Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

YSK, il ve ilçe seçim kurullarının oluşturulması kararı aldı – Muhalefet: “Karar anayasaya aykırı”

Yüksek Seçim Kurul (YSK), yeni seçim yasasının yürürlüğe girmesinden itibaren üç ay içinde il seçim kurulu başkan ve üyeleri ile ilçe seçim kurulu başkanlarının belirlenmesine oybirliğiyle karar verdi. Belirlenen kurullar, 6 Temmuz’da göreve başlayabilecek. Medyascope’a açıklamalarda bulunan muhalefet partilerinin YSK temsilcileri ise yeni kurulların görev başlangıç tarihinin 6 Nisan 2023 olması gerektiğini ve YSK’nın bugün Resmi Gazete’de yayımlanan kararının anayasaya aykırı olduğunu söyledi.

Resmi Gazete’de 6 Nisan 2021’de yayımlanarak yürürlüğe giren ve bir sene sonra uygulanmaya başlayacak yeni seçim yasasının geçici maddesine göre il seçim kurulu başkan ve üyeleri ile ilçe seçim kurulu başkanlarının kanun yürürlüğe girdikten itibaren üç ay içinde belirlenmesi gerekiyor. 

Konu tartışıldı

Bu kapsamda YSK, il ve ilçe seçim kurulu başkan ve üyeleri ile yurtdışı ilçe seçim kurulu başkanının 6 Temmuz’a kadar yeniden belirlenip görevlerine başlamasına karar verdi. CHP’nin YSK temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu ise yeni başkanların görevlerine 6 Nisan 2023’te başlaması gerektiğini, YSK’nın aldığı kararın anayasaya aykırı olduğunu öne sürdü. Medyascope’a konuşan Yakupoğlu, şunları söyledi:

“YSK, geçici maddenin seçimin düzenlenmesine değil usule ilişkin bir madde olduğunu savunarak hemen uygulanabileceğine karar verdi. Bu konu tartışıldı. Benim görüşüm isimlerin belirlenebileceği ama göreve 6 Nisan 2023’te başlayabileceğiydi. Ancak YSK bunu kabul etmedi. Anayasaya aykırı olduğu için itirazlarımızı dile getirdik.”

“Açık şekilde anayasaya aykırı”

İYİ Parti YSK Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk ise hem isimlerin üç ay içinde belirlenmesinin hem de göreve başlamalarının “açık şekilde anayasaya aykırı” olduğunu belirtti. Öztürk, il ve ilçe seçim kurullarının iki yılda bir ocak ayında belirlendiğini ancak yeni kanunla birlikte bu duruma uyulmadığını vurguladı. Anayasanın 79. maddesine göre, YSK kararları aleyhine başka bir merciye başvuru yapılamıyor. 

AYM ilgili maddeleri iptal ederse ne olacak?

CHP yeni seçim kanununun dört maddesinin iptali için iki gün önce Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurmuştu. Öztürk, 6 Temmuz’u işaret ederek AYM’nin bu tarihten önce iptal kararı vermesi halinde YSK’nın bugün başladığını duyurduğu başkan atama işlemlerinin geçersiz sayılacağını söyledi. Öztürk’e göre, AYM’nin kararını temmuz ayından sonra vermesi halinde ise yasalar geçmişe yönelik uygulanamayacağı için bu sürede atanan seçim kurulu başkanları görevlerine devam edecek. 

İlçe seçim kurulu; bir başkan, iki memur üye dört tane de partili üyeden oluşuyor. Memur üyeler ve partili üyeler belirlendi ve görevlerine başladı.

YSK’da beş siyasi partinin temsilcisi var

YSK’da, seçime katılan siyasi partilerden, en son yapılan milletvekili genel seçiminde en yüksek oy alan dört parti ve Meclis’te grubu bulunan siyasi partiler, bir asıl bir de yedek temsilci bulundurabiliyor. Mevcut durumda AKP, MHP, İYİ Parti, CHP ve HDP’nin YSK temsilcileri bulunuyor. Bu temsilciler kurulun bütün çalışmalarına ve görüşmelerine katılsa da oy kullanma hakkına sahip değil.

Bunun yanı sıra, YSK tarafından seçime katılma yeterliliği tespit ve ilan edilen siyasi partilerden o il ve ilçede teşkilatı bulunanlar, il ve ilçe seçim kurullarında da birer temsilci bulundurabiliyor.

Yeni yasayla seçim kurulunda kıdemli hâkim zorunluluğu kaldırıldı

AKP ve MHP’nin hazırladığı 15 maddelik yeni seçim kanunuyla il ve ilçe seçim kurullarında “kıdemli hâkim”in yer alması zorunluluğu kaldırıldı. İl seçim kurulu bir başkan, iki asıl üye ile iki yedek üyeden oluşacak. İl seçim kurulu iki yıl süre ile görev yapacak. İl seçim kurulu başkanlığının boşalması halinde asıl ve yedek üyelerden en kıdemli hâkim il seçim kuruluna başkanlık edecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.