Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Vaka sayıları katlanarak artıyor: Bayramdan sonra Türkiye’yi ne bekliyor, eski günlere dönülecek mi? İşte grafiklerle salgının seyri

Koronavirüs salgınında vaka sayıları yeniden tırmanışa geçti. 30 Mayıs – 5 Haziran haftasında 7 bin 300 bandında olan haftalık vaka sayısı bir buçuk ay sonra 117 bine yükseldi. Medyascope’a konuşan uzmanlara göre son bir buçuk aydır ikiye katlanarak ilerleyen haftalık vaka sayısındaki dramatik artış bayramdan sonra da hızlanarak devam edecek.

Günlük vaka sayılarının binin, vefat sayılarının ise beşin altına inmesinin ardından Sağlık Bakanı tarafından “toplum sağlığını tehdit etmediği” savunulan koronavirüs salgını yaz mevsimiyle yeniden hızlandı. Son bir aydır ikiye katlanarak ilerleyen haftalık vaka sayısı en az 120 bine dayanırken günlük ortalama vaka sayısı 16 bini aştı. Günlük vaka sayısı en son mart ayında bu kadar yüksekti. 

2 Mart’ta yeni döneme geçildi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2 Mart’taki Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı basın toplantısında salgında yeni bir aşamaya geçildiğini belirterek önceden uygulanan pek çok önlemin kaldırıldığını duyurmuştu. Bakan Koca, açık havada ve havalandırmanın yeterli olduğu kapalı ortamlarda maske takmanın artık zorunlu olmadığını, 12 Mart 2021’de zorunlu tutulmayan başlanan HES uygulamasının kurum girişlerinde kaldırıldığını açıklamıştı. Koca ayrıca, okullarda iki vakanın çıkması durumunda karantina uygulamasına gidilmeyeceğini, hastalık belirtisi olmayan kişilerden ise test istenmeyeceğini belirtmişti.  

Bakan Koca bu açıklamayı yaptığında günlük vaka sayısı 56 bin, vefat sayısı ise 189’du. Uçak, otobüs ve tiyatro gibi mesafenin korunamadığı kapalı alanlarda maske kullanılmaya devam edileceğini belirten Koca, “Bunun dışında kapalı alan olup mesafe korunabiliyor ise o durumda maskeyi takmanın şart olmadığını söylüyoruz. Maske hayatımızdan çıkmadı. Ama maskeyi nerede gerekiyorsa ise yanımızda taşımamız gerektiğini söylüyoruz” demişti. Dördüncü doz aşı konusunda ise o zaman karar alınmamış, riskli ve bağışıklığı baskılanmış kişiler için dördüncü dozun düşünülebileceği belirtilmişti.

“Salgın toplum sağlığını tehdit etmekten çıktı, bireysel korunma aşamasına geçildi” 

Üç gün üst üste günlük vakaların binin altında gelmesinin ardından toplu taşımadaki maske zorunluluğu da kaldırılmıştı. İçişleri Bakanlığı’nın 30 Mayıs’ta yayımladığı genelgede “vaka sayılarındaki düşüşle birlikte, toplu ulaşım araçlarında maske kullanımına son verilirken, sağlık kuruluşlarında maske kullanımına devam edilecek” ifadelerine yer verilmişti. Aynı açıklamada salgının toplu sağlığını tehdit etmediği ve bireysel korunma aşamasına geçildiği yer almıştı. Genelgenin yayımlandığı gün 908 vaka tespit edilirken dört kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetmişti.

Sağlık Bakanlığı bu genelgenin ardından günlük verileri açıklamayı bıraktı ve resmi sayıları haftalık olarak açıklamaya başladı. Haziranın ilk haftasında ise ortalama vaka sayısı binin üzerine çıktı. Toplu taşımadaki maske zorunluluğunun kaldırılmasının ardından giderek artan günlük vaka sayısı, son üç haftalık dönemde 10 bine yaklaştı. Ancak aynı fark vefat sayılarına yansımadı.

