Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İmamoğlu ve Kılıçdaroğlu, Türk Ocakları’nın 110. yılında düzenlenen “Günümüz İslam Dünyasında Meseleler ve Çözüm Yolları 2” sempozyumuna katıldı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Türk Ocakları’nın 110. Yılında düzenlenen “Günümüz İslam Dünyasında Meseleler ve Çözüm Yolları 2” sempozyumuna katıldı.

Türk Ocakları’nın “Günümüz İslam Dünyasında Meseleler ve Çözüm Yolları-2” sempozyumu, bugün İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde başladı. Üç gün sürecek sempozyumun açılışına İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da katıldı. 

Sempozyumda konuşan İmamoğlu, “adalet ve iyilik” vurgusu yaptı. İmamoğlu, “Amaçlarımız ne kadar kutsal, ne kadar iyi ve değerli olursa olsun, ‘Amaca giden yolda her şey mubahtır, her vasıta kullanılabilir’ diye düşünemeyiz” dedi.

Dünya tarihinde ilginç bir dönemden geçtiklerini belirten İmamoğlu şöyle konuştu: 

“Benim anlayışıma göre, öyle. Allah’ın adaletine, merhametine, şefkatine inanan ve ona sığınan biri, bu duyguları başkasından esirgeyebilir mi? İyiliği emreden, sevgi, barış ve hoşgörüyü yücelten bir dinin mensubu, bu kavramları hiçe sayarak yaşayabilir mi? Vicdanımız, yüreğimiz bunun mümkün olamayacağını söylüyor. Ama hangi din, hangi medeniyet olursa olsun, dini kutsallık adına her yerde, her zaman korkunç şeyler yapılabildiğini hepimiz biliyor, hepimiz görüyoruz. İnancın özü ile kimi tezahür biçimleri arasındaki görülebilen büyük uçurumlar, günümüz İslam dünyasının da önemli bir meselesi elbette. Belki de en önemli meselesi. Bu meselenin tarihi, coğrafi, kültürel, felsefi, siyasi pek çok boyutu olduğu muhakkak. Ve elbette kolay bir çözümü de yok. Ancak, kişisel ahlak düzeyinde, Müslüman gibi yaşamak düzleminde yapabileceğimiz çok önemli şeyler olduğuna inanıyorum. Her şeyden önce, iyi insan olmanın, belli bir kimliğe, belli bir inanca sahip olduğumuz için kendiliğinden edinebileceğimiz bir özellik olmadığını idrak etmemiz gerekiyor.”

“Müslümanlık bize bu mücadeleyi kazanmanın yollarını gösterdiği,  herkes için adaletli ve vicdanlı olmayı, yardımlaşma ve dayanışmayı emrettiği için çok kıymetli” 

İmamoğlu konuşmasına şöyle devam etti:

“O mertebeye ancak kendimizle mücadele ederek, başkaları için emek sarf ederek ulaşabiliriz. Müslümanlık bize bu mücadeleyi kazanmanın yollarını gösterdiği, herkes için adaletli ve vicdanlı olmayı, yardımlaşma ve dayanışmayı emrettiği için çok kıymetli. İyilik nasıl belirli bir kimliğe, belirli bir inanca sahip olmanın kendiliğinden yol açtığı bir sonuç değilse, kötülük de değildir. 

Hiç kimseyi inancı, kimliği nedeniyle kaçınılmaz olarak kötü kabul edemeyiz, öyle muamele edemeyiz. Amaçlarımız ne kadar kutsal, ne kadar iyi ve değerli olursa olsun, ‘Amaca giden yolda her şey mubahtır, her vasıta kullanılabilir’ diye düşünemeyiz. Araçlar amaçları lekeleyebilir. Müslüman gibi yaşamanın, bu konuda da çok hassas olmayı zorunlu kıldığını düşünüyorum. Müslümanlık bize, iyiliğin, sevginin, hoşgörünün, merhamet ve dayanışmanın üzerinde yükselen çok sağlam bir ahlaki zemin sunuyor. Bu zemini, sağlıklı, güçlü ve mutlaka haysiyetli bir irtibat içerisinde, bugünün dünyasıyla hemhal edebilmeyi başarmamız gerekiyor. Bu önemli sempozyumun ve çok değerli konuşmacılarının bu açıdan da çok önemli açılımlar sunacağına inanıyorum. ‘Günümüz İslam dünyasında meseleler ve çözüm yolları’ başlıklı sempozyumun ikinci defa İstanbul’da gerçekleştiriliyor olmasını başlı başına manidar bir durum olarak kabul ediyorum. Çünkü kadim tarihiyle İstanbul, inanç ve kültür temelli sorunlara hoşgörü ve sağduyu ekseninde çözümler geliştirmek açısından dünyanın en ilham verici şehirlerinden biridir. Büyükşehir Belediyesi olarak, İstanbul’a bu yönüyle de sahip çıkma ve geliştirme gayreti içindeyiz.”   

İmamoğlu’ndan sonra konuşan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da Bakara suresine atıfta bulunarak adalet vurgusu yaptı. Kılıçdaroğlu, “İslam bizden yaşamın her alanında ve herkes için geçerli olacak şekilde adaleti tesis etmemizi ve sürekli kılmamızı ister. İslam’a göre herkes için ve her alanda tesis edilmemiş adalete, adalet denilemez” dedi.

Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

“Böylesine önemli bir buluşmada önemli bir isimden alıntı yapmak istiyorum. Karl Marx, ‘Filozoflar dünyayı çeşitli biçimde yorumlamışlardır. Oysa sorun onu değiştirmektir’ der. Bu cümlenin geniş yorumuna atfen şunu söylemeliyim. Sizlerle birlikte biz siyasetçilerin de öncelikli görevi ülkesini daha iyiye ve daha güzele doğru değiştirmektir. Sorunun nasıl çözüleceğine ilişkin önermelerde bulunmak, sorunu tespit etmek kadar önemlidir. Eğer sahip olduğumuz bilgiyi, var olan sorunları ortadan kaldırmaya dönük olarak yorumluyorsak bir başka soruna da kapı aralamış oluruz. Günümüz İslam dünyasının sorunlarını bilmeli, hatta gerçeklikle yüzleşebilmeliyiz.

Bakara suresi, 44. ayette Yahudi din adamlarına ithafen şöyle seslenilir: ‘Siz insanlara gerçek iyilik, erdem ve dindarlığı tavsiye ederken kendinizi unutuyor, bundan muaf olduğunuzu sanıyorsunuz öyle mi? Aklınızı kullanmıyor musunuz?

Elbette burada hitap Yahudi din adamlarına yöneliktir. Ancak muhatabı tüm din adamları, tüm yönetici kadrolar, tüm insanlıktır.

İslam’ın temel değerlerini savunuyormuş gibi görünerek zenginliği, kayırmacılığı, özgürlüğü denetimsizliği kendisine bahşeden gerçek bağlamından kopartılarak sunulan ve şükür tavsiyeleri ile de milyonlara yoksulluğu, dışlanmayı, baskıyı reva gören anlayışlara karşı ödünsüz bir şekilde adaleti savunmalıyız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.