Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hekime saldıran fail serbest bırakıldı, dekanlık şiddete karşı çıkan hekim hakkında “kaos ve infial” soruşturması açtı

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi yönetimi, meslektaşı hasta yakını saldırısına maruz bırakıldığı için basın açıklamasına katılan Dr. Tahsin Çınar’a soruşturma açtı. Dekanlık, 15 Haziran’da Türkiye tarihinde ilk kez 11 sağlık meslek örgütünün bir araya gelerek yaptığı eylemi de soruşturma konusu yaptı. Medyascope’a konuşan Dr. Tahsin Çınar, “Soruşturma ile verilmek istenen mesaj şu: ‘Sesinizi çıkarmayın.’ Son dönemlerde artan hekim örgütlülüğünün önüne geçmeye çalışıyorlar” dedi.

Hasta yakınları, 3 Haziran’da İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Yoğun Bakım Kliniği’nde görevi başındaki hekime saldırdı. Polisin müdahale ettiği olayda saldırganlar hakkında tehdit, hakaret ve kasten yaralama suçlarından adli işlem yapıldı. Adliyeye sevk edilen şüpheliler serbest bırakıldı. Serbest bırakılan saldırganın hastaneye tekrar gelerek gövde gösterisi yaptığını söyleyen Dr. Tahsin Çınar, yönetimin şiddet olayının üzerini kapatmaya çalıştığına dikkat çekti. Çınar, dekanlığın şiddete karşı yapılan basın açıklamasını gerekçe göstererek kendisi hakkında soruşturma açtığı süreci Medyacope’a şöyle anlattı:

“Abartmayın, çok da bir şey olmamış, hafifçe vurulmuş”

“Yönetim, şiddete maruz bırakılan arkadaşlarımıza destek olmak yerine, onları arayıp ‘Abartmayın, çok da bir şey olmamış, hafifçe vurulmuş’ anlamına gelecek sözler söyledi. Olayın duyulmaması gerektiğini söylediler. Sanık tutuklanmadı ve iki gün boyunca hastaneye gelerek gövde gösterisi yaptı. Bunlara rağmen hastane yönetimi herhangi bir destek vermeyince biz 6 Haziran’da Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın (SES) kararına istinaden bir gün iş bıraktık ve basın açıklamasıyla durumu protesto ettik. Protestonun medyada yer bulmasıyla yönetim daha fazla rahatsız olmaya başladı. Soruşturmanın ilk konusu olan bu olayda, basın açıklamasını ben okumuştum ve özellikle basın açıklamasından çok rahatsız olduğunu öğrendik.”

“TTB’yi kriminalize etmeye çalışıyorlar”

Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) Cerrahpaşa Hastane Temsilcisi olduğunu ve kapatılmaya çalışılan olayı dillendirdikleri için yönetimin TTB’yi “kriminalize” etmeye çalıştığını vurgulayan Çınar, soruşturmaya konu olan ikinci olayın ise 15 Haziran’da tüm Türkiye’de 11 sağlık meslek örgütünün bir araya gelerek yaptığı iş bırakma eylemi olduğunu söyledi.

“Açıklamayı, şiddet olayı medyada yer alınca yaptılar”

Açıklamalar üzerine dekanlığın şiddete maruz bırakılan hekimi iki-üç gün sonra aradığını belirten Çınar, “Şiddet olayından sonra hastanede herhangi bir ciddi önlem alınmadı sadece şiddet olayının yaşandığı yere şifre yerine kartla giriş sağlanması yönünde bir uygulama başlatıldı. Konuya dair yaptıkları tek ‘anlamlı’ şey bana soruşturma açmak oldu” dedi.

“Sağlıkta şiddet, iktidarın bizi hedef göstermesiyle artıyor”

Son dönemlerde artan hekim örgütlülüğünün önüne geçilmeye çalışıldığını anlatan Çınar, sözlerini şöyle sürdürdü:

Yöneticiler, kendilerini o makamlara getirenlere karşı sorumluluk hissediyor ve onlara karşı bir pürüz olsun istemiyor. Hastanedeki görevlerinin çıkabilecek aykırı sesleri susturmak olduğunu düşünüyorlar. Sağlıkta şiddet olayları sağlıkta dönüşüm programı ve iktidarın bizi hedef göstermesi sebebiyle artıyor. Şiddete karşı neler yapılabileceği konusunda bizimle birlikte hareket etmesi gereken hastane yöneticileri, şiddetin yanında yer almış oluyor. Bu işin gri zonu yok, ‘ya şiddete karşısınızdır, ya bize karşısınızdır.’ Hastane yönetimi bize karşı olmayı tercih etti.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.