Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Binali Yıldırım’ın 2014 yerel seçimlerindeki vaatlerindendi: İzmir Şehir Hastanesi’nin açılışı yine ertelendi

Temeli 30 Mart 2014’teki yerel seçimlerden 18 gün önce, dönemin Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım ve eski Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu‘nun katıldığı törenle atılan Bayraklı’daki İzmir Şehir Hastanesi’nin inşası hâlâ devam ediyor. 2011 genel seçimlerinde de hükümetin seçim vaatlerinden biri olan, Türkerler Holding ve Gama Holding ortaklığıyla inşa edilen hastanenin açılışı son olarak bu yılın ekim ayına ertelendi. 

Hastanenin temelinin atıldığı dönemde, 30 ayda bitirilerek 2016’da faaliyete geçmesinin planlandığı açıklanmıştı. Daha sonra ise AKP İzmir İl Başkan Ali Sürekli tarafından yapılan açıklamada, açılış tarihi 29 Ekim 2021 olarak belirtilmişti. Hastaneyle ilgili son açıklama AKP İzmir Milletvekili Necip Nasır’dan geldi: “Projenin yüzde 86’sı tamamlandı, ekim ayında hizmet vermeye başlayacak.”

“30 ayda açılacağı söylenmişti”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Bedri Serter konuyla ilgili “Binali Yıldırım’ın Mart 2014’te temellerini attığı ve 30 ay sonra açılacağını söylediği hastane, bugün geldiğimiz noktada sekiz yıl sonra hâlâ açılamamıştır. AKP’li milletvekilleri yine bir ertelemeden söz etmektedir. Bu nasıl iştir?” açıklamasında bulundu. 

“Hastaneye ulaşacak yol yok”

Geçen kasım ayında konuyla ilgili Medyascope‘a konuşan Serter, hastaneye ulaşılmasını sağlayacak yolların henüz yapılmadığını belirtmişti:

“Yapımına başlandığı tarihten beri inşaatı yakından takip ediyorum. Öncelikle ilk günden beri bu hastaneye nasıl gidileceğinin sorgulamasını yaptım ancak hiçbir cevap alamadım. Şu an herhangi bir tıbbi müdahale için o hastaneye gidilebilecek doğru düzgün bir yol dahi gözükmemektedir. Örneğin, İzmir’in Narlıdere ilçesinden bir hastanın o hastaneye ulaşabilmesi için toplu ulaşımla üç saat civarı zaman harcaması gerekiyor. Taksi tutsa 200 liradan fazla para ödemesi gerekir. Özel aracı varsa da 1-1,5 saatten önce gidemez. Dolayısıyla burası bir şehir hastanesi değil, ‘şehir efsanesi’ haline gelmiştir.”

Maliyeti belirsiz

Serter, hastanenin yapım maliyeti ile ilgili olarak da şunları söyledi

O günkü döviz kuruyla (3,23 TL), 2 milyar 500 milyon TL bir maliyet olacağı söylendiği ortadadır. Bu rakamın içinde hastanenin alet edevatları mı var, harcama kalemleri nedir? Bunlar kamuoyu ile paylaşılmadı. AKP İzmir Milletvekili Necip Nasır diyor ki ‘Bu hastane ekimde açılacak ve 1 milyar 683 milyon TL’ye bitecek.’ 2016’daki rakam ile bugün söylenen rakam farklı. Her şeyin fiyatının arttığı bir ortamda son açıklanan rakam ile maliyetinin düştüğü belirtiliyor. Bu hesabı anlamak mümkün değil. Bu hastanenin Ekim 2022 itibarıyla neye mal olacağını bilmiyoruz. Şu hastane gerçekten içler acısı bir hal aldı. Gidilecek yolu yok, tedavi edilecek ortamı yok.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.