Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Levent’te inşaatı devam eden Barbaros Hayrettin Paşa Camisi’nin altına dört katlı otopark yapılıyor

Beşiktaş- Levent’te İstanbul’un en değerli arazilerinden birine yapılan Barbaros Hayrettin Paşa Camisi’nin altına dört katlı 900 araçlık otopark yapılıyor. Camiyi yapan derneğin başkanı eski Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) İstanbul Milletvekili Metin Külünk’ün ağabeyi Ergin Külünk. Yüklenici firma ise 22. dönem AKP Rize Milletvekili Abdulkadir Kart’ın sahibi olduğu ASL İnşaat.


İstanbul-Beşiktaş’a bağlı Levent Mahallesi’nde yapımı devam eden Barbaros Hayrettin Paşa Camisi’ne dört katlı 900 araçlık otopark yapılıyor. Büyükdere Caddesi üzerinde bulunan caminin bu sene içerisinde açılması planlanıyor. Camiyi yapan Levent Camii Eğitim Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği’nin başkanı ise eski AKP İstanbul Milletvekili Metin Külünk’ün ağabeyi Ergin Külünk. Yüklenici firma ise 22. dönem AKP Rize Milletvekili Abdulkadir Kart’ın sahibi olduğu ASL İnşaat. İhale bedeli 159 milyon 738 bin lira olan inşaatın projesinde Mimar Sinan’ın Süleymaniye Camisi’nden esinlenilmiş. Ergin Külünk aynı zamanda cumhuriyet tarihinin en büyük camisi olan Çamlıca Camisi’ni yapan İstanbul Cami ve Eğitim-Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği’nin başkanı.


Çevrede üç cami iki mescit var

Cami inşaatı Büyükdere Caddesi ile Levent Caddesi’nin kesiştiği noktada bulunuyor. İnsan ve araç trafiği bakımından İstanbul’un en işlek yerlerinden biri olan bu bölgede cami inşaatının yakınlarında üç cami ve iki mescit bulunuyor. 250 metre uzağında Afet Yolal Camisi ya da bilinen adıyla Levent Camisi, 450 metre uzağında Gülez Camisi, 600 metre ilerisinde ise Ortabayır Merkez Camisi bulunuyor. Ayrıca inşaat alanın karşısında bulunan ÖzdilekPark İstanbul AVM, Kanyon ve Metro City alışveriş merkezlerinin içinde mescitler bulunuyor. 

Mahalle muhtarı Türk: “Camiye ihtiyaç yok, deprem toplanma alanı olmalıydı”

Levent Mahallesi Muhtarı Atacan Türk, bölgede camiye ihtiyaç olmadığını söylüyor: “Bölgede İş Kuleleri, 3 büyük AVM ve birçok dükkan bulunuyor. Çalışanlar ve mahalleliyle birlikte 190 bin insan bu bölgede bulunuyor. Bu sebepten dolayı cami yapılan alanın deprem toplanma alanı, yeşil alan olarak düzenlenmesi gerektiğini defalarca söyledik. Bu bölgede üç cami bulunuyor. Camiye ihtiyacımız yok.”

Şehir plancısı Ebru Ülgen Şendil de bölgedeki dini tesislerin yeterli olduğunu ve başka bir dini tesise ihtiyaç olmadığını söylüyor. Bunun bir prestij projesi olduğunu söyleyen Şendil, “Bu kadar büyük bir caminin yapılması inşaat sektörü aktörlerinin bir tercihidir” diyor.

Caminin altına dört katlı 900 araçlık otopark

Bölgedeki mahalle muhtarı, esnaf ve din görevlileri, camiye ihtiyaç olmadığı konusunda hemfikir. Ancak yapılacak otoparkın tam kapasite çalışacağı tahmin ediliyor. Söz konusu bölgede 12 yıldır dükkan işleten Tamer*, Barbaros Hayrettin Paşa Camisi’nin otopark için yapıldığını düşünüyor: “Yakınlarda üç tane cami varken buraya bu kadar büyük bir caminin yapılması hiç mantıklı değil. Asıl meselenin otopark olduğunu düşünüyorum. Bu bölgede otopark ihtiyacı olduğu doğru. Otopark bu kişilere epey para kazandıracaktır.”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’ne sunulan 17.06.2016 tarihli Ulaşım ve Trafik Komisyonu – İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu’nda Ulaşım Planlama Müdürlüğü’nün, “Söz konusu alan bütününde tarafımızca ‘zeminaltı katlı otopark alanı’ önerilmekte olup optimum 200 araçlık kapasite belirlenmiştir” şeklindeki görüşü de 900 araçlık otopark yapılırken dikkate alınmadı.


Arazi, Merkez Bankası’ndan Milli Emlak’a devredilmişti

Merkez Bankası’na ait olan ve “merkezi iş alanı” statüsünde bulunan 18 dönümlük arazi, Beşiktaş Müftülüğü’nün kısmen “dini tesis alanı” kısmen de “kültürel tesisler alanı” olarak değiştirilmesi talebi üzerine 19 Kasım 2015’te İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclis gündemine geldi. Meclis’te yeniden değerlendirilmek üzere Planlama Müdürlüğü’ne iade edilen talebe Merkez Bankası, “Bankamızın İstanbul’daki ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla söz konusu arsanın da dâhil olduğu kapsamlı bir çalışma devam etmektedir. Bu nedenle ilgili yazınızda bahsedilen imar planı değişiklik talebiniz uygun görülmemektedir” görüşünü bildirdi.

Ancak itiraz İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından uygun bulunmadı. İmar planı değişikliğine dair teklif, 2016 yılında AKP’li meclis üyelerinin oylarıyla değiştirildi. Daha sonra, araziye cami yapılabilmesi için Maliye Bakanlığı’na bağlı Milli Emlak’a devredildi.

Caminin inşaat ruhsatı, Ekrem İmamoğlu belediye başkanı seçildikten sonra 27 Ocak 2020’de alındı. Ancak İBB’den ismini vermek istemeyen bir yetkilinin verdiği bilgiye göre, İBB Meclisi’ne sunulan 15 Ocak 2016 tarihli İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporunda, avam projenin İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylanacağı ibaresi yer almasına rağmen proje dönemin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından onaylanarak ruhsatlandırıldı.

Birçok ihalede ismi geçen şirket: ASL İnşaat

ASL İnşaat’ın sahibi Abdulkadir Kart, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a en yakın isimlerden biri. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2017 yılında Abdulkadir Kart’ın oğlu Gökhan Kart’ın nikah şahitliğini yapmıştı. Aynı zamanda Kart’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’la Ankara- Keçiören’de aynı apartmanda oturduğu biliniyor.

ASL İnşaat’ın aldığı ihalelerin bazıları şöyle:  Mevlanakapı Yükseköğretim Kız Öğrenci Yurdu, Rize’de Salarha Çevre Yolu ve Bağlantı Yolları Projesi, 27 katlı ve 16 katlı iki bloklu İstanbul Uluslararası Finans Merkezi İnşaatı, Kalyon İnşaat ile birlikte Başakşehir Fatih Terim Stadyumu, Gaziray Banliyö Tren Hattı, Fatih İlçesi, Vatan Caddesi Gelirler İdaresi Başkanlığı Hizmet Binası İle Altyapı Ve Çevre Düzenlemesi İnşaatı İşi ihaleleri, Cengiz Holding ile beraber Rize – Artvin Havalimanı Altyapı İnşaatı, Yapı Merkezi İnşaat ve STFA İnşaat ile birlikte Haliç – Unkapanı Karayolu Tüneli Tüp Geçit İnşaatı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.