Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eda Nur Kaplan davasında savcı mütalaasını açıkladı: Yusuf Güzelyurt ve Mehmet Ardıçoğlu için 18’er yıl hapis cezası istendi

Ankara’da yaşamına son veren Eda Nur Kaplan’ın (18) ölümüyle ilgili davanın beşinci duruşması bugün (15 Nisan) Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, Kaplan’a cinsel saldırıda bulundukları iddiasıyla yargılanan sanıklar Yusuf Güzelyurt ve Mehmet Ardıçoğlu için “nitelikli cinsel saldırı” suçlamasıyla 18’er yıl hapis cezası talep etti. Mahkeme heyeti duruşmayı 13 Mayıs 2022’ye erteledi. 

Ankara’nın Çankaya ilçesindeki bir binanın 15. katından atlayarak intihar eden Eda Nur Kaplan’ın ölümüne ilişkin davanın beşinci duruşmasında savcı, esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Mütalaada, Kaplan’ın kendisini savunamayacak durumda olduğu belirtilirken Yusuf Güzelyurt ve Mehmet Ardıçoğlu hakkında “nitelikli cinsel saldırı” suçundan 18 yıla kadar hapis cezası talep edildi. 13 Mayıs 2022’de yapılacak altıncı duruşmada karar çıkması bekleniyor.  

Eda Nur Kaplan

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya sanık Yusuf Güzelyurt, Eda Nur Kaplan’ın annesi Fatma Kaplan ve taraflar hazır bulundu. Diğer tutuklu sanık Mehmet Arduçoğlu ise koronavirüs testi pozitif çıktığı için duruşmaya tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

“Eda Nur’un failleri cezalarını bulacaklar”

Duruşmaya ilişkin Medyascope’a konuşan Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği avukatlarından Çisel Demirkan, “Savcının kanaati hem aileyi hem de bizleri çok sevindirdi” diyerek şunları söyledi:

“Savcı, mütalaasında 18 yıla kadar hapis istedi, bundan sonra takdir mahkemenin. Mahkemenin vereceği kararla ilgileniyoruz. Eda Nur’un failleri cezalarını bulacaklar ve bir kadın dosyasında adalet yerini bulacak. Bu tarz dosyalarda maalesef soruşturma süreçleri eksik ilerliyor. Maalesef bizler bazen geç müdahil oluyoruz ve eksik bilgiler elde ediyoruz. Eda Nur’un dosyasından bunlardan farklı olarak savcıda çok ciddi bir kanaat oluşmuş ki bu yönde bir mütalaa verdi.” 

Avukat Çisel Demirkan

Ne olmuştu? 

Ankara’nın Çankaya ilçesinde yaşayan Eda Nur Kaplan, 31 Temmuz 2021’de Yusuf Güzelyurt ve Mehmet Ardıçoğlu’nun cinsel saldırısına maruz kaldığını belirterek şikâyette bulundu. Faillerden Ardıçoğlu’nun “delil yetersizliği” gerekçesiyle adli kontrol ve Yusuf Güzelyurt’un da “konutu terk etmeme” şartıyla serbest bırakılması üzerine Kaplan, 7 Ağustos 2021’de annesine mesaj gönderdikten sonra yaşamına son verdi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Güzelyurt’un serbest bırakılması kararına itiraz etti. Ardından iki fail de tutuklandı. Hazırlanan iddianamede, iki sanık hakkında “nitelikli cinsel saldırı” suçlamasıyla 18 yıla kadar hapis cezası istendi. Soruşturma aşamasında ifadesine başvurulduktan sonra serbest bırakılan Aşkın Kaya hakkında ise takipsizlik kararı verildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.