Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Birleşik Metal-İş Sendikası: “İşçilerin yüzde 38,6’sı iş kazası geçirdi”

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası (Birleşik Metal-İş), “Metal İşçilerinin Mesleki Sağlık Riskleri ve Sağlık Durumları” adlı raporunu “28 Nisan İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü” nedeniyle bugün açıkladı.

“Meslek hastalıklarını ortadan kaldırmak mümkün”

Açılış konuşmasını DİSK Genel Sekreteri ve Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu yaptı.

Sonuçları uzun vadede ortaya çıkan meslek hastalıklarına karşı var olan yaklaşımın bir ihmal değil, sermaye ve devlet yetkililerinin politik tercihi olduğunu belirten Serdaroğlu, “İş kazalarını ve meslek hastalıklarını ortadan kaldırmak mümkün, bunun için işçiyi merkezine alan koruyucu, önleyici denetleyici ve caydırıcı tedbirlerin hayata geçirilmesi gereklidir. Burada devlet kurumlarının, üniversitelerin, bu alanda uzmanlaşmış meslek örgütlerinin, sendikaların işbirliği önemlidir. Ancak işçi hayatının bu kadar ucuz olduğu bir yerde, sendikal örgütsüzlüğün yaygın olduğu koşullarda, etkin bir işçi sağlığı ve güvenliği politikasının hayata geçirilmesi elbette zor” dedi.

“‘28 Nisan’ yas ve anma günü ilan edilsin”

28 Nisan’ın dünyanın birçok yerinde “İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü” ilan edildiğini fakat Türkiye’de yok sayıldığını vurgulayan Serdaroğlu, “Birleşik Metal-İş olarak yıllardır bu günün bir ‘yas ve anma’ günü olarak ilan edilmesi talebimizi her fırsatta dile getirdik. Getirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Serdaroğlu, iş cinayetlerinin ve meslek hastalıklarının son bulması için alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

“-Sendikal örgütlenmenin, hak ve özgürlüklerin önündeki tüm engeller kaldırılmalı.
-Kiralık işçilik, taşeron ve diğer güvencesiz çalışma biçimleri ortadan kaldırılmalı. İnsan onuruna yaraşır işler yaratılmalı. İşçi sağlığı ve iş güvenliği politikaları toplumsal cinsiyete duyarlı hale getirilmeli.
-İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanı, piyasanın kâr döngüsünün bir parçası olmaktan çıkarılmalı. Bu karşı denetimler açısından özerk ve demokratik bir yapının sendikalar, meslek oda ve birlikleri ve üniversiteler ile oluşturulması sağlanmalı.
-Koruyucu ve önleyici politikalara öncelik verilmeli. Sağlık ve güvenlik alanına yönelik cezalar caydırıcı nitelikte olmalı.
 -İş kazaları ve meslek hastalıkları kayıtdışı ile mücadelenin ayrılmaz bir parçası olarak ele alınmalı.
-Meslek hastalıklarının tespitine yönelik prosedürün sadeleşmesi ve kısaltılması hedeflenmeli.”

Serdaroğlu’nun konuşmasından sonra Doç. Dr. Serkan Öngel ve Dr. Elif Altundaş Hatman saha araştırmaları sonuçlarına dair sunumda bulundu.

Saha araştırması, Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye toplu sözleşme kapsamındaki işçiler ile yapıldı. Araştırma, Türkiye’deki tüm metal sanayi çalışanlarının yüzde 1,78’ini ve metal sektöründe sendikalı işçilerin yüzde 10,9’unu temsil ediyor.

İşçilerin yüzde 17,4’ünün kas-iskelet sistemiyle ilgili sağlık sorunu var

Araştırmaya katılan işçilerin yüzde 17,4’ü kas-iskelet sistemi ile ilgili tanılı bir sağlık sorununa sahip. Bu hastalıkları nörolojik hastalıklar izliyor. Araştırmada hipertansiyon oranı toplam yüzde 3,9, şeker hastalığı ise yüzde 2,9 olarak tespit edildi.

10 kadın işçiden biri nörolojik hastalıklardan mustarip

Rapora göre kadın işçiler nörolojik hastalıklar, kas-iskelet sistemi hastalıkları ve tiroit hastalığı açısından erkeklere göre istatistiksel olarak daha fazla bir orana sahip. Erkeklerde nörolojik hastalık tanısı alanların oranı yüzde 3,9 iken kadınlarda bu oran yüzde 10,9. Araştırma kapsamındaki her 10 kadın işçiden biri nörolojik hastalıklardan mustarip. Araştırmaya katılan kadınların yaklaşık dörtte biri kas iskelet sistemi sorunlarından şikayetçiyken, erkeklerde bu oran yüzde 16,9.

İşçilerin yüzde 38,6’sı iş kazası geçirmiş

Araştırmaya katılanların yüzde 38,6’sı en az bir kez iş kazası geçirdiğini beyan etti. Bunun yanında kas iskelet hastalığı tanısı alanların yüzde 48’inin iş kazası geçirdiği görülüyor.

“Çalışma süresi arttıkça iş kazası oranı da artıyor”

Raporda iş kazası geçirenlerin oranının eğitim durumuna göre değiştiği belirtildi: “Ön lisans ve üstü eğitime sahip olanlarda iş kazası geçirme oranı yüzde 27,8 iken lise altı eğitimlilerde bu oran yüzde 44,7 olarak tespit edilmiştir. Toplam çalışma süresi arttıkça iş kazası geçirenlerin oranı da artmaktadır. Çalışma hayatında bulunma süresi beş yıla kadar olanlarda iş kazası geçirme oranı yüzde 25 iken, bu oran 31 yıl ve üzeri süredir çalışma hayatında bulunanlarda yüzde 46 olarak tespit edilmiştir.”

İşçiler en çok gürültüden şikayetçi

Araştırma kapsamındaki işçilerin işyerinde maruz kaldıklarını beyan ettikleri etkenler arasında en çok öne çıkan “gürültü” oldu. İşçilerin yüzde 80,4’ü gürültünün en çok maruz kalınan etken olduğunu söyledi. Ağır kaldırma ise ikinci sırada yer aldı.

Metal işçilerinin yarısı sigara içiyor

Araştırma kapsamında metal işçilerinin yaklaşık yarısı sigara içtiğini belirtti. Hiç sigara kullanmamış olanların oranı yüzde 39,3 olarak belirlendi. Yaklaşık her 10 işçiden biri, daha önce sigara içtiğini ama bıraktığını söyledi.

Raporun tamamı için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.