Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DEVA Partisi’nin çevre-iklim eylem planı: Karbon fiyatlaması ve kömürden kademeli çıkış

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi, Çevre ve İklim Değişikliği Eylem Planını Bolu’da açıkladı. Genel Başkan Ali Babacan’ın açıkladığı eylem planını, DEVA Partisi’nin çevre ve iklim uzmanları detaylandırdı. Eylem planında öne çıkan hedefler arasında 2050 net sıfır emisyon hedefine uygun kömürden kademeli çıkış planı, içilebilir musluk suyu, tek kullanımlık plastikler ve plastik atık ithalatının yasaklanması ile iç piyasada karbon fiyatlaması yer alıyor.

Bolu’da bir araya gelen DEVA Partisi yetkilileri ve Genel Başkan Ali Babacan, partinin Çevre ve İklim Değişikliği Eylem Planını kamuoyuyla paylaştı.

Türkiye, 2021 Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi (COP26) öncesinde, sera gazı emisyonlarının küresel ve ulusal ölçekte azaltılmasını hedefleyen Paris Anlaşması’nı onaylamış ve anlaşmanın resmen tarafı haline gelmişti. Paris Anlaşması’nın onaylanmasının ardından AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2050 için net sıfır emisyon hedefini de açıklamıştı ancak ciddi bir dönüşüm gerektiren bu hedefe nasıl ulaşılacağına dair hükümetten yeni bir açıklama yapılmadı.

DEVA Partisi’nin açıkladığı Çevre ve İklim Değişikliği Eylem Planı, 2050 Net Sıfır Emisyon hedefine nasıl ulaşılacağına ilişkin bir dizi konu başlığı ve öneri içeriyor.

2050 planına uygun şekilde kömürden çıkış, sektörel karbon fiyatlaması

DEVA Partisi’nin açıkladığı eylem planının çapası, 2050 net sıfır emisyon hedefi.

Genel Başkan Ali Babacan, bu hedef doğrultusunda kömürden kademeli çıkışın sağlanacağını, sektörel karbon fiyatlaması sistemi getireceklerini aktardı:

“Maalesef ülkemiz, küresel ısınmadan en çok etkilenecek bölgelerden birinde yer alıyor. Bunun için bu işi çok ciddiye almamız gerekiyor. Paris İklim Anlaşması doğrultusunda 2050 yılı için net sıfır emisyon hedefini kendimize koyuyoruz. Hayırlı olsun ülkemiz için. Bu iddialı bir hedef. Sektör sektör çalışmamız gerekiyor. Bunun detaylı planlamasıyla beraber Türkiye’nin kömürden çıkışının da 2050 net sıfır hedefine uygun bir şekilde planlanması gerekiyor. İklim krizi ile mücadelede karbon fiyatlaması sistemini kuracağız. Avrupa Birliği’ne karbon sınır vergisi ödemek yerine, karbon salımı için yapılan vergi ödemelerini ülkemiz içinde kalmasını da bu şekilde sağlayacağız”.

Musluktan içme suyu, tek kullanımlık plastiklere son, plastik atık ithalatına yasak

DEVA Partisi tarafından açıklanan eylem planı, yalnızca iklim değişikliği ve sera gazı emisyonu azalımı odaklı değil. Hedefler arasında, içilebilir musluk suyu, plastik atıkların ithalatının yasaklanması ve tek kullanımlık plastiklerin kullanımının sonlandırılması da var.

Babacan, partisinin hedeflerini şöyle anlattı:

“İnsanların temiz suya, temiz havaya erişimini yaşam meselesi olarak görüyoruz biz. Bu kapsamda yapacağımız çok iş var. Örneğin, DEVA Partisi iktidarında, tüm Türkiye’de musluk suyunu içilebilir hale getirmek için çalışacağız. Kaynağında ayrıştırmayı teşvik ederek, insan sağlığına ve doğaya risk teşkil edebilecek plastik atıkların ithalatını da bir takvim doğrultusunda kaldırmamız gerekiyor. Tek kullanımlık plastikleri kademeli olarak hayatımızdan çıkartmamız gerekiyor. Plastik su şişelerinin kullanımını azaltabilmek için de şehirlerde insanların yoğun olduğu bölgelerde mutlaka kamusal alanlarda içme suyu çeşmeleri oluşturmamız ve yaygınlaştırmamız gerekiyor”.

90 ve 360 günlük iddialı hedefler

DEVA Partisi, iktidara gelmesi halinde yönetimin ilk 90 ve 360 gününde hedeflediği çevre-iklim uygulamalarını da eylem planıyla birlikte açıkladı. 360 günlük eylem planında,

  • Mevcut termik santralleri ileri teknoloji yatırımlarla rehabilite etmek ve rehabilite edilemeyen santrallerin faaliyetlerini durdurmak,
  • Orta ve büyük ölçekli üretim tesislerinde sürekli emisyon ölçümünü şeffaf hale getirmek,
  • İçilebilir musluk suyuna erişim,
  • Mega projelere başlamadan paydaş ve kamuoyu görüşlerinin etkin biçimde alınması,
  • Elektrikli araçlara geçiş planı hazırlanması,
  • Karbon fiyatlaması sistemi kuruluşu,
  • İklim kanunu çıkartılması ve Maden Kanunu’nun çevreye uygun biçimde yeniden düzenlenmesi gibi hedefler yer alıyor.

90 günlük hedefler arasında dikkat çekenler ise şöyle:

  • Kalıcı yaz saati uygulamasını kaldırmak,
  • Paris İklim Anlaşması hedef ve gereklerinin yerine getirilmesi,
  • İklim Özel Elçisi atanması,
  • Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın şehircilikten ayrılması.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.