Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Niğde Belediyesi’ni yargı da durduramadı: “Kentsel dönüşüm” adı altındaki yıkım sürüyor

Niğde Belediyesi tarafından şehir merkezinde yürütülen kentsel dönüşüm projesi, önce Danıştay, daha sonra da Aksaray İdare Mahkemesi tarafından durduruldu. Ancak mahalledeki yıkımlar sürüyor. Mahalledeki yıkım çalışmaları, evlerini terk etmemekte ısrar eden ve açtıkları davaları kazanan yurttaşların evlerine ve bölgedeki dükkânlara zarar veriyor.

Niğde Belediyesi tarafından kent merkezinde yürütülen Kale Bölgesi Kentsel Koruma ve Yenileme Projesi isimli kentsel dönüşüm projesiyle ilgili tartışmalar sürüyor. Kentsel dönüşüm projesinin başlamasını sağlayan, Cumhurbaşkanlığı tarafından alınmış acele kamulaştırma kararının yürütmesi Danıştay 6. Dairesi tarafından 24 Mart 2022’de durduruldu. Kentsel dönüşüm kapsamındaki yıkımlar için Niğde Belediyesi tarafından açılan yıkım ihalesi ise Aksaray İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti.

Hem ihalenin iptal edilmesine hem de mahalle hakkındaki acele kamulaştırma kararının yürütmesinin durdurulmasına karşın Kale Mahallesi’ndeki tarihi evler hâlâ yıkılıyor.

Mahalle sakinleri kendi evleri etrafındaki tüm yapıların yerle bir edildiğini, yıkımların kendi evlerini de etkilediğini anlatıyor. Mahalleliye göre, mahkeme kararlarının ardından bir süre ara verilen çalışmalar çok geçmeden tekrar başladı. Hatta Kale Mahallesi sakinleri, bir süredir çalışmaların hızlandığını da aktarıyor.

Yıkım ihalesi iptal edilmişti: Başkan Özdemir “11 parseli ilgilendirir” diyor

Aksaray İdare Mahkemesi aldığı farklı kararlarla hem yıkım ihalesini hem de yıkım ihalesine çıkılması işlemlerini iptal ettiği halde, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, belediye meclisi toplantısında gelen sorulara, “Prosedür sürdürülüyor, sadece 11 tane parselle ilgili var bu karar” yanıtını vermişti.

Gerçekten de yıkımlar Başkan Özdemir’in aktardığı gibi sürüyor.

Niğde Belediyesi’nin ihale işlemine ve Cumhurbaşkanlığı’nın acele kamulaştırma kararına karşı dava açan mahalle sakinlerinin mülklerine dokunulmazken, mahallenin geri kalanındaki yıkımlar aralıksız bir şekilde devam ediyor.

Mahalle sakinlerinin Medyascope’a gönderdiği fotoğraflar, mahalledeki türbenin bile Niğde Belediyesi tarafından görevlendirilen yıkım ekipleri tarafından yıkıldığını gösteriyor.

Yıkım ekipleri, yargı kararını hatırlatan esnaftan şikayetçi olmaya kalktı

Yargı kararlarına rağmen süren yıkımlar sırasında dükkânı zarar gören Onur Gürses, söze kentsel dönüşüm projesi için dükkânını Niğde Belediyesi’ne devretmesi karşılığında kendisine teklif edilenleri anlatarak başlıyor:

“Bize 13 bin lira gibi bir bedel öneriyorlar. 112 metrekare dükkân, altında da iki kat daha deposu var. Buraya 13 bin lira nedir? O paraya bu dükkânın camekanını bile yaptıramazsınız.”

Kentsel dönüşüm yıkımları yüzünden kullanamadığı dükkânının zarar gördüğünü fark eden Gürses, yıkım ekibine yargı kararlarını hatırlatması üzerine neredeyse gözaltına alınmak istendiğini aktarıyor:

“Binamızın olduğu noktada bir kamyonet gördüm. Kamyonetin dükkânların üzerinden (dükkânlardan daha yüksek bir zemin seviyesinden) geçmesi yasak olduğu için, binadaki zararı görünce şahısların yanına gittim. ‘Burada çalışma yapıyorsunuz ama burada yürütmeyi durdurma kararı var. İhalenin feshi söz konusu. Onunla ilgili kararlar var. üç tane yargı kararı var buna istinaden burada çalışma yapmanız uygun mu?’ dedim. ‘Bize engel oluyorsunuz’ dediler. Benden şikayetçi olmaya çalıştılar. Ben de çaresiz bir şekilde uzaklaştım ve şikayetimi de geri çekmek zorunda kaldım.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.