Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Banka ve noterlerde engellilere yönelik ayrımcılık sürüyor: “Sorun 10 Mayıs’a kadar çözülmezse, Noterler Birliği önünde eylemdeyiz”  

Görme engellilerin; banka, tapu müdürlükleri ve noterlerde kendi adına yapacakları işlemlerde iki tanık istenmesi uygulaması devam ediyor.  

İstanbul’da görme engelli avukat Mümin Özeken’den vekalet için gittiği Beyoğlu 42. Noteri’nde kendisinden tanık talebinde bulunulmasının ardından olay yeniden gündeme geldi. Ankara Barosu Engelli Avukatlar Kurulu’nun da aralarında bulunduğu görme engelli dernekleri, pazartesi günü Türkiye Noterler Birliği ile konuyu görüştü.  

Ankara Barosu Engelli Avukatlar Kurulu Başkanı Ali Kılıç, görüşmede görme engelli avukatların yaşadığı sorunları ilettiklerini söyledi. Medyascope’a açıklamalarda bulunan Kılıç, sorunun çözülmemesi halinde 10-16 Mayıs Engelliler Haftası’nda eylem hazırlığı içinde olduklarını belirterek şöyle konuştu: 

“Banka ve noterlere gittiği zaman yasada açıkça yer almasına rağmen yasaya aykırı şekilde iki tanık istiyorlar. Kanunda ‘Görme engelli istemezse tanık istenemez’ diyor. Bankalar buna rağmen tanık istemeye devam ediyor. Türkiye Noterler Birliği’ne konuyu aktardık. 10 Mayıs’a kadar sorunu çözmezlerse eylem düşünüyoruz. Ankara Barosu’nda da bir çalıştay yaparak Bankalar Birliği ve Noterler Birliği’ni davet edeceğiz. Orada da konuya ilişkin çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” 

İnternet sitesinden konuya ilişkin bir açıklama yayımlayan Türkiye Noterler Birliği ise görüşmede sorunların çözümü için karşılıklı adımlar atılmasına karar verildiğini belirtti. Açıklamada, “Birliğimiz tarafından ise kendilerine mevcut mevzuat hükümleri çerçevesinde tüm engellilere yardımcı olunacağı, Birliğin yetkileri içinde yapılabilecek düzenlemelerin yapılacağı, Birliğin yetkileri dışında yapılabilecekler ya da mevzuat değişikliğini gerektirecek çalışmalar hususunda destek olunacağı bildirilmiştir” denildi.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.