Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Afganistan’daki depremde ailesinden 22 kişiyi kaybeden Karim Nyazai, yaşadıklarını Guardian’a anlattı: “Yüzlerine bakmaya cesaret edemedim”

Afganistan’ın güneydoğusundaki Host kentine 44 kilometre uzakta meydana gelen ve binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği 6,1 büyüklüğündeki depremin ardından arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Depremden en çok etkilenen Paktika vilayetinde köylüler, enkaz yığınlarının arasında yürüyerek kayıp aile üyelerini bulmaya çalışıyor. Karim Nyazai de onlardan biri.

Karim Nyazai, Afganistan’da 22 Haziran’da günün ilk saatlerinde meydana gelen depremden bu yana ailesinin yaşadığı köye gidip geliyor. Ölen aile üyelerini gömüyor ve yaralıları şehirdeki bir hastaneye götürüyor.

28 yaşındaki Nyazai, depreme, depremden en çok etkilenen Paktika eyaletinin başkenti Sharan’da saat 01:00 sularında Facebook’ta gezinirken yakalandı. Yaşadığı anları “Sanki tüm dünya yıkılıyordu” diyerek anlatan Nyazai, sözlerine şöyle devam etti: “Artçı sarsıntılardan korktuğumuz için geceyi dışarda geçirdik. Hemen Gyan’daki ailemi aramaya başladım fakat iletişim hatları çalışmıyordu.”

“İnsanlar elleriyle enkazdan tanıdıklarını çıkarmaya çalışıyordu”

Facebook’taki paylaşımlarda Gyan’ın depremden çok ciddi hasar gördüğünü okuyan Nyazai, memleketindeki akrabalarına ulaşmak için arkadaşından arabasını ödünç aldı. Daha sonra arkadaşıyla birlikte Gyan’a doğru yola çıkan Nyazai, yol boyu yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Yolda bacaklarım titriyordu. Yol üzerindeki diğer köylerin yıkıldığını, insanların elleriyle enkazdan aile bireylerini çıkarmaya çalıştığını gördüm.”

Sabah 07:00 sularında 50 aile üyesinin yaşadığı köyüne varan Nyazai, her yerde çığlık atan kadınlar ve çocukların olduğunu, etrafta battaniyelere sarılan cesetlerin bulunduğunu ve elleriyle molozları kaldırmaya çalışan insanlar gördüğünü söyledi.

“Nereden başlayacağımı bilemedim”

Nyazi, ailesinin evine ulaştığı anları ise şöyle anlattı: “Dört odalı evimizin iki odası tamamen yıkılmış, iki odası ise hasar görmüştü. Babam bir yandan Kuran okuyor ve ağlıyor, kardeşlerimin olduğu odalardan birini kazıyordu. Dışarıda battaniyelere sarılmış cesetler vardı. Yüzlerine bakmaya cesaret edemedim. Çünkü nereden başlayacağımı bilemedim.”

Sekiz kardeşin en büyüğü Nyazai, depremde 7, 12 ve 17 yaşındaki üç erkek kardeşinin yanı sıra 22 yaşındaki kız kardeşini de kaybetti. Felakette 22 akrabası ölen Nyazai, üzüntüsünü anlatırken “Uyurken öldüler, dünya onların üzerine yıkıldı” dedi.

Salı gecesinden beri yemek yemediğini söyleyen ve ne yapacağını bilemeyen Nyazai, hislerini şu cümlelerle dile getirdi:

“Henüz yas tutacak vaktim olmadı. Kimin için yas tutmam, kimin için ağlamam gerektiğini bilmiyorum. Babam hâlâ molozların arasında oturmuş ağlıyor. Diğer köylerde de çok sayıda insan enkaz altında.”

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.