Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

900. haftalarında Galatasaray Meydanı’na çıkmak isteyen Cumartesi Anneleri’ne polis müdahalesi: Gözaltına alınan 16 kişi serbest bırakıldı | “Ne yaparsanız yapın, ‘Evlatlarımız nerede?’ diye haykırmaktan asla vazgeçmeyeceğiz”

Cumartesi Anneleri, 200 hafta sonra Galatasaray Meydanı’na çıkmak istedi. Zırhlı araçlar ve barikatlarla geniş güvenlik önlemleri alan polis Cumartesi Anneleri’nin açıklama yapmasına izin vermedi. İHD eş genel başkanları Eren Keskin ve Öztürk Türkdoğan, İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, Cumartesi İnsanları’nın da aralarında bulunduğu 16 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Cumartesi Anneleri\İnsanları kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak için 27 Mayıs 1995’ten bu yana eylemde.

25 Ağustos 2018’de 700. hafta eyleminin ve Galatasaray Meydanı’nı yasaklanmasının ardından sosyal medya hesaplarında açıklama yapan Cumartesi Anneleri 900. haftaları nedeniyle bugün (25 Haziran) Galatasaray Meydanı’na çıkmak istedi.

Polis, zırhlı araçlar ve barikatlarla geniş güvenlik önlemleri aldı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) eş genel başkanları Eren Keskin ve Öztürk Türkdoğan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Zeynel Özen, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık da Cumartesi Anneleri’ne destek verdi.

Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’na geçmesine izin vermeyen polis, gazetecilerin görüntü almasına da engel olmaya çalıştı.

16 kişi gözaltına alındı

Cumartesi Anneleri’ne müdahale eden polis çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

Gözaltına alınan isimler şunlar:

İHD eş genel başkanları Öztürk Türkdoğan ve Eren Keskin, İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak, gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un kızları Besna ve Jiyan Tosun, gözaltında kaybedilen Rıdvan Karakoç’un kardeşi Hasan Karakoç, gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren’in ablası İkbal Eren, gözaltında kaybedilen Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yıldız, gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır’ın kardeşi Mikail Kırbayır, gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın abisi Ali Ocak, gözaltında kaybedilen Kenan Bilgin’in kardeşi İrfan Bilgin ve öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in oğlu Arat Dink, Zeynep Çelik, avukat Jiyan Kaya ve avukat Davut Arslan.

“Ne yaparsanız yapın, ‘Evlatlarımız nerede?’ diye haykırmaktan asla vazgeçmeyeceğiz”

Cumartesi Anneleri’nin 900. hafta açıklamasını Galatasaray Meydanı’nda HDP Milletvekili Züleyha Gülüm okudu.

Açıklama şöyle:

Evlatları, yakınları güvenlik güçleri tarafından gözaltında kaybedilen aileler ve hak savunucuları olarak yürüttüğümüz hakikat ve adalet mücadelemizin 900. haftasında Galatasaray’dayız.

Biz dünyanın en barışçıl, en haklı mücadelesini yürüten anneleriz, evlatlarız, kardeşleriz, torunlarız, hak savunucularıyız… Galatasaray’da yaşlanan, Galatasaray’da büyüyen, Galatasaray’da doğanlarız. Devletin varlığını inkâr ettiği sevdiklerimizi fotoğraflarıyla Galatasaray’da yaşatanlarız. Galatasaray’ı mekansız bırakılan sevdiklerimize mezar yeri yapanlarız. İşte bu yüzden Galatasaray bizimdir!

Devletin gözaltında kaybettiği sevdiklerimizi arıyoruz; Galatasaray bizim arayışımızın mekanıdır. Gözaltında kaybedilen sevdiklerimizin başına gelenleri herkes bilsin ve bir daha asla yaşanmasın istiyoruz; Galatasaray bizim hakikat mekanımızdır. Kaybedilen sevdiklerimiz ve onlara yaşatılanlar unutulmasın, tarihe not düşülsün istiyoruz; Galatasaray bizim hafıza mekanımızdır. İşte bu yüzden Galatasaray bizimdir!

