Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Haber takibindeki gazeteciye gözaltı girişimi davasında DİSK Basın-İş’in müdahillik talebine ret kararı

Gazeteci Beyza Kural’ı 2015’te haber takibi sırasında engelleyen ve ters kelepçe takıp gözaltına almaya çalışan üç polis hakkında, “iş ve çalışma hürriyetinin ihlali” suçlamasıyla açılan davanın İstanbul 35. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki dördüncü duruşması bugün yapıldı.

Kural duruşmaya avukatı Sibel Erol ile katılırken, sanık polisler duruşmaya katılmadı, yalnızca bir polisin avukatı duruşmadaydı. Duruşmayı P24, MLSA, DİSK Basın-İş’ten temsilciler de takip etti.

Sanık polislerden Nihat Doğan’ın ifadesi, mart ayında görevi nedeniyle bulunduğu Diyarbakır’da, 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nde alınmıştı. Polis ifadesinde dosyaya giren görüntülerde Kural’ın elinde basın kartı olmasına rağmen kartını göstermediğini iddia etmişti. 

Polis beyanına dair görüşü sorulan Kural beyanı kabul etmediğini, görüntülerin mahkemede izlendiğini ve beyanın doğru olmadığını aktardı.

Video: Haber takibindeki gazeteciye gözaltı girişimi davası: Polisin davaya katılma zorunluluğu kaldırıldı

DİSK Basın-İş Yönetim Kurulu Üyesi Elif Akgül dosyaya katılma talebinde bulundu fakat mahkeme başkanı katılma talebini reddetti. Gelecek duruşma 30 Eylül tarihine alındı.

Ne olmuştu?

Beyza Kural, Bianet Haber Portalı muhabiri olduğu 6 Kasım 2015’te üniversite öğrencilerinin YÖK protestosunu haberleştirmek üzere, İstanbul Üniversitesi önündeydi. Kural, öğrencilere yönelik polis şiddetini kayda aldığı sırada sivil giyimli polislerce alandan zorla uzaklaştırılmış, basın kartını gösteren Kural’a bir sivil polis “Sana bir şey söyleyeyim bak, hiçbir şey eskisi gibi değil artık, bunu öğreteceğiz size” demişti.

Kamerasını kaldıran Kural, ters kelepçe takılarak gözaltı aracına götürülmüş ve daha sonra alandaki meslektaşlarının müdahalesiyle serbest bırakılmıştı. Tüm süreç, Kural’ın kamerası ile kayıt altındaydı.

Kural’ın, avukatı Meriç Eyüboğlu aracılığıyla suç duyurusunda bulunmasının ardından, polisler hakkında kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildi. Kural bu karar üzerine, 2016 yılında avukatı aracılığıyla Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu. Basın ve ifade özgürlüğü ile insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağının ihlal edildiğine karar veren AYM, polisler hakkında yeniden soruşturma yapılmasına hükmetmiş, üç polis hakkında “iş ve çalışma hürriyetinin ihlali” suçlamasıyla dava açılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.