Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Üç büyüklerin menajer ağı (6): Michael Frey, Adil Rami, Simon Falette ve niceleri – Fenerbahçe ile yakın ilişkileri olan ROGON’un Süper Lig takımlarına getirdiği futbolcular

Almanya merkezli menajerlik şirketi ROGON, Ali Koç’un Fenerbahçe’ye başkan olduğu günden sonra sarı-lacivertliler ile olan ilişkilerini sıkılaştırdı. Roger Wittman’ın sahibi olduğu ROGON, söz konusu süreçte Fenerbahçe’ye Michael Frey, Diego Reyes, Miha Zajc, Adil Rami, Kemal Ademi, Simon Falette, Tolga Ciğerci, Attila Szalai, Luiz Gustavo, Dimitrios Pelkas, Mergim Berisha ve Max Meyer gibi isimleri getirdi. Medyascope Spor Servisi olarak serimizin altıncı bölümünde, eski Alman futbolcu Mario Basler’in kayınbiraderi Roger Wittman’ın başkanlığını yaptığı menajerlik şirketinin Süper Lig kulüplerine getirdiği futbolcuları, sizin için derledik. 

ROGON’un Türkiye macerası Lincoln’ün Galatasaray’a transferiyle başladı

1999 yılında resmi olarak faaliyete geçen ROGON, yıllar içinde Avrupa’nın en önemli menajerlik şirketlerinden biri olmayı başardı. Futbol tarihinin ilk menajerlerinden olan Wolfgang Fahrian ve eski Alman futbolcu Mario Basler’in kayınbiraderi Roger Wittman’ın kurucusu olduğu menajerlik şirketi, 2000’li yılların başında FC Schalke 04, FC Kaiserslautern ve Hoffenheim başta olmak üzere Almanya’nın önde gelen kulüpleri ile işbirliği içine girdi. Ancak bu işbirlikleri, söz konusu kulüplerin pek de hayrına olmadı. Kaiserslautern iflasa sürüklenirken Schalke 04 ise yaptığı boş harcamaların ceremesini küme düşerek çekti.

2022 yılı itibarıyla Avrupa, Asya ve Güney Amerika kıtalarında hizmet vererek genişlemesini sürdüren ROGON, Türkiye’ye ise Galatasaray aracılığıyla adım attı. O dönem Fenerbahçe’nin gölgesinde kalan Galatasaray’da “Transfer sihirbazı” lakaplı Haldun Üstünel, Almanya’ya giderek Schalke 04’ün dünyaca ünlü yıldızı Cassio Lincoln’ü Türkiye’ye getirdi. Sarı-kırmızılı taraftarların hayranlıkla takip ettiği Brezilyalı, Galatasaray’da inişli-çıkışlı bir grafik sergiledi.

Lincoln’ün yanı sıra Galatasaray’a Fernando Meira’yı da getiren ROGON, gözünü daha sonra Beşiktaş’a çevirdi. Siyah-beyazlı taraftarların nefret objesi haline gelen Başkan Yıldırım Demirören, 2010 yılı ile birlikte kesenin ağzını açmaya karar verdi. Tecrübeli başkan, Ahmet Bulut’un başını çektiği menajerlik şirketi aracılığıyla Julio Alves, Hugo Almeida, Simao Sabrosa ve Manuel Fernandes gibi isimleri transfer ederken; ROGON’dan ise Ailton, Fabian Ernst ve Roberto Hilbert’i bünyesine kattı. Özellikle Ernst ve Hilbert’in Beşiktaş’ta gösterdiği istikrarlı performanslar, ROGON’un Türkiye’deki elini güçlendirdi.  

Cassio Lincoln’ün Galatasaray performansı:

2007 yılının Haziran ayında Türkiye’ye adım atan Cassio Lincoln, Atatürk Havalimanı’nda 5 bin Galatasaray taraftarı tarafından karşılandı. İlk iki resmi maçında da gol atarak taraftarların sevgilisi haline gelen “Sambacı”, sezon boyunca beklentilerin uzağında kalmaktan kurtulamadı. Lincoln, 2008-2009 sezonuna ise damgasını vurdu. Yıldız 10 numara, 17’si Süper Lig’de, dokuzu UEFA Kupası’nda, üçü Türkiye Kupası’nda olmak üzere toplam 29 asiste imza attı. Hem UEFA Kupası’nda hem de Süper Lig’de asist kralı olmayı başaran Lincoln, 39 maçta forma giydiği sezonu ise 13 gol ve 29 asist ile tamamladı.  

Roberto Hilbert’in Beşiktaş performansı

2010 yazında Stuttgart’tan Beşiktaş’a transfer olan Roberto Hilbert, üç sezon boyunca siyah-beyazlı formayı terletti. Kariyerini sağaçık olarak inşa eden Hilbert, Beşiktaş’taki ilk günlerinde beklenen etkiyi yapamadı ve kendisini bir anda sağbek pozisyonunda buldu. Güçlü fiziğinin yanı sıra bindirmeleri ile fark yaratan Alman futbolcu, ilk sezonunda 25’i lig olmak üzere 45 resmi maça çıkarak takımının Ziraat Türkiye Kupası’nda mutlu sona ulaşmasına katkıda bulundu. Beşiktaş’taki ikinci yılında sakatlıklar ile boğuşan Roberto Hilbert, 2012-2013 sezonunda ise 32 lig maçında üç gol ve üç asist ile oynadı. 

