Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankapark’ın tahliyesine ve ABB’ye devrine karar verildi – Mansur Yavaş: “Parkın geleceğine Ankaralılar ile birlikte karar vereceğiz”

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş’ın yapım maliyetini 801 milyon dolar olarak açıkladığı, yaklaşık iki buçuk yıldır kullanıma kapatılan ve atıl durumda bulunan Ankapark hakkındaki dava sonuçlandı. Ankara 6. Sulh Hukuk Mahkemesi, Ankapark’ın tahliyesine ve ABB’ye devrine karar verdi. Kararı Twitter hesabı üzerinden duyuran Mansur Yavaş, “Parkın geleceğine Ankaralılar ile birlikte karar vereceğiz” dedi.

Yapımına başlandığı günden beri hakkındaki tartışmalar bitmeyen Ankapark hakkında nihai karar çıktı. 20 Mart’ta 2019’da AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla açılan ve faaliyete başladıktan yaklaşık yedi ay sonra kapısına kilit vurulan Ankapark’ın tahliye edilerek ABB’ye devredilmesine karar verildi. Parkın tahliye ve devir işlemi, mahkeme kararı Yenimahalle Kaymakamlığı ve İflas Dairesi’ne iletildikten sonra belirlenecek tarihe göre gerçekleştirilecek. ABB Başkanı Mansur Yavaş, Kurban Bayramı’nın ardından gerekli tespitlerin yapılacağını söyledi.

“Avrupa’nın en büyük tema parkı” olma iddiasıyla açılmıştı

Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisi üzerine kurulan ve ticari faaliyete geçebilmesi için yasal düzenleme yapılan Ankapark, “Avrupa’nın en büyük tema parkı” olma iddiasıyla 20 Mart 2019’da açıldı. İhalesi 2018 yılında yapılan ve işletmesi yıllık 26 milyon 400 bin lira karşılığında 29 yıllığına GBM Ticaret A.Ş. ile Çelik Ortak Girişim Grubu’na verilen yaklaşık 25 bin ziyaretçi kapasiteli Ankapark, ilk yıl yerli ve yabancı toplam beş milyon turisti ağırlamayı hedefliyordu. Beklenen ilgiyi çekemeyen Ankapark’ın kapısına faaliyete başladıktan yedi ay sonra kilit vuruldu.

Maliyet tartışması

Ankapark’ın maliyeti de proje başladığından beri en çok tartışılan konuların başında geliyor. Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, parkın maliyetinin 400-450 milyon dolar olduğunu söylerken Gökçek ayrıldıktan sonra belediye başkanlığı koltuğuna oturan Mustafa Tuna, 2017 yılında, Ankapark’ın maliyetinin yaklaşık 2 milyar TL olduğunu açıklamıştı. Parkın 2019’daki açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise “Toplam maliyeti 1 milyar 396 milyon lirayı bulan Ankapark’tan Ankara Büyükşehir Belediyemiz kira geliri ve diğer kalemlerde yıllık 50 milyon lira kazanç elde edecektir” demişti.

“Parkın maliyeti 700-750 milyon dolar, isteyen herkese faturalarını yollayabilirim”

Mansur Yavaş ise 2019 yılında katıldığı bir televizyon programında Ankapark’ın maliyetinin yaklaşık 700-750 milyon dolar olduğunu belirtmişti. Parkın maliyetine ilişkin daha önce yapılan çelişkili açıklamalara dikkat çeken Yavaş, “Ankapark’a 2014 yılında biz karşı çıkmıştık çeşitli nedenlerle. Bu işe karşı çıkanlara hakaret eden tweetler atıldı. Maliyetine 200 milyon dediler, sonra 300-400 milyon dediler. Sürekli rakam değişti. Teftişlerimiz devam ediyor. Dolar kuru artıyor, azalıyor, 700-750 milyon dolar belediyeye maliyeti. İsteyen herkese faturalarını yollayabilirim. Bu para, belediyenin ailelere yaptığı yardımı 30 yıl boyunca karşılar. Biz kurtarmaya uğraşıyoruz ama orası batıyor” diye konuşmuştu. 

“Ankapark’ın maliyeti 750 milyon dolar demiştim, çok hata yapmışım. 801 milyon dolar oraya gömülmüş”

Yavaş, geçen sene Habertürk TV’de katıldığı bir programda ise maliyetin bu miktardan da yüksek olduğunu belirterek, “Ankapark’ın maliyeti 750 milyon dolar demiştim, çok hata yapmışım. 801 milyon dolar oraya gömülmüş” demişti. 

“246 adet dinozor için 2 milyon 783 bin dolar fatura kesilmiş”

Ankapark’taki eşyalar uzun zamandır çürümeye terk edildi. Pek çok oyuncak kullanılamaz hale gelirken heykellerin bir kısmı da parçalandı. ABB Başkanı Yavaş, park alanında toplam 6 milyar Türk Lirası değerinde mal bulunduğunu açıklamıştı. Yavaş, Ankapark için 246 adet dinozor alındığını ve bunlar için 2 milyon 783 bin dolar fatura kesildiğini de belirtmişti. 2021 yılının mayıs ayında hazırlanan bilirkişi raporunda da elektrikli oyuncaklar hariç parkta 111 milyon 210 bin TL’lik zarar tespit edilmişti.

Ankapark hakkında ABB’nin sözleşme feshi ve tahliye işlemi 50 bin lira teminatla durdurulmuştu

Ankapark’ın ABB’ye devri de oldukça karışık bir süreçten geçti. ABB ilk olarak Ekim 2020’de gönderdiği ihtarname ile parkın 30 gün içinde boşaltılmasını istemişti. Parkta kamu zararının her geçen gün artması, güvenlik zafiyetinin olması, hırsızlık vakalarının yaşanması ve parkın çürümeye terk edilmesi nedeniyle geçen yılın mart ayında Ankapark alanının belediyeye tedbiren teslimi için mahkemeye başvurmuştu. GBM Ticaret A.Ş. ile Çelik Ortak Girişim Grubu’nun mahkemeye 50 bin lira teminat yatırması üzerine Ankapark hakkındaki ABB’nin sözleşme feshi ve tahliye işlemi, haziran ayında durdurulmuştu. ABB’nin bu karara itirazı da reddedilmiş ve bu karar nedeniyle parkın ABB’ye devri yapılamamıştı. 

İstinaf talebi de reddedilmişti

Bu karar sonucunda uzun zamandır atıl kalan parkın ABB’ye devri tamamlanamamıştı. Ankapark’ın sözleşme feshi kararına 50 bin TL’lik teminatla tedbir konulmasına ABB itiraz etse de Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 15. Hukuk Dairesi, belediyenin istinaf talebini reddetmişti.

Savcılık Gökçek hakkında belge talebinde bulunmuştu

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ilk somut adımı ise geçen sene gelmişti. Savcılık, Ankapark’ın mal alımı ihaleleri hakkındaki soruşturma nedeniyle ABB’den eski Başkan Melih Gökçek döneminin yöneticileri hakkında bilgi ve belge talebinde bulunmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.