Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara’da özel hastane tartışması: Güven Hastanesi sağlık desteği teklif etti, mahalle muhtarı yetkililere seslendi: “Bu kararı düzeltin”

Ankara’nın Ayrancı Mahallesinde Güven Hastanesi tartışması sürüyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin “yapılması uygun değildir” kararına rağmen Belediye Meclisi kararı ile yeni bina inşa edilmesine izin verilmişti. Hastane yetkilileri, mahallelinin Belediye’ye itiraz dilekçesi vermesi üzerine bir broşür yayınlayarak mahalleliye “komşuluk desteği” kapsamında hizmet verdiklerini iddia etti.  Mahalle muhtarı Süleyman Demircan ise hastane ile artan araç ve insan kalabalığının mahallenin tek parkı ve yürüyüş alanı olan bölgeyi işgal ettiğini dile getirerek, yetkililerden kararı düzeltmelerini istedi.

Haber: Senem Büyüktanır
Kamera & Kurgu: Furkan Erdem

Güven Hastanesi, Ankara’nın Ayrancı semtinde bulunan binasını genişleterek “uzaktan sağlık hizmeti verecek bir tesis” yapılması için Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nden onay almıştı. Onayla birlikte, imar planında konut alanı olarak belirlenmiş bölgenin imar yapısı değiştirilerek ticarethane yapılması için izin verilmişti. Mahalleli ise ağaçlarla kaplı yürüyüş yolunu tehdit eden uygulamaya karşı çıkıyor. Hastanenin ‘yeşil alanlara zarar vermeyeceğiz’ açıklamasına , Güven Hastanesi’nin 15 yıl önce de yeşil alanlarını yok etmek istediğini hatırlatarak cevap veren mahalleli, tartışma konusu olan yeşil alanların bu itirazlar sonucu korunabildiğini dile getirdi.

“Bu parklar bizim çocuklarımızın ortaklaştığı yerler”

Mahallelinin Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne itiraz dilekçesi sunması üzerine hastane yetkilileri yeni bir broşür daha hazırlayarak yapılacak olan yeni binalarda uzaktan sağlık hizmeti verileceğini ve bu durumun insan trafiğini artırmayacağını tekrar dile getirdi. Broşürde bölge sakinleri için yeni sağlık hizmetlerinin sunulmasının planlandığı bilgisi yer aldı. Gelişmeyi Medyascope’a değerlendiren Remzi Oğuz Arık Mahallesi Muhtarı Süleyman Demircan, “Dört partiden de destek isteyeceğiz. Bu bir yerel siyasettir. Bu parklar bizim çocuklarımızın ortaklaştığı yerler, bunlar bizim ortak yaşam alanlarımız. Buraları birlikte koruyacağız. Pandemide, yaşlarımızın en çok nefes aldığı park burası. Bir an önce bu kararı düzeltin” diye konuştu. Mahalle sakinleri ise parkın bölgede yaşayan insanlar için vazgeçilmez olduğuna dikkat çekti.

Belediye yetkilileri: “Hastane yapımına uygun değil”

Belediye Meclisi kararında, yetkililerin bölgeyi inceleyerek yaptıkları değerlendirme sonucu  aynı sokak üzerinde ikinci bir sağlık tesisi alanının bulunmasının uygun olmadığı, farklı bir bölgenin tercih edilmesi gerektiği şu ifadelerle kaydedilmişti:

“Söz konusu plan değişikliği teklifinde otopark çözümüne ilişkin herhangi bir konuya değinilmediği, 1298 ada 100 ve 102 sayılı parsellerin Güven Hastanesinin hemen yanında yer alacağı düşünülürse otopark için bir çözüm üretilmesinin gerekli olduğu, Güven Hastanesinin bile otopark problemi yüzünden sokak üzerinde ne kadar sıkışıklık yarattığının aşikar olduğu, yeni yapılacak sağlık tesisi ile birlikte yolun tamamen kullanıma kapanması ve burada oturan mahalle sakinlerine sıkıntı yaratacağı göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca tek yönlü ve sokak üzerinde sağlı sollu park yapıldığı için tek şerit bir yol üzerinde bulunan Güven Hastanesi bile trafikte bu denli yoğunluk yaratırken, aynı sokak üzerinde ikinci bir sağlık tesisi alanının bulunmasının da yolu tamamen kapatacağı, bu kadar yoğun nüfusun olduğu bir bölgede yeni bir sağlık alanı için yer ayrılması yerine ulaşımın daha erişebilir olduğu yerlerin tercih edilmesi gerektiği görüş ve kanaatine varıldı.”

“Bölgedeki trafik sorununu çözeceğiz”

Medyascope’a konuşan Güven Hastanesi yetkilisi Mehmet Gürbüz, yeni sağlık tesislerinin uzaktan sağlık hizmeti vereceği için bölgede trafik sorunu yaratmayacağını, aksine bölgenin trafik sorununu çözeceğine dikkat çekti. İki binanın imar planında olduğu gibi konut halinde kalması durumunda 40 araçlık otopark yapımına olanak sağlanacağını, sağlık tesisi onayı ile iki yüz araçlık otopark yapılacağını vurguladı. Binaların bir bölümünde ise “yenilikçi sağlık teknolojilerinin, dijital dönüşüm projelerinin geliştirilebileceği alanlar” açılacağı bilgisini verdi. Gürbüz, acilde hasta bakılmaması yönünde şikayetlere ilişkin ise Sağlık Bakanlığı kurallarını uyguladıklarını dile getirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.