Sevdiklerimizi bizden alan zihniyetin devamcısı mevcut rejim, kendi yasalarını bile yok sayarak Galatasaray’ı da bizden almak istiyor. ‘Sevdiklerimiz nerede?’ çığlığımıza hukukla, adaletle cevap vermek yerine dört yıldır karşımıza copla, kalkanla, gazla, dikiliyor. İstanbul’un kalbinde herkesin kullanımına açık bir meydanı biz orada olmayalım diye tüm İstanbullulara yasaklıyor. Bizi baskıyla, polisle, copla, mahkemelerle korkutmak istiyor

Ama yanılıyorlar, evladını arayan bir anneyi, sevdiğini arayan bir eşi, anne-babasını arayan bir evladı, ablasını-ağabeyini arayan bir kardeşi, dedesini-ninesini arayan bir torunu kimse korkutamaz. Çünkü onların maruz kaldıklarımızdan daha korkunç bir uygulama henüz icat edilmedi.

900. haftamız nedeniyle bir kez daha hatırlatıyoruz:

Uğruna mücadele ettiğimiz taleplerimiz açık ve nettir:

• Gözaltında kaybedilenlerin akıbeti açıklansın.

• Gözaltında kaybetme suçunun failleri üzerindeki cezasızlığa son verilsin; adalet sağlansın.

• Bir daha hiç kimse gözaltında kaybedilmesin.

• Türkiye, imzalamaktan kaçındığı Birleşmiş Milletlerin Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Sözleşme’yi imzalasın, onaylasın ve uygulasın!

Ne yaparsanız yapın, ‘Evlatlarımız nerede?’ diye haykırmaktan asla ama asla vazgeçmeyeceğiz.

Ne yaparsanız yapın, ‘Evlatlarımızı kaybedenler cezasızlık zırhıyla korunmasın, bağımsız bir yargı önünde hesap versin!’ talebimizden vazgeçmeyeceğiz.

Ne yaparsanız yapın, anayasanın güvencesinde olan toplanma özgürlüğümüzden ve bu özgürlüğümüzü kullanmak için seçtiğimiz Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz.

Ne yaparsanız yapın, insanlığın vicdanında Galatasaray bizimdir.

Gözaltına alınanlar emniyetteki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

“Bin kere gözaltına alınsak bile Galatasaray Meydanı’na çıkmaya çalışacağız”

Polis müdahelesi ve gözaltıların ardından İHD İstanbul Şubesi’nde basın açıklaması yapıldı.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İstanbul Temsilcisi Ümit Efe, gözaltına alınan insan hakları savunucularının derhal serbest bırakılmasını istedi.

Ortak açıklamayı okuyan İHD yönetiminden Ümit Tekay Dişli, “Cumartesi Anneleri/İnsanları, bu ağır ve ciddi insan hakları ihlallerine, yani hakikate tanıklık eden, kaydını tutan ve görünür kılmak için zorbalığa direnen kararlı ve katıksız insan hakları savunucularıdır. Hakikatin, bu toplumun vicdanının sesidirler. Bu kabul edilemez baskılara ve inkâra derhal son verilmelidir. Gözaltına alınan insan hakları savunucuları derhal serbest bırakılsın, Cumartesi Annelerinden/İnsanlarından özür dilensin” diye konuştu.

Gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren’in kardeşi DİSK Basın-İş Başkanı Faruk Eren ise “Bin kere gözaltına alınsak bile Galatasaray Meydanı’na çıkmaya çalışacağız ve adalet istemeye devam edeceğiz” dedi.

Cumartesi Anneleri\İnsanları ile İHD eş genel başkanları Eren Keskin ve Öztürk Türkdoğan’ın da bulunduğu hak savunucuları İHD İstanbul Şubesi önünde alkışlarla karşılandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.