Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türk Eğitim Derneği ile KONDA araştırdı: “Gençlerin yüzde 84’ü yurtdışında eğitim almak istiyor”

Türk Eğitim Derneği (TED), seçim sürecinde eğitim vaatlerinin seçmen tercihlerini nasıl etkileyeceğini araştırdı. Araştırmaya göre toplumun yüzde 67’si, gençlerin ise yüzde 84’ü çocuklarının veya kendilerinin yurtdışında eğitim almasını istiyor.

KONDA Araştırma ve Danışmanlık Şirketi ile TED bünyesindeki TEDMEM’in işbirliğinde yürütülen “Siyasi Partilerin Eğitim Vaatlerinin Seçmen Tercihlerindeki Rolü” adlı araştırmanın sonuçları, bugün (9 Haziran) İstanbul-Beşiktaş’taki Feriye Boğaz Salonu’nda basınla paylaşıldı.

1950’den itibaren seçmene duyurulan 90’a yakın seçim bildirgesinin incelendiği araştırma; Türkiye genelinin yüzde 45’inin, 18-24 yaş arası gençlerin ise yüzde 57’sinin seçim vaatleriyle oyunun değişebileceğini ortaya koydu. Gençlerin yüzde 67’si eğitimi düzelteceğine inandığı siyasetçi için oyunu değiştirebileceğini söylüyor.

Vaatler 10 öğrenciden 7’sinin tercihini etkiliyor

3 bin kişiyle yapılan araştırma 2023 seçimlerinde oy kullanacak 18-24 yaş aralığındaki gençlerin oy verme davranışlarına dair çarpıcı veriler ortaya koyuyor. Buna göre seçim vaatleriyle oy tercihini değiştirmeye en yakın grup öğrenciler. Her 10 öğrenciden yaklaşık yedisi oy tercihinin seçim vaatleriyle değişebileceğini belirtiyor. Toplumun yüzde 56’sı, gençlerin ise yüzde 67’si eğitimi düzelteceğine inandığı siyasetçi için oyunu değiştirebileceğini söylüyor.

Eğitim sistemi iyi” diyenler yüzde 17

Araştırmaya göre toplumun yalnızca yüzde 17’si eğitim sisteminin iyi ya da çok iyi olduğu görüşünde. Toplumun yarısından fazlası ise eğitim sisteminin kötü ya da çok kötü olduğunu, 18-24 yaş aralığındaki gençlerin yalnızca yüzde 7’si eğitim sisteminin iyi ya da çok iyi olduğunu, her 10 gençten en az yedisi ise eğitim sisteminin kötü ya da çok kötü olduğunu düşünüyor. Katılımcıların yüzde 34’ü aldığı eğitimin kendisine bir şey katmadığını belirtiyor. Eğitimin kendi çocuğuna bir şey katmayacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 16.

Seçmen ne düşünüyor, ne bekliyor?

Araştırma sorularını yanıtlayan her 10 katılımcıdan sekizi “Türkiye’nin ancak eğitim seviyesi yükselirse güçlü bir ülke olacağını” söylüyor. Her üç kişiden ikisi ise “Para ve statü sahibi olmak için iyi bir eğitim almak şarttır” diyor. Toplumun yüzde 67’si, gençlerin ise yüzde 84’ü imkânı olsa çocuklarının veya kendilerinin yurtdışında eğitim almasını istiyor. Toplumun yüzde 94’ü, gençlerin yüzde 95’i nitelikli eğitimin parasız olmasını önemli ya da çok önemli buluyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.