Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu 2021 yılı faaliyet raporunu İBB Meclisi’ne sundu: “Plansız, projesiz sözde yatırımların devri bu şehirde kapanmıştır”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi nisan ayı dördüncü oturumu bugün (14 Nisan) Yenikapı Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde başladı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da katıldığı oturumda, İBB’nin 2021 yılı faaliyet raporu okundu. İmamoğlu, 2022 yılından itibaren yapacaklarını da anlattı. 

Faaliyet raporunu okuyan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB 1. Meclis Başkanvekili Zeynel Abidin Okul’a tepki gösterdi. İmamoğlu, “Meclis bugün saat 3’te başlayacaktı. Ramazan hassasiyeti nedeniyle anlaşmıştık. Tam bir saat geç başlattınız. Biraz daha zorlarsanız, ezanı ben okuyacağım herhalde” dedi. İmamoğlu faaliyet raporunu okurken, “Plansız, projesiz, seçime endeksli veya vatandaşların parti tercihine göre şekillenen, sözde yatırımların devri bu şehirde kapanmıştır” diye konuştu.

İBB Başkanı İmamoğlu, konuşmasına elektrik faturalarındaki artışa, akaryakıt zamlarına ve Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik krize değinerek başladı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, kendisi için yaptığı “topal ördek” benzetmesini hatırlatan İmamoğlu şunları söyledi: 

“Biliyorsunuz, İBB Meclisi’ndeki çoğunluğun gücüyle ‘topal ördek’ yapılacağım, bu ülkenin en yetkili ağzı tarafından ilan edilmişti. O gün bugündür, bizi engellemek için her sabah yeni icat çıkarıyorlar. Örneğin bu ülkenin en büyük kamu kurumlarından biri olduğumuz halde, yönetmekte olduğumuz kamu yatırımlarına, kamu bankalarından finansman alamıyoruz. Kamu finansmanına erişemiyoruz. Örneğin projesini ve finansmanını hazır hale getirdiğimiz ve milyonlarca yurttaşımıza hizmet verecek metro yatırımlarımıza Ankara’dan bir yıldır onay alamıyoruz. Örneğin, altyapıda İstanbul’a çağ atlatacak projelerimiz için dış finansman izni alamıyoruz. Örneğin, İstanbul’a hak ettiği taksi düzenini getiremeyelim diye UKOME’nin yapısını değiştiriyorlar. Örneğin, Galata Kulesi’nde, Gezi Parkı’nda, Haydarpaşa’da, Sirkeci’de İBB’yi devre dışı bırakacak düzenlemeler peşinde koşuyorlar. Örneğin, 70 yıldır belediyemizin yönetiminde bulunan Yerebatan Sarnıcı gibi müzelere, köşklere el koymak için hazırlıklar yapılıyor. Örneğin, İETT’de, metroda, İSKİ’de ekonominin bilimden uzak yönetiminden kaynaklanan maliyetleri yansıtmak istediğimizde engelleniyoruz. 

İktidarın bizi hedefleyen özel uygulamaları, mevzuat icat etme girişimleri saymakla bitmez. Peki, bütün bunlar bir işe yarıyor mu? Bu çabalar bizim yeni hizmet ve yatırım yapmamızı, İstanbul’un kangrenleşmiş sorunlarına çözüm üretmemizi engelleyebiliyor mu? Hayır. Elinizdeki faaliyet raporu, bu çabaların asla işe yaramadığının somut kanıtıdır. Raporun her bir sayfası, İstanbul’u bir rant alanı olarak gören ve de kendini İstanbul’un tek sahibi kabul eden anlayışın ne büyük bir çaresizlik içinde olduğunun kanıtıdır. Ne yaparlarsa yapsınlar, işe yaramıyor. Her zamankinden daha fazla ve daha kaliteli hizmet üretiyoruz. Her zamankinden çok daha fazla ve çok daha doğru yatırımlar yapıyoruz. 16 milyona canla başla hizmet etmek için çalışıyoruz. İstanbul’dan dünyaya örnek olacak bir belediyecilik modeli geliştiriyoruz. İstanbul’da inşa ettiğimiz belediyecilik modelimizi iki kelimeyle özetlersek o iki kelime, ‘demokrasi’ ve ‘kalkınma’dır. Bu aziz şehirde demokratik katılımı ve yatırımları daha önce görülmemiş seviyelere çıkarıyoruz.” 

