun başlamadan önce konuştuğumuz seyircilerden Melek Üçbinli, “Aslında ben sürekli burada tiyatroya geliyorum ama bugün buraya gelmeye niyetim yoktu, destek olmaya geldim. Evim yakın, uzak olsa da gelirdim. Kültür-sanat kurumunda elektriklerin kesilmesini asla affedemiyorum. Tiyatroda elektriklerin kesilmesinden utanç duyuyorum” dedi.  

Kendi kurumlarımıza sahip çıkmaya geldik”

Bu akşam Moda Sahnesi’ne destek vermek için gelen bir başka seyirci Ahmet Uçar ise şunları söyledi: “Elektriği kestiler ama biz tiyatroseverler olarak, seyirciler olarak buraya desteğe geldik. Aslında desteğe değil, kendi kurumlarımıza sahip çıkmaya geldik. Şunu söyleyebilirim: Bugün bu faturalar ödendiğinde ucuza izlediğimiz oyunları yarın 150-200 lira gibi çok büyük rakamlara izleyeceğiz.”

Taner Barlas ve Ekin Aksu’nun rol aldığı “Öteki-Diktat” oyunu sahnelenmeden önce açıklama yapan Aydoğan, “Ocak ayı faturası 20 bin lira geldiği için ödemeyeceğimizi söylemiştik çünkü aralık ayı faturası 7 bin liraydı. Bu zamları kabul etmiyoruz. Bu kabul edilebilir bir zam değil. 7 bin liradan 20 bin liraya çıkan elektrik faturası rasyonel bir artış değildir. Bu hepimiz adına böyle” dedi

Tiyatrolar adına ikinci problemin kültür-sanat politikalarının sorunlara çare bulamaması olduğunu söyleyen Aydoğan, şöyle devam etti: “Bu problemin sahibi biz değiliz. Bu problemin sahibi başta Kültür Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kadıköy Belediyesi ve Sabancı Holding’dir. Üstlerine düşen sorumluluğu bir an önce yerine getirmeleri ve bu sorunu çözmeleri gerekir. Bu aslında önce bütçemizin olmaması ile başlayan sonra ‘Bunu ödemiyoruz’ dediğimiz, bunu görünür kılmak adına yaptığımız bir eylem.” 

Bir an önce yetkililerin özel tiyatroların faaliyetleri ile ilgili düzenlemeler yapması gerektiğini dile getiren Aydoğan, “Bu gece oynamayı kabul eden oyunculara ve izlemeye gelen seyircilere teşekkür ediyoruz” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.