“Hastane yükündeki azalış sürüyor”

Bakan Koca’nın dört ay önce riskli ve bağışıklığı baskılanan kişiler için düşünülebileceğini söylediği dördüncü dozlar, son aşısının üzerinden altı ay geçen herkese açıldı. Fahrettin Koca, iki hafta önceki açıklamasında ise “Vaka sayılarında son iki haftada 3 kattan fazla artış olsa da, bunun tam tersine hastane yükündeki azalış sürmektedir. Kötü günler geride kaldı” demişti.

Vakalar aynı sayıdayken hangi tedbirler vardı?

Vaka sayısının benzer düzeyde seyrettiği 25-31 Aralık 2020 tarihinde maske zorunluluğu devam ederken okullarda uzaktan eğitim uygulanıyor, konserler yapılmıyor, stadyumlara seyirci alınmıyordu. Aynı tarihlerde hafta sonları için düzenli şekilde sokağa çıkma yasağı, hafta içi de saat 21.00 ile 05.00 arasında sokağa çıkma yasağı uygulanıyordu. 65 yaş üstü ve 20 yaş altı kişilerin toplu taşıma araçlarını kullanması da yasaktı.  

Vaka ortalamasının benzer seyrettiği 9-15 Mayıs 2021 tarihinde ise salgın boyunca Türkiye’deki ilk ve tek “tam kapanma” uygulaması devam ediyordu. Buna göre yasaklardan muaf tutulan kişiler hariç hafta içi hafta sonu ayrımı olmaksızın 29 Nisan 2021 Perşembe saat 19.00’dan 17 Mayıs 2021 Pazartesi saat 05.00’e kadar tam zamanlı sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacağı duyurulmuştu.

Hemen hemen bir sene önce bu dönemde de vaka ortalaması aynı düzeydeydi. 23 – 29 Temmuz 2021’de yeni eğitim – öğretim döneminin planlaması yapılırken TFF, stadyumların kapasitesinin yarısı kadar seyircinin maçlara alınacağını duyurmuştu. Geçen yılın haziran ayında ilan edilen “normalleşme süreci” uyarınca Türkiye’de toplu taşıma kısıtlamaları kaldırılırken sokağa çıkma yasakları ise akşam 22.00’den sonraya çekilmişti. Şehir değiştirme kısıtlaması kaldırılmış, maske kullanma zorunluluğu ve HES kodu kullanımı ise devam etmişti. Vaka sayıları ağustos sonuna kadar benzer düzeyde devam etti. 

“Bayram ile vaka sayıları artacak” 

Türk Tabipleri Birliği Pandemi Çalışma Grubu Üyesi Dr. Nasır Nesanır, artan vaka sayılarını Medyascope’a değerlendirdi. Sağlık Bakanlığı’nın salgınla mücadeleyi tamamen toplumun üzerine yükleme politikasına devam ettiğini belirten Nesanır, omicron varyantının yayılma hızına ve tedbirlerin kaldırılmasına bağlı olarak özellikle Kurban Bayramı’nın ardından açıklanacak haftalık vaka tablosunda çok daha büyük artış beklediğini dile getirdi. 

“Vahşi sürü bağışıklığı ve aşı nedeniyle ölüm artışı aynı düzeyde değil”

Koronavirüs kaynaklı vefat sayılarının, vaka sayılarındaki artışla aynı oranda olmamasını da değerlendiren Nasır Nesanır, “Bunun en temel sebebi Türkiye’nin vahşi bir sürü bağışıklığı uygulaması. Şu ana kadar resmi sayıların üç katı kadar, 300 bine yakın insan bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetti. Risk grubundakiler ve bağışıklığı düşük insanların büyük kısmı ya aşıyla korunuyor ya da önceki dönemlerde vefat etti. Ancak şimdi bile hayatını kaybedenlerin büyük kısmı aşısız ya da eksik aşılı” diye konuştu. 

Toplam vaka sayısı 15 milyonu geçti

Türkiye’de resmi verilere göre 10 Temmuz itibarıyla toplam 15 milyondan fazla vaka tespit edilirken 99 bin 88 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Toplam 148 milyon aşı yapılırken birinci doz yapılma oranı yüzde 93, ikinci doz oranı ise yüzde 85,5 olarak hesaplandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.