Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Levent Göktaş’ın şüphelileri arasında bulunduğu Hablemitoğlu soruşturmasında son aşamaya gelindi, işte bilinenler

Araştırmacı yazar Necip Hablemitoğlu’nun 18 Aralık 2002’de evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülmesine ilişkin soruşturmanın son aşamasına gelindi. Hablemitoğlu ailesinin avukatı Ersan Barkın, iddianamenin kısa sürede tamamlanabileceğini düşündüğünü ve ilk duruşmanın birkaç ay içinde yapılabileceğini söyledi. Son günlerin en çok tartışılan isimlerinden emekli Albay Levent Göktaş da soruşturmanın şüphelileri arasında bulunuyor.

Necip Hablemitoğlu suikastına ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçlarını Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturmada son aşamaya gelindi. Aralarında casusluk ve FETÖ üyeliği suçlarından hüküm giyen eski MİT mensubu Enver Altaylı ve son günlerde hakkındaki tartışmalar gündeme gelen eski Özel Kuvvetler mensubu ve emekli Albay Mustafa Levent Göktaş’ın da yer aldığı şüpheliler hakkındaki soruşturmanın iddianamesinin kısa süre içinde tamamlanması bekleniyor.

Necip Hablemitoğlu

Soruşturma kapsamında 2022 yılının başından beri önemli gelişmeler yaşandı. Suikastın şüphelisi eski asker Nuri Gökhan Bozkır, Ukrayna’da 10 Temmuz 2019’da yakalanmıştı. Ev hapsine alınan Bozkır’ın Türkiye’ye iadesi istenmişti. Eskiden Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda görev yapan Bozkır, 4 Ocak 2022’de MİT operasyonu ile Ukrayna’dan Türkiye’ye getirildi. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gelişmeyi 26 Ocak’ta duyurdu: “Merhum Necip Hablemitoğlu, FETÖ’nün kadrolaşma çalışmalarını anlattığı ‘Köstebek’ kitabını yayımlayamadan öldürüldü. Habletmitoğlu’nun katil zanlılarından Nuri Gökhan Bozkır’ı MİT, Ukrayna’da buldu.” 

Hablemitoğlu ailesinin avukatı Ersan Barkın, gelişmeyi Erdoğan’ın açıklamasıyla öğrendiklerini belirterek, “Bu gelişmenin yıllar sonra suikastın aydınlatılmasına katkı sağlamasını, önceki dönemlerde olduğu gibi yeniden rafa kaldırılmamasını umut ederiz” demişti.

Nuri Gökhan Bozkır

İddianame adli tatil sonuna kadar hazırlanabilir

Süreç hakkında Medyascope’a bilgi veren Hablemitoğlu ailesinin avukatı Ersan Barkın, iddianamenin adli tatil sonuna kadar hazırlanabileceğini ve ilk duruşmanın da iki-üç ay içinde yapılabileceğini söyledi. Soruşturmanın gideceği yerlerden ya da ulaşacağı kişilerden çekinmediklerini vurgulayan Barkın, amaçlarının gerçeğin ortaya çıkması olduğunu belirtti.

Şüpheli şeması

Soruşturma kapsamında Nuri Gökhan Bozkır ile irtibatlı olduğu gerekçesiyle 3 Şubat’ta altı kişi gözaltına alınmıştı. Bunlardan üçü ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılırken ikisi 15 Şubat’ta tutuklanmış, biri ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. 8 Haziran’da ise dokuz kişi hakkında gözaltı karar verilmişti. Emekli Binbaşı Fikret Emek, emekli Yüzbaşı Ahmet Tarkan Mumcuoğlu, emekli Astsubay Kamil Metin, Bülent Kutsal, Altan Bora, Memiş Aytekin ve Osman Tuncer Ankara Emniyet Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınırken emekli Albay Mustafa Levent Göktaş ve Tan Dervişoğlu yakalanamamıştı.

Soruşturmaya göre hiyerarşik olarak şüpheli şemasının en üstünde Enver Altaylı ve Mustafa Özcan yer alıyor. FETÖ’nün üst düzey yöneticilerinden biri olarak bilinen Mustafa Özcan firari durumda. Özcan, FETÖ Çatı iddianamesinde örgütün Fethullah Gülen’den sonraki en etkili ismi olarak tanımlanmıştı. 

Enver Altaylı’nın yargılandığı ve 49 celse süren davada ise karar 8 Kasım’da belli oldu. Altaylı’ya “askeri ve siyasi casusluk” suçundan 13 yıl dört ay, “FETÖ/PDY silahlı terör örgütü üyeliği” suçundan 10 yıl olmak üzere toplam 23 yıl dört ay hapis cezası verilmişti. Altaylı ve Özcan’ın suikast emrini veren kişiler olduğu üzerinde duruluyor.

Şemanın bir alt kısmında ise emekli Binbaşı Fikret Emek ile geçmişte Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda görev yapan emekli Albay Levent Göktaş bulunuyor. Bu iki ismin ise suikastın koordinasyonunu sağlayan kişiler olduğu düşünülüyor. Ahmet Tarkan Mumcuoğlu ve Nuri Gökhan Bozkır’ın ise tetiği çeken kişiler olabileceği düşünülüyor.

