Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eczane kâr oranlarına yüzde 3’lük artış: “Eczacıların ölüm fermanı imzalanmış oldu”

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, bugünden itibaren geçerli olmak üzere tüm ilaçlara yüzde 25 zam geldi ve eczacı kârlılık oranları yüzde 3 arttı. Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı, düzenlemenin ilaç krizini çözemeyeceğini söyledi. Ercanlı, düzenlemedeki eczacı kârlılık oranlarına ilişkin ise “Sıkıntıları giderecek boyutta değil. Doğru bulmuyoruz, kabul etmiyoruz. Eczacıların ölüm fermanı imzalanmış oldu” dedi. 

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), ilaç fiyatlandırmasında euro kurunu şubat ayında 6,29’a yükseltmişti. Eczacılar, kur düzenlemesini yeterli bulmamıştı. Cumhurbaşkanı kararı ile Resmi Gazete’de bugün (8 Temmuz) yayımlanan karara göre, “Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar” yürürlüğe girdi. Buna göre; tüm ilaçlara yüzde 25 oranında zam yapıldı ve eczacı kârlılığı yüzde 3 arttı. 

“Pansuman müdahaleler çözüm değildir”

Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı, ilaç zammına ilişkin şunları söyledi: “İlaç zammı eczacının tamamen dışında olduğu sanayi ve devleti ilgilendiren bir husus ancak sanayinin de bu karardan çok memnun olmadığı duyumlarını aldık. İlaç fiyat güncellemelerinin ilaç yokluğu problemini çözebileceğini düşünmüyoruz. Bunlar pansuman müdahalelerdir, çözüm değildir. Süreci üç-beş ay ileriye atacak hamlelerdir. Mevcut sistemin artık çözüm üretmediğini düşünüyoruz. Mevcut sistem devam ediyorsa da yılda en az üç kez güncelleme yapılması gerektiğini belirtiyorduk.”   

“Önlem alınmazsa eczaneleri bir bir kaybederiz”

Eczacı kârlılığını belirleyen baremlerin 13 yıldır düzenlenmediğini hatırlatan Ercanlı, kârlılığı belirleyen rakamlarda yüzde 3 artış yapılmasına ilişkin ise “Sıkıntıları giderecek boyutta değil. Doğru bulmuyoruz, kabul etmiyoruz” yorumunu yaptı. Ercanlı sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Eczacıların yaklaşık yüzde 65’i kredi kullanıyor. Yüzde 55’i ise iki kredi birden kullanıyor, tek kredi ile sorununu çözemiyor. Eczacıların hayatını devam ettirmesine olanak tanıyacak bir kararname değil. Eczacıların ölüm fermanı imzalanmış oldu. İlaç Fiyat Kararnamesi’nde ilacın fiyatından bağımsız bir şekilde eczacı kârlılık payının düzgün tek bir bareme çekilmesi gerekiyor. 11 liranın altında ilaç kalmadı. Bu rakamlar 13 yıldır sabit. Eczacı kârlılığının günün şartlarına göre belirlenmesi gerekiyor. Bakanlığın, eczacıya meslek hakkı verecek bir mekanizmayı geliştirmesi gerekiyor. Bunları yapmadığı müddetçe eczaneleri bir bir kaybederiz, hizmetlerinde aksamalara yol açarız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.