Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope’un haberi üzerine Sağlık Bakanlığı, hastanelerdeki şiddeti meşrulaştırdığı gerekçesiyle eleştirilen “şiddet anketi”ni durdurdu 

Medyascope, Sağlık Bakanlığı’nın hastanelerde artan şiddetin nedeni araştırmak için anket yaptığını yazmıştı. Hekimler ve sağlık çalışanları, anket sorularını şiddeti meşrulaştırdığı ve körüklediği gerekçesiyle eleştirmişti. Sağlık Bakanlığı, Medyascope’un bu haberi üzerine birimlere e-posta mesajı atarak anketi durdurdu.

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet riskini 2019-2023 Stratejik Planı’nda tespit eden Sağlık Bakanlığı, “Vatandaş ile sağlık çalışanının memnuniyetini artırmak ve sağlık sisteminin sürdürülebilirliğini sağlamak” amacıyla yürüttüğü çalışmalar kapsamında, şiddetin sebebini araştırmak için hastanelerde anket yapıyordu. Medyascope’a konuşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Kazım Doğan Eroğulları anket sorularını, “Usulsüz rapor, ilaç istekleri gerekçe olarak değerlendirmeye sunulmuş. Soruların bu şekilde sorulması şiddetin meşrulaştırılması sonucunu doğurur” sözleriyle eleştirmişti. Sağlık Bakanlığı, bu açıklamalar üzerine şiddet anketini durdurdu.

“Bakana sağlıkta yaşanan sorunlardan kaynaklı şiddet uygulanabilir mi”

Gelişmeyi Medyascope’a değerlendiren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Ankara Eş Genel Başkanı Kubilay Yalçınkaya, anketin geri çekilmesinin doğru bir karar olduğuna dikkat çekerek “Anket kapsamında bizleri en fazla inciten 14’üncü soruda şiddet uygulayana “ŞİDDET UYGULAMA SEBEBİNİZ” diye soruluyor. Hangi neden şiddeti doğurabilir ki, örneğin bakana sağlıkta yaşanan sorunlardan kaynaklı şiddet uygulanabilir mi? Bakanın, kendisini de bu bakanlığın bir çalışanı olarak görmesi gerekiyor” diye konuştu.

“Kendince muhataplar yaratıyor”

Yalçınkaya, sağlıkta yaşanan sorunlarla ilgili sağlık meslek örgütlerinin taleplerini dikkate almamakla eleştirdiği Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, sosyal medyayı aktif kullanan hekimlerle yaptığı toplantıyı hatırlatarak şunları söyledi:

“Sorunları konuşmak için kendince yeni muhataplar yaratıyor. Sağlık meslek örgütleri yerine sosyal medya fenomenleriyle tartışıyor ve çözüm yolları arıyor. Şiddet uygulayana, sağlıktaki şiddetin kök nedenlerini soruyor.”

“Şiddeti doğuran sebepleri en iyi bilenler onlar”

Yalçınkaya, Bakan Koca ve bakanlık bürokratlarına yönelik eleştirilerini şöyle sürdürdü:

“Sağlık Bakanı Koca ve Sağlık Bakanlığı bürokratlarının sağlıktaki şiddeti doğuran sebepleri analizleri ile birlikte en iyi bilenler olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü bakanlığın Beyaz Kod Bildirim Sistemi var. Bu bildirim sistemini 2021 yılı sonu itibarıyla toplam 101 bin 984 kişi kullanmış. Beyaz Kod bildiriminde, şiddet hangi ortamda ve hangi sorundan kaynaklanıyor, şiddet nasıl uygulanıyor, buna dair bir çok bilgi toplanıyor. Örneğin bakanlık tarafından 2021 yılında Beyaz Kod kapsamında 12 bin 905 ‘Hukuki Danışmanlık ve Muhakemat Hizmeti’ sunulmuş. Bakanlık hem nedenleri hem sonuçları bakımından planlama ve program çıkaracak dataya sahip. Açıkçası bakanlık anket uygulaması ile ne tespit etmek istedi, bu tespitle sorunu çözebileceğini nasıl düşündü, anlaşılır değil. Kaldı ki bakan göreve başladığında sağlıkta şiddetle ilgili yapmış olduğu iki açıklama, sağlıkta şiddete yönelik en geniş bakış açısını sunan açıklamalardı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler