Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Görme engellilerden Noterler Birliği önünde eylem – “Okumam var, yazmam var, imza atmaya hakkım var”

Görme engelli bireyler, noterliklerde işlem yaparken kendilerinden iki tanık istenmesi uygulamasına tepki gösterdi. Türkiye Noterler Birliği önünde bir araya gelen görme engelli bireyler, “Okumam var, yazmam var, imza atmaya hakkım var” dedi. Sorunun çözümü için, Türkiye Noterler Birliği Başkanlığına dilekçe verildi. 

Noterlerin, görme engelli bireylerden tanık isteme uygulamalarına karşı baroların engelli komisyonları ve görme engelli sivil toplum örgütleri bugün (10 Mayıs) Türkiye Noterler Birliği önünde toplandı. Türkiye Noterler Birliği’nin ön kapısında toplanmak isteyen engelli bireylere polis, “Burası AK Parti Genel Merkezi, burada kimseye basın açıklaması yaptırmıyoruz” diyerek izin vermedi. Yapılan görüşmelerden sonra ise binanın diğer yanında açıklama yapılmasına izin verildi. Türkiye Noterler Birliği arka kapısında toplanan görme engelli bireyler, “İmza hakkımız söke söke alırız” , “Sahici imza istiyoruz” , “Okumam var, yazmam var, imza atmaya hakkım var” , “İmza onurum, onuruma dokunma” ve “Şahit yok, imza var” sloganları attı. 

Görme engelli bireyler, öğretmen, avukat, yazılımcı gibi meslekleri yapmalarına rağmen banka ve noterlerin yaptıkları işlemlerde kendilerinden tanık istemesine tepki gösterdi. Basın açıklamasının ardından, baroların engelli komisyonları ve görme engelli sivil toplum örgütleri temsilcileri Türkiye Noterler Birliği’ne dilekçe vererek uygulamanın sona erdirilmesini istedi.

Açıklamaya, Türkiye Körler Federasyonu, Altınokta Körler Derneği, Görme Engelli Evrensel Hukukçular Derneği,  İstanbul Barosu Engelli Hakları Merkezi, Ankara Barosu Engelli Avukatlar Kurulu’nun da aralarında bulunduğu birçok sivil toplum kuruluşu katıldı. 

“Kendilerini defalarca uyardık”

Görme Engelli Evrensel Hukukçular adına avukat Şerif Ali Mutlu, bir ay önce Türkiye Noterler Birliği ile yapılan toplantıda kendilerine çözüm üretileceği belirtilmesine rağmen, henüz adım atılmamasına tepki göstererek, “1512 sayılı Noterlik yasasının 73 ve 75. maddeleri açıktır. Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye Noterler Birliği’nin yapmış olduğu uygulamanın hukuksuz olduğu, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’nin 12. maddesi de dahil olmak üzere açıkça aykırılık teşkil ettiği tespit edilmiştir. Kendilerini defalarca yazılı olarak ve ziyaret ederek uyardık” dedi. 

“Kanunla kaldırıldı ama kökleşmiş önyargılar öyle demiyordu”

Türkiye Körler Federasyonu Başkanı Emin Demirci ise “Hepimiz bir kanunumuz var diye sevindik. Geçen yıllar bazı iyileştirmeler yapılsa da kanunla verilen hakların bir bir tırpanlandığını gördük. Hani kanunda körlerin noter işlemlerinde imzalarında iki şahit getirmesi kaldırılmıştı? Evet belki kanunla kaldırılmıştı ama kafalardaki kökleşmiş önyargılar öyle demiyordu” diye konuştu. 

“Milyarlarca liralık davaları takip ederken noterde kendi adıma işlem yapamıyorum”

Medyascope’a konuşan avukat Müjgan Bilgen Özen ise 2019’da bir vekaletname çıkarmak için gittiği İzmir 7. Noteri’nde görme engelli olduğu için işlemlerinin yapılmadığını anlattı. Özen, bunun üzerine Danıştay’a dava açtığını belirterek şunları söyledi:

“Noterler Birliği davamızı konusuz bırakmak için sayısını değiştirerek genelgeyi yürürlüğe koymaya devam etti. Davamız Danıştay 8. İdare Başkanlığında devam ediyor. Türkiye Noterler Birliği bu sorunu çözmüyor. Uluslararası ve ulusal tüm mevzuatımıza, Yargıtay’ın görüşlerine rağmen bu sorun ısrarla devam ediyor. Türkiye Noterler Birliği kendini yenilemeyen bir yaklaşıma sahip. Ben okuryazarım. Her türlü belgeyi okuyup yazabilirim. Amaçları beni korumaksa ben kendimi zaten korurum tek imzamla milyarca liralık davaları takip edebilirken noterde kendi adıma işlem yapamıyorum. Bu insan onuruna, eşitlik ilkesine aykırı bir uygulamadır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.