Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gökkuşağı Bülteni (120): Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği’ne kapatma davası

Medyascope’un LGBTİ+’ların gündemini ekrana taşıdığı “Gökkuşağı Bülteni“nde bu hafta, LGBTİQ+ Meclisleri’nden Öykü Ilgın Gürses ile Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na açılan kapatma davasını konuştuk.

Editör: Gamze Elvan / Katkı sağlayan: Rona Şenol

Prodüktör: Özgün Özgül / Reji: Melek Meryem Köse & Elif Özge Yalçın

Türkiye’de kadın cinayetleri her geçen gün artarken, kadın cinayetlerini durdurmak için 2012’de kurulan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği’ne “kanuna ve ahlaka aykırı faaliyet yürütmek” suçlamasıyla fesih davası açıldı. Derneğe kapatma davası açılmasına neden olan muhtelif şikayet dilekçelerinde “kadın haklarını savunmak kisvesi altında aile mevhumunu yok sayarak aile yapısını parçaladığı” iddiaları yer aldı. Davanın ilk duruşması 1 Haziran’da Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde yapılacak.

Geçmiş yıllarda “Sokak”, “Ben Neredeyim” ve Sınır” gibi temalarla düzenlenen İstanbul Onur Haftası bu yıl, “Direniş” temasıyla düzenleniyor. 30. İstanbul Onur Haftası komitesi bu yılki temasını “Ayrımcılığa ve nefrete inat direnerek ve dayanışarak herkes için eşit bir dünyayı mümkün kılacağız” diyerek duyurdu.

Geçen hafta 9. Boğaziçi Onur Yürüyüşü düzenlenmiş, kampüse giren polisler yürüyüşte 70 öğrenciyi gözaltına almıştı. Gözaltına alınan öğrencilerin hepsi serbest bırakılmıştı. Yaşananlara LGBTİ+ derneklerinden de tepki gecikmedi. Dernekler ortak bir açıklama yaparak, “Ne üniversitelerde ne sokaklarda Onur Yürüyüşü yapmaktan vazgeçeceğiz. Kayyumlar gidecek biz kalacağız” dedi.

Ankara’da 15 yıl önce sistematik transfobik saldırılara maruz bırakılan ve yaşadıkları yerlerden taşınmaya zorlanan trans kadınların ve transseksüellerin adalet arayışı devam ediyor. Kamuoyunda Eryaman-Esat davası olarak bilinen davanın altıncı duruşması 31 Mayıs’ta görülecek.

Koç Üniversitesi KUİR Kulübü’nün düzenlediği KuirFest, bu yıl ikinci kez yapıldı. Lubunya ve lubunya dostlarının buluştuğu etkinlikte LGBTİ+’ların yalnız olmadığı mesajı paylaşıldı. Makyaj Atölyesi, KUİR Sergi, Öz Savunma Atölyesi ve film gösterimlerinin yer aldığı festival, okulda uzun süredir beklenen cinsiyetsiz tuvaletlerin açılmasının heyecanıyla da kutlandı. KuirFest geçen hafta, festival afişlerinin “pornografik” bulunmasından dolayı yasaklanmasıyla sosyal medyada gündeme gelmişti.

Ankara’da düzenlenen 25. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, siyaset ve sanat dünyasından pek çok ismin katılımıyla açıldı. Festivalin onursal başkanı Türkan Şoray’ın konuşmasıyla başlayan festivale, Gezi davasında 18 yıla mahkum edilen ve bir aydır tutuklu olan yapımcı Çiğdem Mater’le dayanışma mesajları damga vurdu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.