Levent Göktaş ismi, son dönemde kendi adına açılan Twitter hesabından paylaşılan mesajlarla gündeme geldi. Göktaş adına açılan mesajlara organize suç örgütü lideri Sedat Peker de cevap verdi. Göktaş’ın avukatı Hüseyin Ersöz ise hesabın sahte olduğunu duyurdu. Medyascope’a konuşan Ersöz, ailesinin isteğiyle hesabın kapatılması için başvuruda bulunduklarını aktardı. Ersöz dün yaptığı açıklamada ise müvekkili Göktaş adına açılan hesaplardan yapılan paylaşımlar nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduklarını belirtti.  

Levent Göktaş’ın bağlantıları

Necip Hablemitoğlu’nun öldürüldüğü 2002’de Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda Muharebe Arama Kurtarma (MAK) alay komutanı olarak görev yapan Levent Göktaş’ın, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın Suriye’den çıkarılmasında ve 1999’da Kenya’dan Türkiye’ye getirilmesinde görev aldığı da yazılmıştı.

2004’te emekli olduktan sonra avukatlık yapmaya başlayan Göktaş, 2009 yılında Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alındı. 20 yıl 9 ay hapse mahkûm edilen Göktaş, özel yetkili mahkemelerin kaldırılması ve tutuklulukta azami sürenin beş yıla indirilmesinin ardından, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği hak ihlali kararı sonrasında Mart 2014’te tahliye edildi.

SBK ve İnan Kıraç arasındaki ihtilafı çözdüğünü savunmuştu

Göktaş aynı zamanda Türkiye’nin en tanınan iş insanlarından İnan Kıraç’ın da avukatı. Göktaş, Avusturya’da tutuklandıktan sonra ABD’ye iade edilen ve kara para aklamakla suçlanan Sezgin Baran Korkmaz ile İnan Kıraç arasındaki ihtilafı çözen kişi olduğunu iddia etmişti.

Sezgin Baran Korkmaz, 29 Eylül 2020’de Kıraça Holding’in ana hissedarlarından Lüksemburg merkezli Silcolux Investment’a ait tüm hisseleri 82 milyon dolar karşılığında satın alarak Kıraça Holding’in yüzde 45 payına sahip olmuştu. Korkmaz, Kıraça Holding vasıtasıyla Karsan A.Ş.’de yüzde 28,5’lik pay elde etmişti. 

30 Eylül 2020’de ise İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği’nden aralarında Korkmaz’ın da bulunduğu 14 kişi ve 21 şirketin malvarlıklarına el konulmasını talep etti. Ancak 17 Ekim 2020’de şüphelilerin ve şirketlerinin banka hesapları üzerindeki tedbirler kaldırıldı.

Geçen sene yayınladığı videolarla Türkiye gündemi sarsan organize suç örgütü lideri Sedat Peker, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Sezgin Baran Korkmaz ile İçişleri Bakanlığı’nda görüştüğünü ve İnan Kıraç’tan alacağı 45 milyon doları bırakarak yurtdışına çıkmasını istediğini iddia etmişti. 6 Aralık 2020’de yurtdışına çıkan Sezgin Baran Korkmaz daha sonra Türkiye’ye gelmedi. 

Hisseler Levent Göktaş’a devroldu

Korkmaz’ın Karsan A.Ş. ve Kıraça Holding’deki hisseleri yaklaşık iki ay sonra İnan Kıraç hesabına Levent Göktaş’a devredildi. Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada ise Karsan’ın şirket sermayesinde dolaylı olarak payların yüzde 28,56’sına Silcolux’un sahip olduğu ve Silcolux paylarının tamamının 28 Ocak 2021’de İnan Kıraç hesabına Levent Göktaş tarafından imzalanan pay devir sözleşmesi uyarınca Levent Göktaş’a devrolduğu belirtildi.  

Kıraç: “Hisseleri 6 milyon dolara geri aldık”

Korkmaz, ABD’nin talebiyle 19 Haziran’da Avusturya’da tutuklandıktan üç gün sonra basına demeç veren İnan Kıraç, “Ben şirketlerimi ayakta tutmak zorundayım ve o hisseleri kaybedemezdim. Haliyle geri almak için hukuki yollara başvurduk. Onlar bize alacak davası açarken biz de Silcolux’un satışı konusunda dava açtık. Hukuki sürecin sonunda 6 milyon dolar karşılığında hisselerimizi geri aldık” demişti.

Göktaş: “Hisseleri emanetçi olarak aldım”

Levent Göktaş ise yaşanan süreci şöyle anlatmıştı: “Sezgin Baran Korkmaz, Facetime ile bağlandı ve karşılıklı anlaşma yapıldı. 15 Ocak 2021’de icra olayından feragat etti. Ben de emanetçi olarak hisseleri aldım. Yani hisseler İnan Kıraç Bey’in”.

8 Haziran’da hakkında gözaltı kararı çıktıktan sonra yurtdışına çıktığı düşünülen Levent Göktaş’tan daha sonra haber alınamadı. Avukatı Hüseyin Ersöz de bu tarihten sonra Göktaş ile hiç temas kuramadıklarını söyledi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.