Göreve geldiği ilk günden bu yana yaptıklarını sıaladıktan sonra, 2022 ve sonrası için yapacaklarını anlatan İmamoğlu, inşaat halinde bekleyen metro hatlarının 2024 yılına kadar bitirileceğini söyledi:  

“Bakın önümüzdeki iki yılda hangi yatırımlarımızı tamamlıyor ve hizmete açıyoruz: Bu yıl 0,8 kilometrelik Rumeli Hisarüstü – Aşiyan Füniküler hattı, 14,3 kilometrelik Dudullu-Bostancı Metro hattı ve Kabataş – Mecidiyeköy – Mahmutbey Metro hattımızın iki kilometrelik Mecidiyeköy – Yıldız arası olmak üzere toplam 17,1 kilometrelik üç hattımızı hizmete açıyoruz. Gelecek yıl İkitelli – Ataköy Metro hattımızın 11,3 kilometrelik Bahariye – Ataköy arası, 13 kilometrelik Ümraniye – Ataşehir – Göztepe Metro hattımızı, Çekmeköy – Sancaktepe – Sultanbeyli hattımızın 3,6 kilometrelik Çekmeköy – Sancaktepe Şehir Hastanesi arası ve Eminönü – Alibeyköy tramvay hattımızın 1,1 kilometrelik Cibali – Eminönü arası olmak üzere toplam 29 kilometrelik dört hattımızı hizmete açıyoruz.

2024 yılında Kirazlı – Halkalı Metro hattımızın 4,2 kilometrelik Kirazlı – Fatih arası, Çekmeköy – Sancaktepe – Sultanbeyli Metro hattımızın 7,3 kilometrelik Sancaktepe Şehir Hastanesi – Sultanbeyli arası, Kaynarca – Pendik – Tuzla metro hattımızın 4,9 kilometrelik Pendik Merkez – Kaynarca – Hastane arası, Kabataş – Mecidiyeköy – Mahmutbey Metro hattımızın 4,5 kilometrelik Yıldız – Kabataş arası olmak üzere toplam 20,9 kilometrelik dört hattımızı hizmete açacağız.

2025 yılında ise Mahmutbey – Bahçeşehir – Esenyurt Metro hattımızın 6,8 kilometrelik Mahmutbey – Kanuni Sultan Süleyman arasını hizmete açacağız.

Yine bu yıl, Sefaköy – Beylikdüzü (TÜYAP) metro hattını ihaleye hazır hale getireceğiz, İstanbul’u doğu batı aksında bir baştan diğer başa katedecek olan ekspres raylı sistem hattı HIZRAY’ın uygulama projelerini hazır hale getireceğiz. 

Cumhurbaşkanlığı’ndan iki yıla yakın bir zamandır onay alamadığımız borçlanma talebimiz sonuçsuz kalınca, özkaynaklarımızı kullanarak filomuza 160 yerli üretim metrobüs aracı katmaya karar vermiştik. 30’unu iki gün önce hizmete aldığımız bu araçların kalan 130’unu da yaz aylarında devreye alıyoruz.

Geçen yıl hizmete aldığımız üç öğrenci yurduna, bu yıl inşaatı devam eden ve kiraladıklarımızla birlikte 5 bin öğrenci kapasitesine, 2023-24’te ise 12’si kız, sekizi erkek 20 yurtla 10 bin öğrenci kapasitesine çıkarıyoruz ve gençlerimize kamu güvencesi sağlıyoruz.

Halen 32 mahallede hizmet vermekte olan Yuvamız İstanbul çocuk etkinlik merkezlerimizin sayısını bu yılın sonunda 80’e, 2023 yılı sonunda ise 125’e çıkarıyoruz.

2022 yılı sonunda yaşam vadilerinin iki buçuk milyon metrekarelik kısmını hizmete açıyoruz. 2023 yılında üç buçuk milyon metrekare, 2024 yılında ise dört milyon metrekarelik yeni yaşam vadisi daha hizmete açıyoruz. Böylece 2024 sonu itibariyle 15 yaşam vadisinde 10 milyon metrekare aktif yeşil alanı İstanbul’a kazandırmış oluyoruz.

Bu yılın sonuna kadar Bölgesel İstihdam Ofisleri aracılığıyla toplam istihdam sayımızı 90 bin kişiye çıkarıyor ve Enstitü İstanbul – İSMEK’ler’de ise 500 bin kişiye eğitim imkanı sunuyoruz.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.