TransferMerkez TV’nin Roberto Hilbert röportajı:

Ali Koç, Fenerbahçe’deki başkanlık dönemini ROGON ile inşa etti

Beşiktaş ve Galatasaray vasıtasıyla Türkiye’ye “Merhaba” diyen ROGON, Süper Lig takımları özelinde uzun bir süre sessiz kaldı. Ta ki 3 Haziran 2018 tarihine kadar… Söz konusu süreç içinde Tolga Ciğerci’yi Galatasaray’a getiren ROGON, Ali Koç’un Fenerbahçe’ye başkan olmasının ardından sarı-lacivertliler ile akıl almaz bir işbirliğinin içine girdi. ROGON’un kurucuları arasında yer alan Mario Basler’in kayınbiraderi Roger Wittman ile yakın ilişkileri bulunan Ali Koç, Fenerbahçe’nin anahtarlarını adeta Almanya menşeli menajerlik şirketine teslim etti.  

Seçim öncesinde “Önceliklerimizi listeledik. Altı kişilik scout ekibimizle 100 kişilik futbolcu havuzu belirledik” diyen Fenerbahçe’nin genç başkanı, sportif direktörlük görevine getirdiği Damiene Comolli ve Emre Belözoğlu ile birlikte taraftarların beklentilerini karşılamakta zorlandı. Söz konusu duruma sportif başarısızlıkların da eklenmesi, Fenerbahçe’nin yaptığı transferlerin sorgulanmasına neden oldu. 

Ali Koç’un Fenerbahçe’deki dört sezonluk dönemine hızlıca göz atarsak; Dimitrios Pelkas, Attila Szalai, Luiz Gustavo, Kemal Ademi, Simon Falette, Tolga Ciğerci, Mehmet Ekici, Adil Rami, Mergim Berisha ve Max Meyer’in ROGON’dan transfer edildiği dikkatleri çekiyor. Sarı-lacivertliler, bu transferlere 16 milyon 400 bin euro harcarken; söz konusu dönemde müzesine kupa götürmeyi başaramadı. Özellikle Ademi, Falette, Mehmet Ekici, Rami ve Meyer, gösterdikleri performanslar ile Fenerbahçe tarihine kara leke olarak geçti. Bu beş futbolcu, toplam 78 maçta çubuklu formayı sırtına geçirebildi. Pelkas, Szalai ve Gustavo ise Fenerbahçe taraftarının büyük bölümünden geçer not almayı başardı.  

Dimitris Pelkas’ın Fenerbahçe performansı:

Erol Bulut döneminde PAOK’tan transfer edilen Dimitris Pelkas, ilk sezonunda Fenerbahçeli taraftarların sevgilisi haline geldi. 32 maçta forma giyen Pelkas, yedi gol ve yedi asistlik performansa imza atarak takımına toplam 14 gollük katkıda bulundu. Ancak Fenerbahçe’nin devre arasındaki Mesut Özil transferi, Pelkas’ın da kariyer olarak gerilemesine yol açtı. Erol Bulut’un ardından göreve gelen Vitor Pereira ve İsmail Kartal ile yıldızı barışmayan Pelkas, 2021-2022 sezonunda sadece 23 maçta süre aldı ve dört gol atabildi. Yunan yıldız bu maçlarda asist katkısı yapmayı da başaramadı.  

Dimitris Pelkas’ın, Yunanistan’dan Türkiye’ye uzanan serüveni

Luiz Gustavo’nun Fenerbahçe performansı:

Olimpik Marsilya’dan 2019-2020 sezonunda 6 milyon euro bonservis karşılığında Fenerbahçe’ye imza atan Luiz Gustavo, ilk iki sezonunda sarı-lacivertli orta sahanın vazgeçilmez ismi oldu. Brezilyalı yıldız, söz konusu süreçte toplam 58 maçta forma giydi ve dört gole imza attı. 2021-2022 sezonuna da süre alarak başlayan Gustavo, oyunu yavaşlattığı gerekçesiyle Fenerbahçeli taraftarların tepkisini çekti ve yedek kulübesinin yolunu tuttu.  

Süper Lig’de 2022-2023 sezonu transfer dönemi, 17 Haziran tarihi itibariyla başlayacak. Sekiz yıldır şampiyonluğa hasret kalan Fenerbahçe, bu yaz transfer dönemine büyük önem veriyor. Teknik direktörlük görevine dünyaca ünlü isim Jorge Jesus’u getiren Ali Koç ise geçmiş dönemlerde yapmış olduğu hataları tekrarlamamak amacında. Ancak ROGON ile olan ilişkisi göz önüne alındığında, Koç’un doğru adımları atıp atamayacağını zaman gösterecek…

Serimizin ilk bölümü:

Serimizin ikinci bölümü:

Serimizin üçüncü bölümü:

Serimizin dördüncü bölümü:

Serimizin beşinci bölümü:

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.