Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Altı parti parlamentoda temsili artırma arayışında – İki farklı seçim ittifakı mümkün mü?

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, katıldığı bir televizyon programında yeni seçim kanunuyla şartların değiştiğini belirterek, “Yeni yollar aramak icabet eder. Üçüncü ittifak olabilir” dedi. Karamollaoğlu’nun “üçüncü ittifak” açıklamasını Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kaya, Medyascope’a değerlendirdi. 

“Yeni yollar aramak icabet eder”

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) hazırladığı yeni seçim yasasıyla ittifakın artık oyları milletvekili hesaplamasında dikkate alınmayacak ve her parti seçim bölgesinde aldığı oyla milletvekili çıkarabilecek. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, bir televizyon programında, AKP ve MHP’nin hazırladığı seçim kanunuyla şartların değiştiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

“AK Parti’den kopan yüzde 15’lik kesim AK Parti’nin memleketin sorunlarını çözemediğini gördü. Herkes yanlışı gördü ancak bunu düzeltme konusunda bir ittifak sağlayamadı. Biz de dahil olmak üzere arayışta olacağız. Zaman içerisinde bir neticeye varacağız. Eski sistemde, ittifak eden partiler önce tek oymuş gibi ittifaklar arasında bölünüyor sonra milletvekilleri çıkıyor ve milletvekilleri kendi aralarında pay ediliyordu. Şimdi o avantaj kalktı. Yeni yollar aramak icabet eder. Seçim kanunuyla şartlar değişti. Üçüncü ittifak olabilir. Bunu kamuoyuna ilk defa söylüyorum.”

“Parlamentoda daha güçlü temsil için ayrı yürütülen bir çalışma var” 

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kaya, Temel Karamollaoğlu’nun yaptığı üçüncü ittifak olabilir açıklamasına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: 

“Güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmalarıyla ilgili başka bir düşüncemiz yok. Burada seçim yasasıyla beraber baraj yüzde 7’ye indirildi ve milletvekili hesaplamalarında değişiklik yapıldı. Genel başkanın açıkladığı, bunlarla ilgili Saadet Partisi olarak daha nasıl güçlü bir şekilde temsil edilebilir diye ayrı yürütülen bir çalışma.” 

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kaya

“Sistem değişikliğini önceliyoruz ve bunları merkeze alarak hareket edeceğiz”

Saadet Partisi’nin, güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmalarını öncelediğini vurgulayan Kaya, “Sistem değişikliğini önceliyoruz ve bunları merkeze alarak hareket edeceğiz. Parlamento düzeyinde nasıl birliktelikler oluşur, sistem nasıl gelişir bunu söylemek şu an için erken. Genel başkanımız bu açıklamayla sadece alternatiflerden birinin üçüncü ittifak olduğunu ifade etti. Tüm siyasi partilerin parlamentoda en yüksek derecede temsil edilebilmek için yaptıkları çalışmalar ne ise Saadet Partisi de bu anlamda değerlendirmede bulundu” diye konuştu. 

“Millet İttifakı’na başka bir partiden katılma talebi yok”

Seçim yasasıyla milletvekili hesaplamalarının değiştiğini ancak bununla birlikte Millet İttifakı’na başka bir partinin dahil olma gibi bir durumunun olmadığını aktaran Kaya, “Millet İttifakı’na başka bir partiden talep veya ittifaka katılması için yapılmış bir teklif yok. Altılı masada liderlerin aldığı kararlar olduğu gibi devam edecek” dedi.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.