Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kastamonu’da tartışmalı ihale: Belediye başkanı “satış için değil” dedi, araziyi altı ay sonra satışa çıkardı

Kastamonu’da bulunan Alparslan Türkeş Botanik Parkı’nın imara açılmasına karşı çıkan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kastamonu İl Başkanı Hikmet Erbilgin, ilk ihaleyi iptal ettirdikten sonra ikinci kez yapılan ihaleyi izlemek istedi fakat özel güvenlik görevlileri Erbilgin’e engel oldu. Erbilgin, ihale sonucunda belediyenin kasasına 53 milyon girdiğini söyledi.

Kastamonu’da bir dönem Alparslan Türkeş Botanik Parkı olarak bilinen 17 dönümlük arazi, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) belediyede olduğu zamanda imar değişikliği yapılarak konut ve ticaret yeri olarak değiştirildi. Milliyetçi Hareket Partili (MHP) Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu da 26 Nisan 2022’de belediye meclisi kararıyla araziyi satışa çıkardı.

CHP Kastamonu İl Başkanı Hikmet Erbilgin

Parkın imara açılmasına ve arazinin değerinin altında satılmasına karşı çıkan CHP Kastamonu İl Başkanı Hikmet Erbilgin, ihalenin gizli yapılmasına tepki gösterdi ve 26 Nisan’da yapılan ilk ihaleyi izlemek için belediye binasına gitti ama salona girilmesine izin verilmedi. İhaleyi de 100 milyon 350 bin lira ile Engin Rençber kazandı.

Erbilgin, 26 Nisan’da yapılan ihalenin sonucunda arazinin değerinin altında satıldığını ve belediyenin zarar ettirildiğini söyledi. İhalenin iptal edilmesi gerektiğini söyleyen Erbilgin’in itirazları üzerine MHP’li belediye ihaleyi iptal etmek zorunda kaldı.

26 Nisan’da ilk ihalenin iptal edilmesi üzerine arazi 7 Haziran’da bir kez daha ihaleye çıkarıldı. Bu ihaleyi de izlemek isteyen Erbilgin’in ihalenin yapıldığı salona girmesine, hatta belediyede dolaşmasına dahi izin verilmedi. Bu kez 153 milyon 500 bin lira bedel karşılığında Ayhan Çatal kazandı. Erbilgin de bu anları sosyal medya hesabından yayınladı. 

Belediye başkanı “satış için değil” dedi, arazi altı ay sonra satışa çıkardı

İlk olarak 01.10.2021 sayılı belediye meclis toplantısında söz konusu arazi gündeme alındı ve encümen üyeye satış yetkisi verildi. Kastamonu Belediye Meclisi Toplantısı’nda gündeme gelen arazinin satışına CHP Belediye Meclis Üyesi Sibel Karakaş itiraz etti ancak Kastamonu Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, “Satış için değil. Kiralamak, oraya bina yapmak için. Bütün genel bir yetkidir. Aldığımız bir karar yok. Belki de oraya kültürel bir tesis yapacağım” dedi. Vidinoğlu’nun sözlerinin üzerinden altı ay geçtikten sonra arazi ihale ile satışa çıkarıldı.

Medyascope’a konuşan CHP Kastamonu İl Başkanı Erbilgin, söz konusu parselin satılmayarak, Oğuz Atay Kültür Merkezi inşa edilebileceğini, buna ilişkin kaynak bulabileceklerini belediyeye söylediklerini anlattı, “Encümen üyeye arazinin satışıyla ilgili yetki verildiğini öğrendik” dedi.

Arazinin geçmişi 

Kastamonu’yu 1999-2014 yılları arasından MHP’li Belediye Başkanı Turhan Topçuoğlu, 2014-2019 yılları arasında ise AKP’li Belediye Başkanı Tahsin Babaş yönetti. Arazinin geleceği, belediyeyi yöneten partiler değişimiyle paralel olarak değişti. Arazinin geçmişini üç adımda anlatan Erbilgin, bundan sonraki süreci de takip edeceğini söyledi:

“Bu arsa 1999-2014 yılları arasından MHP’li yönetimi tarafından Alparslan Türkeş Parkı olarak ağaçlandırılmış. Aradan çok uzun zaman geçtikten sonra buranın bir bölümüm kültürel tesis alanına dönüştürülmüş, bir bölümü ise konut alanı olarak planlanmış ve şu anda kalan 16 bin 803 metrekare yaklaşık parsel kültürel tesis alanı olarak kalmış. Daha sonra belediyeyi AKP kazanınca burası konut ve ticaret alanına dönüştürülmüş. Şimdi ise MHP’li belediye ihale ile satışa çıkardı. Biz satışa çıkarıldığını ihale ilanlarından öğrendik. Telefon ettik açmadılar.”

Hikmet Erbilgin, AKP döneminde arazinin konut ve ticaret alanına dönüştürülmesini şimdiki belediye başkanına bildirdiklerini fakat karşılığında “Bu Tahsin Babaş tarafından yapıldı” cevabını aldıklarını söyledi. Ancak 2014-2019 yılları arasında Tahsin Babaş yönetimindeki belediyede 11 MHP’li belediye meclis üyesi vardı. Bilgin hiçbir üyenin de bu arazinin konut ve ticaret alanına dönüştürülmesine karşı çıkmadığını belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.