Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nijerya’da bir kişi maymun çiçeği virüsü nedeniyle hayatını kaybetti

Afrika’nın en kalabalık ülkesi Nijerya’da, maymun çiçeği virüsü nedeniyle 40 yaşındaki bir kişi hayatını kaybetti. Bu ölüm, 2022 yılınd maymun çiçeği virüsü kaynaklı ilk ölüm olarak kayıtlara geçti.

Nijerya Hastalık Kontrol Merkezi (NCDC), maymun çiçeği virüsü nedeniyle bir kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Böylece başkent Abuja dahil dokuz eyalette maymun çiçeği virüsüne rastlanıldığı ve vaka sayısının 21’e yükseldiği belirtildi.

Ülkede maymun çiçeği virüsü nedeniyle en son ölüm 2019 yılında yaşanmıştı.

Belirtileri neler?

Maymun çiçeği virüsünün tespit edilebilen belirtileri; yüksek ateş, baş ağrısı, sırt ağrısı, kas ağrısı ve şişlik. Hastanın ateşi yükseldikten sonra vücudunda kaşıntı, kızarıklık ve şişlik oluşuyor. Belirtiler genellikle yüzde, avuç içinde ve ayak tabanlarında ortaya çıkıyor. Kaşıntı aşırı derecede rahatsız edici ya da acı verici olabiliyor.

Enfeksiyon genelde 14 ila 21 gün sürüyor ve kendiliğinden geçiyor.

Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA) maymun çiçeği virüsünün genellikle hafif geçirilen ve çoğu insanın birkaç hafta içinde iyileştiği nadir bir viral enfeksiyon olduğunu açıkladı.

Nasıl bulaşıyor?

Maymun çiçeği hastalığı, kemirgenler ve primatlar gibi vahşi hayvanlardan kaynaklanan ve bazen insanlara bulaşan zoonotik bir hastalık.

Temas ve solunan büyük damlacıklar yoluyla bulaşabiliyor.

Virüs, ciltteki bir yaradan solunum yoluyla ya da göz-burun-ağızdan geçebiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği virüsünün cinsel yolla bulaştığı yönündeki iddiaların ise belirsizliğini koruduğunu açıkladı.

Tedavisi var mı?

Çiçek hastalığına karşı geliştirilen aşıların maymun çiçeğine karşı yüzde 85 koruma sağladığı belirtiliyor. Ayrıca antiviral ilaçlar da hastalığın tedavisinde kullanılıyor.

Kimler risk altında?

DSÖ Avrupa Direktörü Hans Kluge çocuklar, hamile kadınlar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin hastalığı ağır geçirebileceği uyarısında bulundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.