Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gökkuşağı Bülteni (115): İzmir’de transfobik şiddet

Medyascope’un LGBTİ+’ların gündemini ekrana taşıdığı “Gökkuşağı Bülteni“nde bu hafta, İzmir’de artan transfobik şiddeti konuştuk.

Editör: Gamze Elvan / Prodüktör: Can Özgün Özgül

30 Haziran 2021 günü düzenlenen Birinci Eskişehir Onur Yürüyüşü’nü hatırlarsınız, biz de Medyascope ve Gökkuşağı Bülteni olarak oradaydık. Yürüyüşe katılan 15 kişiye açılan davanın ilk duruşmasında iki kişi beraat etmişti. İkinci duruşmanın tarihiyse 26 Nisan 2022 Salı günü.

Trans aktivist Yıldız İdil Şen, İzmir’de yaşayan translara, özellikle trans seks işçilerine yönelik artan hak ihlallerini anlattı. Şen’e göre İzmir’de şehir merkezinde yaşayan transların “soylulaştırma projesi” adı altında evleri mühürleniyor, bu şekilde translar toplumdan ve şehirden uzak bölgelerde yaşamaya zorlanıyor.

Boğaziçi Üniversitesi eylemlerinde öğrencilerin kurduğu çadırın özel güvenlik tarafından dağıtılmasının ardından 22 Ekim 2021’de gözaltına alınan 45 öğrencinin yargılandığı davanın ilk duruşması İstanbul 27. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Dava, 21 Ekim 2022’ye ertelendi.

Brüksel Avrupa Birliği ve Berlin Rosa Luxemburg Vakfı tarafından desteklenen “Bu Ben Değilim” filmi geylerin toplum, aile baskısı ve kendi iç çatışmaları nedeniyle cinsel yönelimlerini gizledikleri yaşamlarını anlatıyor. Geçen haftalarda hep birlikte frangmanını izlemiştik. Yönetmenliğini Jeyan Kader Gülşen ve  Zekiye Kaçak’ın yaptığı film İstanbul Film Festivali kapsamında gösterildi, biz de oradaydık.

“Ve Şimdi İyi Haberler” sergisi, İstanbul-Beyoğlu’nda bulunan Pera Müzesi’nde 12 Nisan’da sanatseverlerle buluştu. Kitleselleşen iletişim araçları ve sanat arasındaki diyaloğa odaklanan sergide “Cinsiyetlerin savaşı kültürler çatışması” bölümü de var.

Spotify’dan dinleyebilirsiniz:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.