Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hablemitoğlu ailesinin avukatı Ersan Barkın Medyascope’a konuştu: “Arkasındaki siyasi mekanizma çözülmeli”

Ankara’da 2002’de öldürülen Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu’nun katil zanlısı Nuri Gökhan Bozkır, MİT’in Ukrayna’daki operasyonuyla Türkiye’ye getirildi. Medyascope’a konuşan Hablemitoğlu ailesinin avukatı Ersan Barkın, Bozkır’ın iade sürecinden kendisinin ve ailenin haberdar edilmediğini söyledi. Sema Kızılarslan’ın röportajı.

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Necip Hablemitoğlu, 18 Aralık 2002’de evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirmişti. Suikastın şüphelisi Nuri Gökhan Bozkır, Ukrayna’da 10 Temmuz 2019’da yakalanmıştı. Ev hapsine alınan Bozkır’ın Türkiye’ye iadesi istenmişti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam (26 Ocak) NTV-STAR TV canlı yayınındaki açıklamasında, “Merhum Necip Hablemitoğlu FETÖ’nün kadrolaşma çalışmalarını anlattığı ‘Köstebek’ kitabını yayımlayamadan öldürüldü. Habletmitoğlu’nun katil zanlılarından Nuri Gökhan Bozkır’ı MİT, Ukrayna’da buldu” dedi.

Necip Hablemitoğlu’nun eşi Şengül Hablemitoğlu ise sosyal medya hesabından, “Biz canımızdan olup, hayal bile edemeyeceğiniz zor bir 20 yılı tamamladık. Adalete, devlete inancımızı ve güvenimizi kaybettik. Ayrıca ne ailemize, ne avukatımıza iletilen herhangi bir şey yok. Süreci, yaşadıklarımızı bilemezsiniz” dedi.

Necip Hablemitoğlu suikastının katil zanlılarından kırmızı bültenle aranan Nuri Gökhan Bozkır’ın MİT tarafından yurtdışından Türkiye’ye getirilerek Emniyet’e teslim edildiği açıklandı.

MİT’in açıklamasında “Hakkında Şanlıurfa 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce ‘Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma’ ve Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği’nce ‘Suç İşlemek Amacıyla Kurulan Örgüte Üye Olma – Tasarlayarak Öldürme’ suçlarından yakalama kaydı bulunan Nuri Gökhan Bozkır, Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde 08 Eylül 2015’te yakalanan ve içinde bomba yapımında kullanılan mühimmat bulunan ‘Soğan Tırları’ soruşturması kapsamında hapis cezası alacağını anlaması üzerine Ukrayna’ya kaçmıştı” denildi. 

Barkın: “Cumhurbaşkanının açıklamasıyla öğrendik”

Hablemitoğlu ailesinin avukatı Ersan Barkın, Medyascope‘a konuştu. Barkın, “Biz, ilgili kişinin kırmızı bülten ile 2019 yılında Ukrayna’da yakalanan, iltica talebinde bulunan ve reddi üzerine iade işlemlerinin Ukrayna yasaları bağlamında yürüyen kişinin yakalandığını ve Türkiye’ye getirildiğini Cumhurbaşkanının dün gece gerçekleştirdiği açıklamadan duymuş olduk. Böylesi operasyonlarda aile ya da dosyanın gizliliğine zarar verecek biçimde çeşitli bilgiler verilmiyor” diye konuştu.

“Bu gelişmenin yıllar sonra suikastın aydınlatılmasına katkı sağlamasını umut ederiz”

Bozkır’ın suikastın neresinde olduğuna ilişkin yeterli bilgiye sahip olmadıklarına işaret eden Barkın, “Buna karşılık, dosya içeriğinde ulaşılan bilgiler kapsamında dahi, bu kişinin suikast öncesinde ve suikast gününde, olaya dair bilgi sahibi olduğunu gösterir ciddi şüpheler olduğunu biliyoruz. Kırmızı bültenin gerekçesi de buydu zaten. Bizim için dosyadaki her gelişme önemli. Yakalanan kişinin önemi göz önüne alındığında, ifadesinin alınması sonrasında, olayla ilgili başkaca kişilerin dosyaya dahil edilmesi sağlanabilir. Bu gelişmenin yıllar sonra suikastın aydınlatılmasına katkı sağlamasını, önceki dönemlerde olduğu gibi yeniden rafa kaldırılmamasını umut ederiz” dedi.  

