Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BM Genel Sekreteri’nden “Türkiye’den Suriye’ye ulaştırılan yardımların süresi uzatılsın” çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada, Türkiye’den Suriye’nin kuzeyine ulaştırılan yardımların süresinin bir yıl daha uzatılması çağrısında bulundu. Guterres, “Suriye halkından vazgeçemeyiz” dedi.

Birleşmiş Milletler’in (BM) Türkiye’den Suriye’nin kuzeyine yardım ulaştırma yetkisi 10 Temmuz’da sona eriyor. 2014’ten beri yürürlükte olan bu yetki sayesinde yardımlar, rejim muhaliflerinin kontrolündeki İdlib’e Bab el-Hava Sınır Kapısı’ndan geçerek ulaştırılıyor.

Rusya, uzun süredir devam eden operasyonun Suriye’nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini savunuyor.

Genel Sekreter Antonio Guterres, BM’nin geçen yıl, muhaliflerin kontrolündeki kuzeybatıya beş teslimat yaptığın, ancak bunun “büyük bir sınır ötesi müdahalenin yerini alacak ölçekte” olmadığını söyledi.

Guterres, konu ile ilgili BMGK’de yaptığı açıklamada, “Konsey üyelerine, sınır ötesi operasyonlara izin verme konusunda fikir birliğini sürdürmeleri için şiddetle çağrıda bulunuyorum. Bölgede yardıma ve korunmaya ihtiyacı olan 4,1 milyon insanın acılarını ve kırılganlıklarını ele almak ahlaki bir zorunluluktur” dedi.

Guterres, Suriye’nin kuzeybatısındaki yardıma muhtaç kişilerin yüzde 80’inin kadın ve çocuklar olduğuna dikkat çekti

Guterres’in süresinin uzatılmasını istediği operasyon kapsamında ayda yaklaşık 800 TIR, Türkiye’den Suriye’ye yardım taşıyor.

BMGK, 2014 yılında Irak, Ürdün ve Türkiye’nin iki noktasından Suriye’nin muhaliflerin elindeki bölgelerine insani yardım teslimatlarına izin vermişti. Ancak Rusya ve Çin’in vetosunun ardından yardım noktası Türkiye ile sınırlandırılmıştı.

Rusya’nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitry Polyanskiy, BM’nin Suriye’nin kuzeybatısına Türkiye içinden yardım götürme çabalarını “zavallılık” olarak nitelendirdi.

Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Hadi Sinirlioğlu ise konu ile ilgili açıklamasında, “İnsan hayatına ve BM Sözleşmesinin temellerine saygı duyan biri, böylesine hayati bir sistemi bozmayı göze alabilir mi?” diye konuştu.

Derleyen: Berkcan Tuner

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.