Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Financial Times’tan Erdoğan analizi: “Sinir bozucu fakat vazgeçilmez bir müttefik”

Dünya çapında prestij sahibi ekonomi gazetesi Financial Times’ta AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili bir analiz yayımlandı. “Erdoğan sinir bozucu fakat vazgeçilmez bir müttefik” başlığı ile yayımlanan analizi Medyascope sizin için Türkçe’ye çevirdi.

Gideon Rachman imzalı “Erdoğan sinir bozucu fakat vazgeçilmez bir müttefik” başlıklı analizde, “Türkiye Cumhurbaşkanı NATO’nun diğer ülkelerine şantaj yapıyor fakat kendisinin de bazı zayıf noktaları var” yorumu yapıldı.

“AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çileden çıkaran bir müttefik olduğuna şüphe yok” denilen makalede, Türkiye’nin geçen hafta İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği için aldığı blokaj kararını kaldırması fakat Erdoğan’ın İsveç’in 73 teröristi iade etmemesi durumunda parlamentonun anlaşmayı onaylamayacağını ileri sürmesi hatırlatıldı.

“Muhalifleri hapse attırmak Putin’in yapacağı bir şey”

Yazıda eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve iş insanı Osman Kavala’nın cezaevinde olduğu ve Gezi Parkı davasında Mücella Yapıcı, Can Atalay, Tayfun Kahraman’ın da aralarında bulunduğu yedi sanığa 18’er yıl hapis ve tutuklama kararı verildiği de hatırlatıldı.

Erdoğan’ın tavırlarının NATO ile ilgili rahatsız edici soruları ortaya çıkardığını belirten Rachman, “NATO ittifakın demokrasinin ve insan haklarının savunması temelinde olduğunu hatırlattı fakat muhalifleri hapse attırmak Rusya lideri Vladimir Putin’in yapacağı bir şey. Üstelik iki lider çok yakın bir ilişkiye sahip” dedi.

“Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyeliği Putin için büyük darbe”

Öte yandan makalede, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyeliğinin Putin için büyük bir darbe olacağına da vurgu yapıldı. Erdoğan’ın Finlandiya ve İsveç üzerinden NATO’ya şantaj yapma isteğinin gelecekteki krizlerde Türkiye’nin nasıl davranacağı konusunda şüphelere yol açtığı belirtilen analizde, NATO’nun 5. maddesinin oybirliği ile alınacak bir karara bağlı olduğu da hatırlatıldı.

NATO, Türkiye olmadan daha iyi olur mu?

Türkiye’nin NATO’dan çıkarılmasının yasal olarak mümkün olduğu fakat bunun stratejik bir felaket olacağı belirtilen makalede, Ankara’nın Rus ablukası altında bulunan Ukrayna limanlarında mahsur kalan tahılları Avrupa’ya ulaştırmak için oynadığı role şöyle dikkat çekildi:

“Türkiye NATO’dan çıkarılır ve Rusya’nın fiili bir müttefiki olursa, Ukrayna fiilen denize kıyısı olmayan bir ülke haline gelecek ve Rusya, Akdeniz’in kapısında olacak. Öte yandan Ortadoğu’daki güvenlik dengeleri de değişecek.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’nin demokratik kimliğine ciddi şekilde zarar verdiğinin altı çizilen analizde, Ankara’nın Yunanistan dışında NATO üye ülkeleri için herhangi bir güvenlik tehdidi oluşturmadığına vurgu yapıldı. Makalede, “Türkiye’yi taraf tutmak her zamankinden daha hayati” denildi.

“Ukrayna savaşının avantajını kullanıyor”

Erdoğan’ın Ukrayna’daki savaşın kendisine verdiği avantajı kullandığı belirtilen analizde, “Türkiye lideri yeri geldiğinde pozisyon değiştirme konusunda mükemmel bir yeteneğe sahip. Fakat diğer NATO ülkelerinin de Türkiye üzerinde kullanabileceği bir koz var” görüşüne yer verildi.

“IMF, Erdoğan için utanç kaynağı”

Türkiye’de yaşanan ekonomik krizin Erdoğan ve iktidarına giderek güç kaybettirdiği ifade edilen makalede, şu değerlendirmede bulunuldu: “Türkiye ekonomisinin zayıflığı diğer NATO üyesi ülkelere Erdoğan’a karşı cevap verme imkanını sağlıyor. Türkiye’de enflasyon şimdi yüzde 80 seviyelerinde ve bunda Erdoğan’ın ekonomiyi yönetememesinin de etkisi büyük. Türk Lirası son iki yılda yüzde 60 değer kaybetti. Ülke çok büyük bir krizin içinde ve IMF yardımı ile ilgili konuşmalar var. Bu 2023’te seçimlere gidecek Erdoğan için utanç olabilir.”

Ekonomik felaketten kaçınmak için Türkiye’nin dış yardımlara ihtiyacı olabileceği belirtilen analizde son olarak şu ifadeler yer aldı:

“Ekonomik krizden çıkmak için Türkiye’nin yabancı ülkelerin desteğine ihtiyacı olabilir. Burada da NATO müttefikleri yardımcı olabilir. Ekonomik desteğin karşılığında Türkiye, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliklerine karşı daha mantıklı kararlar alabilir. Eğer bu kulağa İstanbul-Kapalıçarşı’da pazarlık yapmak gibi geliyorsa, öyle olsun.”

Kaynak: Financial Times

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.