Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaretten hüküm giydi, Resmi Gazete ilanıyla aranıyor

Cumhurbaşkanına hakaret ettiği gerekçesiyle hapis cezasına çarptırılan Hasan Koçarslan hakkında yakalama emri çıkarıldı. Savunması sırasında verdiği ikametgah adreslerinde bulunamayan Koçarslan, Resmi Gazete’ye verilen ilan ile aranıyor.

“Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla bir yıl altı ay hapis cezasına çarptırılan Hasan Koçarslan isimli yurttaşı bulmak için Resmi Gazete ilanı verildi. İlanda, hakkında çıkarılan yakalama emri sebebiyle ifadesinin alındığı, ifadesi alındığı sırada verdiği adreslere yapılan tebligatların Koçarslan’a ulaşmadığı, MERNİS adresinin bulunmadığı belirtildi.

Silifke 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilen ilanda, Resmi Gazete ilanı ile yapılan tebliğden 15 gün sonra, bir haftalık süre içinde mahkeme aracılığıyla verilecek bir dilekçe ile Adana Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf mahkemesine başvurulabileceği kaydedildi. Belirtilen süreler içerisinde başvuru yapılmazsa Hasan Koçarslan isimli yurttaş bulunduğu yerde yakalanarak cezaevine gönderilecek.

38 bin 608 kişi yargılandı

Cumhurbaşkanına hakaret sebebiyle başlatılan soruşturma ve davalar, Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı görevini devraldığı Ağustos 2014 sonrasında büyük bir hızla arttı ve cumhuriyet tarihinde daha önce görülmemiş sayılara ulaştı. Adalet Bakanlığı verilerine göre, 2010-2014 arasındaki beş yıllık dönemde cumhurbaşkanına hakaret gerekçesiyle başlatılan toplam soruşturma sayısı 2 bin 804, bu soruşturmalar sonucunda açılan kamu davası sayısı ise 690. Buna karşılık Erdoğan’ın görevde olduğu 2015-2019 arasındaki beş yıllık dönemde toplam 128 bin 190 soruşturma başlatıldığı ve toplam 27 bin 607 kamu davası açıldığı görülüyor. Adalet Bakanlığı tarafından yayımlanan 2020 yılı istatistiklerine göre, 2014 yılından bu yana cumhurbaşkanına hakaret suçundan toplam 160 bin 169 soruşturma, 35 bin 507 ceza davası açıldı, açılan davalarda 38 bin 608 kişi yargılandı.

31 bin 297 soruşturma karara bağlandı

2020 yılı Adalet İstatistikleri raporuna göre “cumhurbaşkanına hakaret” suçundan açılan 31 bin 297 soruşturma karara bağlandı. Görevsizlik, birleştirme, başka büroya aktarılan davalar dışında bu soruşturmaların 9 bin 166’sında kovuşturmaya yer olmadığına 7 bin 790’ında ise kamu davası açılmasına karar verilirken, 9 bin 814 davada yetkisizlik kararı alındı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler