Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Metin Lokumcu davası 1 Temmuz’da devam edecek

Artvin’in Hopa İlçesi’nde 31 Mayıs 2011’de dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mitingi öncesinde polisin kullandığı biber gazı nedeniyle yaşamını yitiren emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun ölümüyle ilgili 13 polisin yargılandığı davaya bugün (7 Ocak) Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

Duruşmada bir sanık polis savunma yaparken, Lokumcu ailesi beyanlarda bulunarak adalet talebinde bulundu.

“Müdahale emrini dönemin Hopa kaymakamı, ilçe emniyeti aracılığıyla verdi”

Metin Lokumcu davası hesabından yapılan paylaşımlara göre bugünkü duruşmada sanık polislerden dönemin Erzurum Çevik Kuvvet Amiri Erol Darcan savunmasını verdi. “Müdahale emrini dönemin Hopa kaymakamı, ilçe emniyeti aracılığıyla verdi” diyen Darcan, ilk olarak kendi ekiplerinin biber gazını kullandığını söyledi. 

Lokumcu ailesinden adalet talebi

Duruşmada Lokumcu ailesi de beyanlarda bulundu.

Metin Lokumcu’nun kardeşi Mete Lokumcu, “Ambulansın içinden abim çıkarken ‘Beni mahvettiler’ diyordu. Abim olmasa tanıyamazdım, yüzü gözü kan çanağı gibiydi. Ben 30 yıl kamuda çalıştım, bütün çalışma arkadaşlarımı tanırım. Bugün buradakiler ‘ben duymadım’, ‘ben görmedim’, herkes sus pus. Ama o gün herkes gaz atmak için birbiriyle yarışıyordu” diye konuştu.

Metin Lokumcu’nun kardeşi Ayşe Bekar da “Yalnız onun öldürülmesiyle değil öldürüldükten sonra da ailemizin yaşadığı zorluklar bitmedi; cezalandırıldık, fişlendik… Örneğin, bizim aileden hiç kimse devlet kurumlarında işe alınmadı” dedi. 

Metin Lokumcu’nun eşi Gülay Lokumcu da eşinin sağlık sorunu olmadığını belirterek, “Onu gazla öldürdüler” dedi. 

Metin Lokumcu’nun oğlu Ulaş Lokumcu da “Bakın hakim bey siz vereceğiniz kararla biber gazının kimyasal gaz olduğunu gösterebilirsiniz. İnsanlar ölüyor. Maçlar da bile insanlar ölüyor. Her zaman diyorum. Babam öldüğünde 20 yaşındaydım. Şimdi bir kızım var adı Deren Doğa. Ben çocuklarımız için adalet istiyorum” diye konuştu.

Katılma taleplerine ret

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya ve HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özel davaya katılım talebinde bulundu. Milletvekillerinin davaya katılım talepleri heyet tarafından reddedildi.

Avukat Meriç Eyüboğlu, savcılık makamının Metin Lokumcu’nun sağlık kayıtlarının araştırılması mütalaasının yerinde olduğunu belirterek hatta sağlık karnelerine kadar araştırılması gerektiğini söyledi.

Gelecek duruşma 1 Temmuz 2022’de yapılacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.