“Arkasındaki siyasi mekanizma çözülmeli”

Barkın, bu tarz cinayetlerin kimin talimatı ile gerçekleştirildiği, arkasındaki siyasi sahipler ve devlet mekanizması gibi hususların çözülmemesi durumunda faili meçhul olmaya mahkûm olduğunun altını çizdi. Barkın, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Uğur Mumcu ve diğer suikastlar niye faili meçhul? Çünkü gerçekleştirilen eylemin kimin talimatı ile gerçekleştirildiği, arkasındaki siyasi sahiplerin ve devlet mekanizmasının gibi hususların çözülmemesi durumunda faili meçhul olmaya mahkûm. Dolayısıyla Hablemitoğlu suikastında, önceki suikastlarda, siyasi cinayetlerde olduğu gibi bunu faili meçhul olmaması için bir kişinin ifadesinden hareketle olayın maddi faillerinin elde edilmesini sağlamak yetmez. Mutlaka soruşturmanın ve kişilerin sorgulanmasının işin ardındaki siyasi mekanizmalarını çözmeye yönelik olması gerekir. Bizim aile olarak beklentimiz de ifadelerin alınması sürecinde budur.”

Ne olmuştu?

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu, Çankaya ilçesinin Portakal Çiçeği Sokağı’ndaki evinin önünde 18 Aralık 2002’de uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Cinayetin ardından gazetelerde “Derin suikast-devletin hassas olduğu konularda araştırmalarıyla tanınan Hablemitoğlu vurularak öldürüldü”, “Derin cinayet-DGM’deki Gülen davası ve Alman vakıflarıyla ilgili çalışmalarıyla tanınan ve ‘çok şey bilen’ Hablemitoğlu’nu Ankara’da vuranlar kaçtı”, “Başkentte kanlı pusu-İslamcı terör ve Fethullahçı yapılanmalara ilişkin çalışmalarıyla tanınan Hablemitoğlu öldürüldü” manşetleri vardı.

14 Temmuz 2016’da, Fethullah Gülen’in de arasında bulunduğu 73 kişi hakkında “silahlı terör örgütü kurarak, anayasal düzeni ortadan kaldırmak” gerekçesiyle dava açıldı. İddianamede, Hablemitoğlu cinayeti de yer aldı. Hablemitoğlu suikastının 17. yıldönümünde, katil zanlılarından olduğu değerlendirilen ve çevresinden “komutan” olarak bilinen kilit şüpheli Nuri Gökhan Bozkır, Ukrayna’da bir Türk restoranında yakalandı. Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda yüzbaşı rütbesiyle görev yaptığı sırada TSK’dan ihraç edilen Bozkır, Hablemitoğlu soruşturmasında HTS kayıtlarından tespit edilmişti.

Bozkır, soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Zafer Ergün’ün yakalama kararı ve Interpol’ün kırmızı bülten çıkartması sonrası Ukrayna güvenlik güçlerinin özel operasyonuyla 10 Temmuz’da gözaltına alınmıştı. Bozkır, Türkiye’ye iade edilmemek için Ukrayna’dan siyasi sığınma talebinde bulunmuştu.

Bozkır’ın ismi, kamuoyunda “sauna çetesi davası” olarak bilinen davada da geçmişti. Bozkır, ayrıca Şanlıurfa-Akçakale’de soğan kamuflajlı bir TIR’ın içinde patlayıcı madde yakalanması olayının soruşturulduğu davanın da sanıklarındandı. 2020 yılında kırmızı bültenle aranan ve Ukrayna’dan iadesi istenen Bozkır için verilen ev hapsi kararı kaldırılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.