Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tunç Soyer’den, “İzmir’in Kanal İstanbul”u denilen Çeşme Projesi’ne karşı miting çağrısı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Çeşme’de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılması planlanan ve yaklaşık 10 bin hektarlık alanı kapsayacak projeye karşı 10 Mayıs’ta Gündoğdu Meydanı’nda bir protesto mitingi düzenleneceğini açıkladı.

ANKA Haber Ajansı’ndan Mustafa Akbaş’ın sorularını yanıtlayan Soyer, “İzmir’in Kanal İstanbul’u” olarak nitelenen projeyle ilgili şunları söyledi:

“Defalarca Kültür ve Turizm Bakanı İzmir’e geldi, bize sunumlar yaptı. Hiçbirinde elimizin tersiyle itmedik, hepsini dinledik. Tüm safha boyunca kaygılarımızı dile getirdik. Bugün itibariyle üç temel kaygımıza karşılık olmadığı, bizi tatmin edecek cevaplar verilmediği için dava açtık, iptalini istedik. İptal edilmesi gerektiğine de tüm kalbimle inanıyorum. Bu yanlış bir proje.”

Miting çağrısı

Soyer, projeye karşı protesto mitingi çağrısında bulundu: “10 Mayıs günü saat 12:30’da Çeşme Projesi’ni protesto etmek için Gündoğdu Meydanı’nda bir miting yapacağız. Bütün İzmirlileri de buraya davet ediyorum.”

“Her projeye dava açıp ‘istemezük’ dediniz”

Projeye destek veren Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya ise Tunç Soyer’i şu cümlelerle eleştirdi:

“CHP’li istemezükçü Soyer’e iki yıldır bakanlıkça sunumlar yapılmış, önerileri dikkate alınmış ama tüm bunlara rağmen dava açmış. İzmir için yapılan her projeye dava açıp ‘istemezük’ dediniz. Kendiniz taş üstüne taş koymazsınız, bir de iş yapacak olanı engellersiniz. Yazık.”

Bilirkişi raporunda “Mantığı anlaşılamamakta” denilmişti

Projenin iptali için sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve hukukçular tarafından açılan davada 29 Mart’ta bilirkişi raporu açıklanmış ve projenin “mantığının anlaşılamadığı” vurgulanmıştı. Raporda, projenin “henüz bozulmayan son kıyı alanlarından biri” olan bölgede yol açacağı olumsuz sonuçlara ayrıntılarıyla yer verilmişti.

Çeşme Projesi nedir?

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İzmir-Çeşme’de hayata geçirilmesi planlanan Çeşme Turizm Projesi, 9 bin 574 hektarlık bir alanda yapılmak isteniyor. Projede 20 golf sahası, termal turizm tesisleri, kongre, fuar ve etkinlik merkezi, kültür ve sanat merkezleri, tarım ve doğa turizmi alanları, yat marinaları gibi tesislerin yer alması planlanıyor.

İzmir’de pek çok kişi ve sivil toplum kuruluşu projeye itiraz ediyor. İzmir Tabip Odası, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İzmir Barosu üyeleri ile çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının açtığı davada bilirkişi keşfi 27 Ekim 2021’de yapılmış, keşif sırasında protesto gösterileri düzenlenmişti. Bölgede konuştuğumuz kişiler, projeyi “İzmir’in Kanal İstanbul’u” olarak tanımlamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.