Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kültür sanatta bu hafta (8 – 15 Temmuz): Sizin için seçtiklerimiz

Medyascope olarak bu hafta izleyebileceğiniz film ve oyunları, gezebileceğiniz sergileri ve kültür-sanat dünyasından gelişmeleri derledik. Şimdiden iyi seyirler.

Derleyen: Edanur Tanış & Sara Elif Su Balıkçı

  • This Much I Know To Be True 

Müzisyen Nick Cave ve yazar Warren Ellis’in dünyasına sahne arkasından ışık tutan “This Much I Know To Be True” adlı belgesel film, 8 Temmuz’da MUBI’de izleyicilerle buluşuyor. Türkiye prömiyeri İKSV Galaları kapsamında yapılan belgesel, Nick Cave ve Warren Ellis’in dostluğuna, hayatlarına ve salgın sonrası yaşamlarına odaklanıyor.

Marilyn Monroe biyografisi “Blonde”un da yönetmen koltuğunda oturan Andrew Dominik, bu belgeseli 2016 yapımı “One More Time With Feeling” filminin devamı niteliğinde çekmiş. Film, Birleşik Krallık yapımı.

  • Thor: Love and Thunder

İskandinav mitolojisinden doğan Thor, bir kez daha beyazperdede. “Thor: Aşk ve Gök Gürültüsü (Love and Thunder) bugün (8 Temmuz) vizyona giriyor. “Avengers: Endgame” sonrası Thor’un yaşadıklarını konu alan filmin yönetmenliğini Taika Waititi üstleniyor.

Bu filmde Thor, macera dolu hayatını ardında bırakarak bu zamana kadar çıktığı yolculuklardan farklı olarak iç huzur yolculuğuna çıkıyor. Ancak huzurlu geçen emekliliği, Gorr the God Butcher olarak bilinen katilin ortaya çıkmasıyla kesintiye uğruyor. Filmin oyuncu kadrosunda Chris Hemsworth, Natalie Portman ve Christian Bale yer alıyor.

  • Hayvanlar (Animals)

Nabil Ben Yanir’in yönetmen koltuğunda oturduğu “Hayvanlar”, Brahim adındaki 35 yaşındaki bir gencin gey olduğunu açıklamak için annesinin doğum günü partisini seçmesi üzerine, tanıştığı dört adamın hayatını değiştirmesini konu alıyor. Suç ve dram kategorisindeki film Belçika yapımı. Filmin oyuncu kadrosunda Soufiane Chilah, Gianni Guettaf ve Vincent Overath yer alıyor. “Hayvanlar”, bugün Başka Sinema’da gösterimde olacak.

  • Hatay’da Roma Dönemi’ne ait yeni kalıntılar  

Hatay’ın Defne ilçesine bağlı Sümerler Mahallesi’nde, 2021’de başlatılan kentsel dönüşüm sırasında tarihi kalıntılarla karşılaşıldı. Hatay Arkeoloji Müzesi’nin bilgilendirilmesinin ardından inşaat çalışmaları durduruldu. Arkeologlar tarafından yapılan inceleme sonucunda, kalıntıların Roma Dönemi’ne ait geometrik desenlerle bezeli taban mozaiği ve villa duvarı olduğu anlaşıldı.

Anadolu Ajansı’na konuşan Hatay Arkeoloji Müzesi Müdürü Ayşe Ersoy, “Kalıntılardan ve küçük buluntulardan yola çıkarak buranın 2. ve 5. yüzyıla kadar yerleşim gördüğünü saptadık. Yayılım sahası çok geniş. Antiochia’nın Halep kapısından başlayan yolu Defne kapısına kadar ilerliyor ve yol boyunca da yerleşim görüyor” dedi. 

  • Kalamış Yaz Festivali Başladı

Kadıköy Belediyesi’nin ikincisini düzenlediği Kalamış Yaz Festivali, Kalamış Atatürk Parkı’nda başladı. 1 Temmuz-30 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilen festival, 34 konser ve 17 film gösterimi ile 51 gün boyunca devam edecek. Festivalin film programı, 3 Temmuz akşamı saat 22.00’de Charlie Chaplin’in “Sirk” filmi ile başlayacak. 1928 yapımı filme Avrasya Flarmoni Orkestrası eşlik edecek.

  • Soul of Summer 

Tayyibe Benek, Dilara Göl, Medine İrak, Furkan Öztekin ve Rabia Uluşanver isimli sanatçıların sanat eserlerini kapsayan “Soul of Summer II” adlı karma sergi, Simbart Projects ev sahipliğinde 1 Temmuz-6 Ağustos tarihleri arasında sanatseverler ile buluşuyor. Geleneksel yaz seçkisinin ikinci edisyonu olan sergi, sanatçıların farklı kavramlar üzerinden çeşitli medyumlar ile ürettiği eserlerini izleyiciyle buluşturuyor.

  • Pera Müzesi’nde çocuklar için etkinlikler 

Pera Müzesi, okul öncesi ve temel eğitim öğrencileri için 9 Mayıs-7 Ağustos tarihleri arasında “Rastlantısal İfadeler” isimli programla atölyeler ve turlar düzenliyor. Çevrimiçi yapılacak olan aktiviteler, yaş grubuna bağlı olarak 30 ile 45 dakika arası sürecek. Etkinlikte, çevrimiçi sergi turunun ardından sergiye yönelik dekolaj atölye çalışması da gerçekleşiyor.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

Pera Müzesi’ni çarşamba günleri ücretsiz ziyaret edebileceğiniz aklınızda bulunsun!

  • Fusion Karma Sergisi 

Yerli ve yabancı dokuz farklı sanatçının eserlerinin yer aldığı “Fusion” isimli karma sergi, 23 Haziran-31 Ağustos tarihleri arasında One Arc Galeri’de sanatseverlerle buluşuyor. Farklı disiplin, düşünce biçimi ve malzeme çeşitliliğine sahip sanat eserlerinin yaratıcıları Rengin Altınalmaz, Hakan Baş, Emilie Gotmann, Karen Guo, Can Özal, Ahmet Sarı, Mehmet Ali Yıldız, Elif Yılmaz ve Murat Yılmaz. 

Farklı coğrafya ve döneme ait olan bu sanat eserlerini İstanbul Karaköy’de bulunan One Arc Galeri’de 31 Ağustos’a kadar ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.