Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şanlıurfa’da şiddete uğradıktan sonra istifa eden doktor Şeyhmus Baraş Medyascope’a konuştu: “Bizim için güvenli ortam sağlanana kadar doktorluk yapmayacağım, diplomamı yırttım”

Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde özel bir tıp merkezinin acil servisinde çalışan doktor Şeyhmus Baraş, hasta yakınları tarafından darp edildi. Kendini bir muayene odasına kilitleyerek saldırganların elinden kurtulan Baraş, zanlıların serbest bırakılmasının ardından diplomasını yırtarak istifa etti. Baraş, yaşadıklarını Medyascope’a anlattı.

Olay, geçen pazartesi (27 Haziran) gecesi Şanlıurfa-Viranşehir’de bulunan özel bir tıp merkezinde yaşandı. Muayene olmak için sıra bekleyen bir hastanın yakınları Dr. Şeyhmus Baraş’a tekme tokat saldırdı ve koridor boyunca darp etti.

Kendini bir muayene odasına kilitleyerek saldırganların elinden kurtulan Baraş, o anları Medyascope’a şöyle anlattı:

“Bizim çalıştığımız tıp merkezinin SGK sözleşmesi akşam saatlerinde pasif hale getirildi. Bunun üzerine biz de özel kurum olduğumuz için ücretli muayeneye başladık. Saat 10:00 sularında bir çift çocuğunu muayeneye getirmiş, ben o sırada acilin kapısının önünde bir hasta yakınıyla hastasıyla ilgili görüşüyordum. Olaydan haberim yoktu, içeride sanırım sinirlenmişler ve ‘Şikayet edeceğiz’ diye çıkmışlar. Herhangi bir tartışma, sözlü münakaşa vs. olmadan direkt şiddet uygulamaya başladılar.”

“Fahrettin Koca da faillerin neden serbest bırakıldığını anlamadığını söyledi”

Şeyhmus Baraş’ın saldırıya uğradığı dakikalar, acil tıp merkezinin güvenlik kamerasınca kaydedildi. Olaya karışan dört kişi gözaltına alındı. Ancak Baraş, saldırganların serbest bırakılması nedeniyle, diplomasını yırtarak mesleği bıraktığını duyurdu. Daha sonra Sağlık Bakanlığı’nın ve Baraş’ın itirazları sonucunda saldırganlar tekrar gözaltına alınarak tutuklandı:

“Dün sosyal medya ve ulusal medya üzerinden bir kamuoyu oluşturmaya çalıştık. Bu da bir sonuç aldı. Her zaman olduğu gibi, her şiddet ve darp olayından sonra zaten bu şekilde sonuç alabiliyoruz. Bu sefer benim diplomamı yırtmam sayesinde olay daha fazla yankı buldu, daha çok büyüdü olay. Bu sebeple gece 02:00’de Fahrettin Koca beni aradı. Kendisi de neden serbest bırakıldıklarını anlamadığını, katalog suç kapsamında olduğunu, bu konuyu Adalet Bakanı ile yarım saat boyunca konuştuğunu ve cumhuriyet başsavcılığına itiraz talebinin gönderildiğini söyledi. Bunun üzerine sabah tutuklu yargılanmak üzere cezaevine gönderildiler.”

“Faillerin tutuklanması için illaki 60-70 bin tweet atılması gerekmiyor”

Şeyhmus, mesleğini bırakma konusunda kararlı olduğunu vurgulayarak, doktorlar için güvenli bir çalışma ortamı sağlanana kadar mesleğine devam etmeyeceğini söyledi:

“İstifa dilekçemi kuruma verdim. Bu mesele çözülene kadar, hekimlik mesleğinin yapılabilmesi için güvenli bir ortam oluşturulana kadar bu mesleği icra etmeyi düşünmüyorum. Bir sağlıkta şiddet vakasında, faillerin tutuklanması için illaki 60-70 bin tweet atılması gerekmiyor. Gece 02:00’de Sağlık Bakanlığı’nın itiraz dilekçesi verip, darp edilen personeline ulaşması gerekmiyor. Sistematik ve düzenli olarak gereğinin yapılması, hukukun tecelli etmesi gerekiyor.”

Anne Baraş: “Hesabını kim verecek?”

Dr. Şeyhmus Baraj’ın annesi Emine Baraş da yaşananlara sosyal medyadan tepki gösterdi.

Baraş, “El bebek büyüttüğüm bir fiske atmadığım büyütüp doktor ettiğim oğlum Şeyhmus Baraş’ın bugün sekiz kişi tarafındn linç edilmeye çalışıldığı videoları her yerde görüyorum. Dört doktor annesiyim, yüreğim kaldırmıyor. Hesabını kim verecek?” diye sordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.