Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Evli olduğu Elif Yılmaz’ı öldüren Ersin Yılmaz’a “iyi hal indirimi” uygulandı – Avukat Nilda Baltalı: “Bu tarz mahkemelerde mağdur tarafın söz hakkı çok fazla engelleniyor”

Evli olduğu Elif Yılmaz’ı öldüren Ersin Yılmaz’a iyi hal indirimi uygulandı ve müebbet hapis cezası verildi. Cinayetin ardından açılan davanın üçüncü duruşması dün İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. “Tasarlayarak öldürmek” suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve “hürriyeti tahdit” suçlamasıyla dokuz yıl hapis cezası ile yargılanan Ersin Erdoğan’a mahkeme, iyi hal indirimi uygulayarak hürriyeti “tahdit” suçundan beş sene, Elif Yılmaz’ı kasten öldürmekten ise müebbet hapis cezası verdi. Elif Yılmaz’ın ailesinin avukatı Nilda Baltalı kararı Medyascope’a değerlendirdi. 

Ersin Yılmaz, 24 Ocak 2020’de, evli olduğu Elif Yılmaz’ı “tasarlayarak öldürme” suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet cezası ve “hürriyeti tahdit” suçlamasıyla dokuz yıl hapis cezası istemiyle yargılanıyordu. Davanın karar duruşması dün İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı ve mahkeme heyeti Ersin Yılmaz’a iyi hal indirimi uygulayarak, müebbet hapis ve hürriyeti tahdit nedeniyle beş yıl hapis cezası verdi.

“Mahkeme kararına itiraz edeceğiz” 

Dava sürecinde sanık Ersin Yılmaz’ın savunma yapmadığını ve sessiz kalma hakkını kullandığını aktaran Elif Yılmaz’ın ailesinin ve Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği avukatı Nilda Baltalı, Ersin Yılmaz’ın mahkemedeki tavırları nedeniyle iyi hal indirimi uygulandığını söyledi. Mahkemenin verdiği müebbet ve beş yıl hapis cezasına itiraz edeceklerini aktaran avukatı Nilda Baltalı, şu şekilde konuştu: 

“İyi hal ve haksız tahrik indirimleri hani somut delillere dayanacaktı, herkese uygulanmayacaktı. Verilen kararla bu söylemler arasında uçurum var. Ortada hiçbir sebep yokken iki kişiyi öldüren Ersin Yılmaz’a iyi hal uygulandı. Makul bir karar değil. Karara itiraz edeceğiz.”

“Bu tarz mahkemelerde mağdur tarafın söz hakkı çok fazla engelleniyor”

Mahkeme süresince Elif Yılmaz’ın ailesine söz verilmediğini ve mahkeme heyetinin aileyi dinlemediğini aktaran Nilda Baltalı, “Elif’in ailesine hiçbir şekilde söz verilmedi, dinlemek istemediler. İlk duruşmada Elif’in babası ağladı ve mahkeme başkanı Elif’in babası ağladığı için onu dışarı attı. Mahkeme başkanı, duruşma düzenini bozduğu gerekçesiyle bu kararı aldı. Tabii ki kanunen mahkeme başkanının bu hakkı var ancak mahkeme başkanı yetkisini aştı. Bu tarz mahkemelerde mağdur tarafın söz hakkı çok fazla engelleniyor. Davaya katılma hakkımız zedelendi. Genel olarak söz hakkımız yokmuşçasına davranıldı. Bunun takipçisi olmaya devam edeceğiz” diye konuştu. 

“Ersin Yılmaz, Elif Yılmaz’ı eve kapatmış ve telefonun kullanmasına izin vermemiş” 

Elif Yılmaz’ın evli olduğu süre boyunca sistematik psikolojik şiddete maruz kaldığını aktaran Baltalı, “Elif’in ailesiyle görüştüğümüzde daha önce de Elif’in şiddet gördüğünü söylediler. Ersin Yılmaz, Elif’i eve kapatıyor ve telefon kullanmasına izin vermiyormuş. Elif, Ersin Yılmaz’ın ailesinin telefonundan kendi ailesiyle iletişime geçebiliyormuş. Bu süreç içerisinde Elif’in ailesi defalarca, ‘Biz senin arkandayız, boşan’ demiş ancak Elif korktuğu için cesaret edememiş. Elif, Ersin Yılmaz’ın fiziksel şiddetine maruz kaldıktan sonra ailesinin yanına gitmiş.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.