Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Burada ekonomik kriz yok – Feriköy Gece Pazarı: 3 liraya tişört, 5 liraya gömlek 

Ekonomik kriz günden güne derinleşirken vatandaşlar kıyafet ve eşya almakta zorlanıyor. Hal böyle olunca ikinci el ürünlerin satıldığı pazarlara rağbet artmaya başladı. İstanbul-Şişli’deki Feriköy Gece Pazarı da yaklaşık iki yıldır rağbetin arttığı ikinci el ürünlerin satıldığı pazarlardan biri. Kıyafet, ayakkabı, takı, bardak tabak, telefon, tablet, hurda demir gibi pek çok farklı ürünün satıldığı pazar gece yarısı kuruluyor ve satışlar sabah saat 07:00’ye kadar devam ediyor. Medyascope olarak Feriköy Gece Pazarı’na gittik, vatandaşlarla ve satıcılarla konuştuk.

İstanbul-Şişli’de perşembe geceleri kurulan Feriköy Pazarı’nda birbirinden farklı ürünlerin satıldığı tezgahlar var. Çoğunlukla kıyafet satılmakla birlikte, ayakkabı, cüzdan, telefon, tablet, şarj aleti, sıvı yağ, bardak, tabak, tencere, takı, tütün, oyuncak, hurda, tablo, yastık gibi farklı ürünler de satılıyor. Ürünlerin fiyatı 1 lira ile yaklaşık 50 lira arasında değişiyor. Ancak fiyatı daha yüksek olan ürünlerin satıldığı tezgahlar da var.

Tezgahlar saat 23.00 sıralarında kurulurken, satışa gece yarısı başlanıyor. Bu pazar alanında aynı zamanda pazar günleri antika pazarı, salı günleriyse organik pazar kuruluyor. 

Banka kartı ve kredi kartı kullanılmıyor

Pazara gelen insanlar ikiye ayrılıyor: Daimi müşteriler ve çevrelerinden bu pazarı duyup yeni gelenler. Pazarın müdavimleri alışverişe valiz ya da büyük çantalarla geliyor. Pazara ilk defa gelen müşterilerin sayısı ise oldukça fazla. Pazara gelirken belki de dikkat edilmesi gereken en önemli şey yanınızda nakit para getirmeniz. Çünkü pazarda kredi ve banka kartı kullanılmıyor. 

Pazara rağbet son iki yılda arttı

Bir önceki yılın mart ayına göre yıllık enflasyon Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre yüzde 61,14 iken, Enflasyon Araştırma Grubu’na (ENAG) göre yüzde 142,63. Bu durum vatandaşların alım gücüne de yansıdı. Pazarda konuştuğumuz satıcılardan biri pazarın iki yıl öncesine kadar bu kadar kalabalık olmadığını, son iki yılda pazarda kalabalıktan yürümenin zorlaştığını söyledi. Bir başka satıcı ise pazarın çok kalabalık olduğunu ancak bu kalabalığın çoğu zaman kuru bir kalabalık olduğunu, gelen herkesin alışveriş yapmadığını anlattı.

“Kimsede para yok”

İnsanların çok sıkı bir pazarlık yaptığını dile getiren bir başka satıcı da “İşler normal, getirip satıyoruz. Hayat şartları zor, ne bir yağ alabiliyoruz ne domates, salatalık alabiliyoruz. Bir şey almanın imkânı yok. Kimsede para yok, mecbur buradan alıyorlar. Gidip mağazadan alamaz, buradan almak zorundalar. Bak çayı bile şekersiz içiyorum, şekere bile zam var” dedi. 

Ekonomik krizle birlikte satışlarının arttığını anlatan bir tezgahtar, “Komşum 2 bin liralık ayakkabıyı 250 liraya satıyor. Benim tezgahımda fiyatlar çok uygun; 5, 10, 15 lira. İnsanlar çok pazarlık yapıyorlar. Bir maydonoz fiyatına ayakkabı istiyorlar, 5 liraya. 5 liraya ne kaldı ki?” diye konuştu. 

“Üç ay önce giydiğim markayı şu an alamıyorum”

Alışverişe gelen bir üniversite öğrencisi ise pazarın keyifli olduğunu, fiyatların mağazalara göre çok uygun olduğunu söyleyip şöyle devam etti: “Tütün aldım 30 liraya, piyasada 50, 60 lira. Bu pazara ikinci kez geliyorum. Bundan sonra sık sık geleceğim. Ekonomik kriz inanılmaz etkiledi. Burada, pazarda onu yaşamıyoruz gibi bir şey aslında. Piyasada inaılmaz pahalılık var. Üç ay önce giydiğim markayı şu an alamıyorum.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.