Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından müebbet hapis cezası alan 66 askeri öğrenci tahliye edildi | “Bir anne olarak çırpındı ve çocuğunu kurtardı” 

Yargıtay, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Sultanbeyli dosyası kapsamında tutuklanan ve müebbet hapis cezası verilen 66 askeri öğrenci hakkındaki kararı bozdu. Tahliye edilen askeri okul öğrencilerinden Furkan Çetinkaya’nın annesi Melek Çetinkaya Medyascope‘a konuştu. Çetinkaya, “Altı yıl sonra adaletin geldiğini düşünmüyorum. Geç gelen adalet, adalet değildir” dedi

Hava Harp Okulu öğrencileri hakkında 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimine katıldıkları suçlamasıyla müebbet hapis cezası verilmişti. Karar Yargıtay tarafından bozuldu, 66 öğrenci hakkında tahliye kararı verildi.

Öğrenciler, dün gece (21 Haziran) gece geç saatlerde tahliye edildi.

“Geç gelen adalet, adalet değildir”

Yargılamanın hukusuz olduğunu savunan, kararla tahliye edilen öğrencilerden Furkan Çetinkaya’nın annesi Melek Çetinkaya Meydascope’a konuştu:

Altı yıl sonra adaletin geldiğini düşünmüyorum. Geç gelen adalet, adalet değildir. Zaten adaletin geldiği falan yok. 355 Harbiyeli vardı dün akşam 66 tanesi çıktı. Geride benim 289 çocuğum var. Onların hepsini almadan adaletin geldiğini söyleyemem. Sevindiğimi, gözümün aydın olduğunu söyleyemem. Ben hiçbir zaman ‘Benim çocuğumun çıkması benim mutluluğum’ demedim. Hepsinin çıkması benim mutluluğumdu. Tabii ki 66 tahliyeye çok sevindik ama buruk bir sevinç oldu. Hepsi çıkana kadar mücadeleye devam edeceğim. Birkaç güne kadar da Milli Savunma Bakanlığı’nın önünde eylem yapmayı düşünüyorum.”

Kararın detaylarının henüz netleşmediğini söyleyen Çetinkaya, şöyle devam etti:

“Yargıtay müebbet kararını bozdu ancak ne yönde bozduğunu şu an bilmiyoruz. Yargıtay kararı UYAP’a (Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi) düşmedi. Sadece tahliye müzekkeresi düştü. Sadece tahliye olan çocukları biliyoruz onun dışında dosyaya dair herhangi bir şey bilmiyoruz şu anda. Beraat mı ettiler, yoksa tekrar yargılanacaklar mı, henüz bir bilgimiz yok. İki-üç hafta sonra belli olur diye düşünüyoruz.”

“Furkan, ‘Arkadaşlarım için ben de senle mücadeleye devam edeceğim’ diyor”

Meral Çetinkaya, tahliye edilen oğlu Furkan Çetinkaya ile ilgili ise şunları söyledi:

“Furkan da ‘Şu an çok mutlu olduğumu söyleyemem’ diyor. Çünkü en sevdiği arkadaşlarını koğuşta bıraktı geldi. ‘Arkadaşlarım için anne ben de senle mücadeleye devam edeceğim’ diyor.'”

“Çok haklıydılar çünkü öğrenciden darbeci olmaz”

Yargılama sürecini yakından takip eden Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da Medyascope‘a yaptığı açıklamada kararın olumlu olduğunu söyledi:

Çok iyi bir gelişme. Yıllardır söylüyorduk. Hiç kimsenin kulak asmadığı zamanlar askeri öğrencilerin ailelerinin çok haklı olduğunu anlamıştım, onları kamuoyuna yansıtmaya çalışıyordum. Melek Çetinkaya ve veliler büyük bir mücadele verdiler. Çok haklıydılar çünkü öğrenciden darbeci olmaz. Bir cehennemin içine düşürüldü çocuklar. Tek kurşun bile sıkmadıkları halde darbeci ilan edilip müebbet verdiler. Vicdanın kabul etmediği bir şeydi. Bunun Yargıtay’dan büyük ihtimalle döneceğini zaten tahmin ediyordum. Bu akıl, mantık ve vicdanın alacağı bir şey değil çünkü.”

“Bakanın yüzüne sordum”

Gergerlioğlu konuyu daha önce Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a aktardığını söyledi: 

“Ben bunu Meclis’te Milli Savunma Bakanı’nın yüzüne de söyledim. ’12 Eylül’de darbede üsteğmenmişsiniz, o zaman emredileni yaptınız. Şu anda Savunma Bakanı’sınız. Bu öğrenciler de denileni yapmış ve şu anda müebbetlik. Senin vicdanın kabul ediyor mu?’ dedim. Direkt yüzüne bunu sordum. Soru önergerleriyle de sordum, ayrıca yüzüne de sordum. Tek kelime edemedi.”

“Bir anne olarak çırpındı ve çocuğunu kurtardı”

Gergerlioğlu Melek Çetinkaya ile ilgili ise şu yorumda bulundu:

“Melek Çetinkaya’nın mücadelesi benim için destansı bir mücadeleydi. Bir anne olarak çırpındı ve çocuğunu kurtardı. Onun mücadelesinin çok etkili olduğunu düşünüyorum çünkü vicdanları rahatsız etti. Bunu tek başına büyük bir cesaretle yaptı. Tek başına meydanlara çıktı. Onun ardından da tabii diğer veliler de büyük bir mücadele sergilediler.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.