Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Örgüt üyeliği” suçlamasından beraat eden İHD Eş Genel Başkanı Türkdoğan Medyascope’a konuştu: “Bu davalar siyasi iktidarın hak savunucuları üzerindeki baskı politikalarıdır”

İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, “örgüt üyeliği” iddiasıyla ile yargılandığı davada “delil yetersizliği” nedeniyle beraat etti. Kararın ardından Medyascope’a konuşan Türkdoğan, “Bu davalar siyasi iktidarın hak savunucuları üzerindeki baskı politikalarıdır. Böyle bir davanın zaten hiç açılmaması gerekiyordu” dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan’a “yasadışı örgüt üyeliği” iddiası ile açılan davanın ikinci duruşması bugün (19 Nisan) Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Savcı, delil yetersizliği nedeniyle beraat istedi ve Türkdoğan “örgüt üyeliği” iddiasıyla yargılandığı davada beraat etti. 

“Bu davalar siyasi iktidarın hak savunucuları üzerindeki baskı politikalarıdır”

Karara ilişkin Medyascope’a konuşan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, şunları söyledi:

“Böyle bir davanın zaten hiç açılmaması gerekiyordu. Bu davalar Türkiye’deki siyasi iktidarın hak savunucuları üzerindeki baskı politikasıdır. Bizi meşgul ederek, savunuculuk faaliyetlerinde uzak tutmaya yönelik faaliyetler bunlar. Ortada bir suç yok. Netice itibariyle zaten bir suç yoktu ve bu ortaya çıktı. Yaşanan bu süreç iktidarın hak savunucuları üzerindeki baskınının bir kanıtı. Maalesef Türkiye’de bunu çok sık yaşıyoruz.” 

Ne olmuştu?

İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan hakkında, İHD genel merkezinde mülkiye müfettişlerince yapılan idari, mali ve faaliyet denetimi sonucunda Ankara 24. Asliye Ceza Mahkemesi ve Ankara 60. Asliye Ceza Mahkemesi’nde iki ayrı dava açılmıştı. Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 314. maddesinin 2. fıkrası gereğince “örgüt üyeliği” suçundan beş yıl ile 10 yıl arasında hapis cezası istenen davanın ikinci duruşması bugün Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Savcı esasa ilişkin mütalaasında “delil yetersizliği” nedeniyle Türkdoğan’ın beraatını istedi. Mahkeme heyeti, Türkdoğan’ın beraatına karar verdi. 

İHD Ankara Şube Başkanı Fatin Kanat’ın duruşması ise Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Savunmaları alan mahkeme duruşmayı 6 Eylül 2022 tarihine erteledi. 

İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin’in altı yıl üç aylık cezası onanmıştı

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi, 15 Şubat 2021’de görülen karar duruşmasında İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin’i “örgüt üyeliği” suçlamasıyla altı yıl üç ay hapis cezasına çarptırmıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Eren Keskin’e verilen cezaları yetersiz bularak dosyayı istinafa taşımış ve iddianamede yer alan “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak”, “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” suçlamalarından ayrı ayrı ceza verilmesini istemişti. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, 14 Nisan 2022 tarihinde, Eren Keskin hakkında Özgür Gündem davasında verilen altı yıl üç aylık hapis cezasını onamıştı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.